Sociale netwerkkaart

⌚︎ 4 min.

Learning resource

Sociale netwerkkaart

Visualisatie van de potentiële bronnen van de deelnemer en de behoeften aan veranderingen. De dichtheid van het sociale netwerk kan worden berekend om informatie te geven over de functionaliteit.
Proposal for use
Prevention of radicalisation
Target group
Age 14-25
Pedagogical method
Self-evaluation
Objectives

Het samen met de deelnemer maken van de kaart is al rijk aan content. Het biedt de mogelijkheid om te visualiseren, praten en reflecteren over het sociale systeem waar de deelnemer bij betrokken is.

Description

1. Gebruik het bijgevoegde vlakte formulier voor de kaart. Het toont de 4 sectoren vrienden/acquaintance, familie, collega's en professionele assistenten. De plek in het midden (de zogenaamde ankerplaats) vertegenwoordigt de deelnemer. De docent vraagt de deelnemers om mensen in zijn/haar sociale netwerk te benoemen en op de kaart te zetten.

De afstand van de ankerplaats tot de betreffende persoon laat zien hoe nauw de relatie of verbinding met die bepaalde persoon is. Als de persoon en de deelnemer contact hebben in het echte leven, worden de ankerplaats en de plek van die persoon verbonden met een lijn. Wanneer alle spots eindelijk geplaatst zijn, verbindt u de plekken van personen die met elkaar in contact komen met een lijn. Uiteindelijk wordt een heel netwerk zichtbaar.

De docent/trainer/maatschappelijke hulpverlener kan helpen bij het vinden van de potentiële personen die vragen stellen over familie, vrienden, organisaties etc. De deelnemer uitnodigen om alle personen te noemen die hij/zij kan bedenken, uiteindelijk beslist de deelnemer over de personen die hij/zij wil benoemen. De deelnemer beslist zelf waar hij/zij ter plekke komt.

2. Berekenen van de dichtheidsdata, die informatie geeft over de functionaliteit van het netwerk van de deelnemer:

De dichtheid wordt berekend met de volgende formule:

Dichtheid = n n/ {[ N-1] / 2 }

  • N = het totale aantal personen in het netwerk is
  • n = het aantal paar personen dat elkaar kent en in persoonlijk contact met elkaar houdt. (Er wordt elk paar slechts eenmaal geteld, de ankerpersoon wordt niet meegerekend)
  • De gemeten dichtheidswaarde (in het geval van het voorbeeld hieronder: 0,27) geeft de relatie tot de personen weer en als deze personen met elkaar verbonden zijn. Die waarde ligt ergens tussen 0.00 uur (het netwerk bestaat alleen uit één persoon, die elkaar niet kent) en 1.00 uur (elke persoon heeft contact met elke andere persoon in het netwerk).
  • Dichtheid toont hoe strak en gecentreerd een systeem is. Zeer strakke systemen worden doorgaans gekenmerkt door goed beschikbare communicatiekanalen, gedeelde informatie en vergelijkbare perspectieven. Dat kan nadelen voor de leden van het netwerk met zich meebrengen, zoals beperkte autonomie of zelfs afhankelijkheid en een gebrek aan middelen.
  • (Bijvoorbeeld een netwerkdichtheid van meer dan 0,5 kan als relatief krap worden beschouwd.

3. Belangrijke sleutelposities in een netwerk zijn in dit verband de volgende:

  • De ster: De ster is de plek die de meeste connecties met andere personen toont. Deze persoon heeft de meeste relaties binnen het netwerk van de ankerpersoon. Een "ster"-persoon kan dus invloedrijk en belangrijk zijn, vooral als zijn relaties sectoroverschrijdend zijn.
  • Geïsoleerd: personen die alleen de verbindingslijn aan de ankerpersoon tonen. Deze personen kunnen uitstekende functies hebben - ze kunnen de perfecte consultants zijn. Aan hen kan alles verteld worden, zonder angst dat de informatie in het netwerk terecht kan komen. De geïsoleerde hebben een extern zicht, ze zijn niet direct betrokken bij de gebeurtenissen binnen het netwerk.
Human and material resources
  • Gewone sociale netwerkvorm (bijgevoegd).
  • Eén leraar/opleider/sociale hulpverlener die zich positief en constructief verbonden voelt met de deelnemer.
  • Als voorbereiding op de instructeur kan het helpen om een eigen sociale netwerkkaart te maken voor het oefenen van de manier waarop de tool gebruikt moet worden. De leraar/opleider/opleider/sociale hulpverlener wordt zo vertrouwd met de procedure voordat ze beginnen.
Evaluation of the learning process

De leraar/opleider/sociale hulpverlener en de deelnemer doen samen hun analyse op de kaart. De evaluatie is te vinden in de communicatie over de kaart:

Hoe ziet de kaart eruit? Zijn er contacten in elke sector? Zijn er intersectorale contacten? Zijn de meeste contacten in slechts één sector? Wie is/was een rolmodel of idool en waarom? Ontbreekt er een soort rolmodel?
Biedt dit netwerk van netwerken (met betrekking tot de economische en politieke achtergrond van de nationale samenleving) een stabiele basis voor een goed leven? Is er sprake van geweld? Wie is en wie waardeert of accepteert uw identiteit in dit netwerk niet? Voelt u zich in staat om deel te nemen aan de samenleving? Wat zou de ankerpersoon graag willen veranderen? Wat zou de trainer/ leraar/sociale hulpverlener aanbevelen om te veranderen?

Concentreren op potentiële hulpbronnen.

Stel vragen aan de zogenaamde "geïsoleerde" (indien aanwezig).
Hoe is de relatie met deze mensen? Wordt het aanbevolen deze betrekkingen te versterken? Probeer erachter te komen of de relatie veranderd is - was het eerder beter? Is er een kans om een eerdere relatie op te volgen die een positief contact zou kunnen zijn? Is er een gemeenschap waarmee je je verbonden voelt? Is er een gemeenschap waar je je buitengesloten voelt?

Reflecteren op de positie van sterren.
Wat betekent hun invloed? Is het goed om ze in die machtige positie te hebben? Wat is het voordeel, wat is het nadeel?

Weerspiegelen van de visualisatie en dichtheid van het netwerk: Als de dichtheid te hoog is, kunnen ze spreken over opties om dat te veranderen: bv.: Zijn er personen, waarmee je contact zou kunnen verversen?

Denk hierbij aan adequate vragen die betrekking hebben op onderwerpen, over mensen die vatbaar zijn voor radicalisering: bijvoorbeeld: verdwijnende netwerken van uitgebreide familie, huidige samenleving, religieuze gemeenschappen, integratie, overstraining, gebrek aan solidariteit, proces van vervreemding als voorloper van radicalisering, enz.

Suggestions for follow-up
  • De deelnemer kan verschillende wijzigingen bedenken die hij/zij graag op zijn/haar sociale netwerk wil zien en met een andere kleur op de kaart tekenen voor visualisatie.
  • Een andere sociale netwerkkaart met de deelnemer kan na verloop van tijd opnieuw worden gemaakt. Zo kunnen veranderingen zichtbaar worden.
Type
Method
Pedagogical modalities
Entretien individuel
Number of participants
1
Duration
1u
Cost
None
Creators
Die Kärntner Volkshochschulen
Date of creation
Language(s) available

English

Slovenian

Portuguese, Portugal

French

German

Romanian

Italian

Spanish

German

Dutch

Keywords
Social network
Integration
Reflection on environment