Forum theater voor tolerantie

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Forum theater voor tolerantie

Leerlingen creëren een script voor een toneelstuk waarin ze een conflict vertegenwoordigen dat in hun groep kan zijn voorgekomen en waarvoor ze op zoek zijn naar oplossingen.
Proposal for use
Prevention of radicalisation
Target group
Leeftijd 12-25
Pedagogical method
Simulation
Objectives
  • Bevoegdheid van leerlingen door hen hun eigen problemen te laten oplossen.
  • Ontwikkeling van het probleemoplossend vermogen door betere groepssituaties te bedenken.
  • Detecteren van problemen binnen een groep, en het slachtoffer, en misbruiker in een situatie.
  • Werkelijke problemen in het leven van leerlingen actief oplossen, reageren op sociale onrechtvaardigheid en onderdrukking.
Description

Het proces omvat een workshop om het stuk voor te bereiden, gevolgd door een voorstelling.

De workshop van het Theaterforum (2h) is een proces dat in drie fasen moet worden ontwikkeld:

  1.     Opwarming: spelletjes en activiteiten: de opvoeder zou kunnen kiezen voor een aantal activiteiten met betrekking tot zintuigen, zodat de deelnemers zich kunnen ontspannen, focussen en zelfvertrouwen hebben binnen de groep, bijvoorbeeld een korte ontspanningssessie met zachte omgevingsmuziek (studenten in cirkelvorm met gesloten ogen terwijl de begeleider een verhaal vertelt dat ze in hun gedachten moeten herscheppen).
  2.     Het plot schrijven: als de groep eenmaal gefocust is, vraagt de begeleider om een ervaring van onderdrukking te delen die ze hebben beleefd en zowel de onderdrukten als de onderdrukker te identificeren. De teksten worden collectief geschreven op basis van levensverhalen van de deelnemers, zoals discriminatie, vooroordelen, werk, werkloosheid, geweld,.... De volgende vragen kunnen helpen bij het definiëren van het toneelstuk:"Wat wil de hoofdpersoon bereiken? De groep moet definiëren wat de hoofdpersoon wil, zodat later de problemen worden onderkend. Wat is het obstakel dat de onderdrukten ervan weerhoudt zijn doel te bereiken "? Al deze moeilijkheden zullen door de actoren naar voren worden gebracht. Wat zijn de mogelijke oplossingen? De mogelijke oplossingen voor het probleem moeten worden bepaald voordat het toneelstuk wordt uitgevoerd, zodat het publiek tot soortgelijke conclusies kan komen.
  3.     Het kiezen van acteurs en repeteren: na het kiezen van de situaties die zullen worden vertegenwoordigd, begint het prestatieproces. Het spel moet geconstrueerd worden met behulp van de bemiddelaar. Acteurs worden zo geselecteerd dat ze de toneelstukken die geschreven zijn, repeteren (één week aanbevolen). Een niet ideale situatie is vertegenwoordigd. Het toneelstuk is gebaseerd op een conflict tussen de hoofdpersoon (tegenstander) en de antagonist (tegenstander).

De voorstelling van het Theaterforum (2h) is onderverdeeld in drie etappes:

  1.     Opwarming van het publiek. Ontspannende activiteiten kunnen worden uitgevoerd.
  2.     Prestaties. Het wordt gerund als een conventioneel spektakel waarbij het publiek passief blijft.
  3.     Forum. De begeleider initieert een discussie met het publiek. Het toneelstuk wordt weer opgevoerd, maar het publiek neemt een actieve rol op zich om de gesignaleerde problemen op te lossen die het onderdrukte karakter ervan weerhielden zijn doel te bereiken. Ze kunnen het spel stoppen en eraan deelnemen als acteurs volgens bepaalde regels, uitgelegd door de facilitator:

        Als een toeschouwer wil deelnemen moet hij "Stop" zeggen en vertellen welk personage hij wil vervangen. De andere actoren moeten improviseren volgens wat de nieuwe acteur zegt.
        Tijdens deze tweede voorstelling kan de begeleider tussenbeide komen en met het publiek bespreken hoe haalbaar de voorgestelde alternatieven zijn.
        Het publiek zal het einde van het verhaal bepalen.

De begeleider moet zich aan bepaalde regels houden:

  •     Vermijd beïnvloeding van de mening van de toeschouwers of het bereiken van conclusies die niet voor de hand liggend zijn.
  •     Kan niet eenzijdig iets beslissen; ze legt alleen de regels uit, maar moet elke wijziging van de regels die door het publiek worden voorgesteld accepteren.
  •     Moet de toeschouwers een richting vragen wanneer het plot een verwarrend punt bereikt.

Fysieke taal van de begeleider is uiterst belangrijk omdat ze een zichtbaar karakter heeft (ook al handelt ze niet). Als de begeleider moe is, zal het publiek zich hetzelfde voelen. Als de begeleider daarentegen energiek is, zal het publiek zich eerder geneigd voelen om actief deel te nemen aan het toneelstuk.

 

Human and material resources
  • Een begeleider die het spel stimuleert.
  • Scenografie op basis van gerecycleerde grondstoffen, kleding voor elk karakter, verlichting, muziekapparaten....
  • Een lege kamer.
Evaluation of the learning process

Het proces kan worden geëvalueerd door de volgende aspecten te controleren:

  1. Is de actie duidelijk uitgevoerd zodat het publiek het perceel heeft begrepen?
  2. Is de toeschouwer tussenbeide gekomen in het proces?
  3. Zijn de toeschouwers tot conclusies gekomen in het debat?
File(s)
Type
Workshops
Pedagogical modalities
Collaborative activity
Use in group
Number of participants
10-30
Duration
2 X 2u
Cost
None
Creators
Escuelas Profesionales Padre Piquer
Date of creation
Language(s) available

Spanish

English

French

Slovenian

Portuguese, Portugal

German

Romanian

Italian

Dutch

Keywords
Human Rights Education
Theatre workshop
Theatre of the oppressed
Art
Youth empowerement
Conflict