Călătoria ADN

⌚︎ 2 min.

Learning resource

Călătoria ADN

Activități de grup pentru a scoate la iveală prejudecăți latente și pentru a aprecia diferențele culturale
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Elevi, în vârstă de 14-17, implicați in VET sau școli
Metodă pedagogică
Discuţie moderată
Obiective
  • Deconstrucția stereotipurilor și a credințelor care pot crea un obstacol în calea dialogului și a acceptării reciproce.
  • Facilitarea comparării într-un grup multicultural sau/și un grup multietnic. 
Descriere

Drumul începe cu o etapă de stimul/provocare, care scoate la iveală stereotipuri și prejudecăți existente printre elevi. 

Sarcina unui profesor sau a unui leader de grup este să descopere chiar și concepțiile mai puțin "politically correct"(corecte din punct de vedere politic), dar fără a exacerba problemele. În această etapă, profesorii înșiși admit că au stereotipuri și prejudecăți cu care au de lucru. 

Mai târziu, după reclama video de la Agenția de voiaj  Momondo, se vizionează The DNA journey(Călătoria ADN) și se adună primele impresii de la elevi. Pentru ei, care este obiectivul acestei campanii virale? Mesajul acesta corespunde viziunii noastre? De ce este interesant pentru companie ? De ce a devenit viral ? Cum se naște emoția? Sunt interesați să afle mai multe despre cum s-a făcut acest video ?

În a treia întâlnire (după o perioadă de pauză) afirmațiile despre stereotipurile și prejudecățile elevilor de la prima întâlnire sunt discutate din nou pentru a le înțelege originile (de exemplu: De ce apare această prejudecată? De unde vine? Care este originea? La ce fel de consecințe poate duce? Văzând acest comportament mai îndeaproape, este corect? Cum îl pot contracara?) Această activitate poate ajuta la împărtășirea valorilor care permit clasei să depășească acele prejudecăți.

Resurse umane şi materiale
  • Video pe YouTube (Căutați „DNA journey + language“ pentru a căuta subtitrări diferite).
  • Clasă cu scaune așezate într-un cerc.
  • Flipchart.
  • Mediator intercultural.
  • Facilitatori.

Ar fi mai adecvat ca sarcina să fie abordată de alți reprezentanți decât de grupul de profesori de la clasă, deși prezența profesorilor de la clasă ca "participanți" poate fi utilă pentru a administra dinamica grupului. Prin urmare, este necesar un raport (scris sau cel puțin verbal) al tutorelui clasei pentru mediatorul intercultural despre situația grupului și despre problemele deja apărute. 

Evaluarea procesului de învăţare
  • După activitate, foile de lucru, în care elevii au scris despre propriile lor prejudecăți, sunt returnate elevilor și sunt întrebați dacă activitatea i-a făcut să se răzgândească.
  • După câteva momente, tutorele clasei va fi întrebat dacă au apărut schimbări comparativ cu situația originală evidențiată în raport (vezi Resurse umane și materiale).
Type
Metodă
Video
Modalitati pedagogice
Dezbatere în clasă
Numar de participanti
10 participanți
Durată
2 ore
Costuri
Niciunul
Creatori
Fondazione Casa di Carità Arti e Mestieri Onlus
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

Engleză

Franceză

Italiană

Germană

Română

Spaniolă

Slovenă

Portugheză, Portugalia

Olandeză

Cuvinte cheie
Construction of preventing measures to deradicalisation