Dezvoltarea unei analize critice față de discriminarea religioasă

⌚︎ 4 min.

Learning resource

Dezvoltarea unei analize critice față de discriminarea religioasă

Noțiuni și resurse generale care pot ajuta în procesul de demontare a miturilor și prejudecăților care sunt baza multor situații de discriminare religioasă.
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Profesori/educatori/formatori
Metodă pedagogică
Discuţie moderată
Obiective
 • De a da profesorilor anumite idei cu privire la modul în care să facă elevii să fie conștienți de importanța faptului de a nu face conexiunea între Islam și terorism.
 • De a preveni discriminarea culturală și religioasă împotriva musulmanilor.
 • De a oferi profesorilor unele resurse care pot ajuta în procesul de a preda cum să analizezi dintr-o perspectivă critică toate mesajele primite de la media.
 • De a identifica când utilizăm un limbaj discriminatoriu.
 • De a înțelege semnificația precisă(și implicațiile) diferiților termeni care sunt de obicei neînțeleși și neutilizați.
 • De a încuraja un dialog intercultural
Descriere

Modulul de conștientizare (adresat profesorilor VET) poate începe cu o situație discriminatorie prin care e posibil să fi trecut unul dintre elevii noștri. De exemplu, doi dintre elevii noștri musulmani au fost discriminați în timpul pauzei de la școală, fiind acuzați de alții ca vinovați de anumite atacuri teroriste recente. Elevii discriminați ar putea începe să explice întregului grup ce simt în legătură cu această situație, ce s-a întâmplat și de ce cred ei că se întâmplă asta. 

Profesorul trebuie să rețină anumiți pași pentru a conduce sesiunea și anumite concepte care trebuie să fie foarte clare. Din acest motiv, modulul de conștientizare nu doar că dezvoltă cunoștințe de bază cu privire la această temă, ci și enumeră anumiți pași care pot fi urmați pentru a implementa aceste cunoștințe într-o sesiune cu elevii. 

Prima parte

Pasul 1.1: După ce grupul a ascultat mărturia elevilor discriminați, profesorul explică că vor vedea niște știri (vezi anexa) pentru a-și da seama că aceasta este o problemă generală, în toată lumea, și nu doar un caz excepțional în școala lor. Elevii evrei, mai ales, sunt adesea supuși discriminării permanente în școli. În anumite cartiere, unde creștinii sunt o minoritate, ei sunt cei care sunt hărțuiți. Se va genera o dezbatere și, la final, profesorul va explica conceptele diferite care sunt, de obicei, neînțelese pentru a distruge miturile și prejudecățile despre Islam.

Pasul 1.2: Sunt câteva întrebări care pot fi puse, astfel încât să se genereze o dezbatere:

 • Ați trăit sau auzit despre situații similare celor expuse în știrile pe care le-am citit?
 • Credeți că reacțiile împotriva comunității islamice sunt corecte? De ce?
 • Ce știți despre Islam? Cunoașteți vreun musulman?
 • Care sunt miturile nefondate pe care le auzim, de obicei, despre Islam? (Profesorul va demonta unele dintre cele mai obișnuite mituri auzite în zilele noastre)
 • Știți diferența dintre musulman, arab, islamist, jihadist și Islam? (astfel încât profesorul să poată explică diferența mai târziu)

A doua parte

Pasul 2.1: Se comentează anumite credințe false despre Islam și profesorul ajută grupul să le demonteze:

 • Mitul 1: "Hijab este împotriva femeilor și arată o lipsă de integrare în societatea vestică"
 • Mitul 2: "Musulmanii abuzează de sistemul nostru și nu se integrează în societatea noastră"
 • Mitul 3: "Toți islamiștii sunt teroriști"
 • Mitul 4: "În moschei sunt doar radicali care promovează terorismul și Coranul doar incită la ură"

Este important ca profesorul să reflecteze profund cu privire la aceste mituri și la valorile/opinia personală cu privire la acestea, astfel încât ea/el să aibă o idee clară cu privire la ce argumente vor fi expuse față de miturile prezentate. 

Pasul 2.2: Profesorul explică diferența dintre arab, musulman, islamist și jihadist.

 • Arab: indiferent de religia pe care o are, afinitatea politică, o persoană născută într-o țară în care se vorbește limba arabă se numește arab. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că "în țările arabe" sunt și alte limbi și alte culturi: berberii și kurzii, de exemplu, locuiesc în țările arabe, dar nu vorbesc araba. Este important să reținem că  poți fi arab fără a fi musulman, de exemplu, copții din Egipt (o ramură a creștinismului).
 • Musulman: Musulman este o persoană care crede în "religia lui Muhammad". Deși sunt ramuri diferite în cadrul religiei musulmane, două dintre cele principale sunt "Sunni" și "Shi'a". Ar trebui, de asemenea, observat că majoritatea musulmanilor nu sunt arabi (de exemplu, oameni din țări cum sunt Iranul sau Pakistanul).
 • Islamistul: "Un islamist este o persoană care creează din Islam o ideologie politică." Este imperativ de clarificat diferența dintre islamic și islamist. Putem clarifica următoarele: "Islamic este ceea ce se referă la Islam (cultură islamică, arhitectură islamică ...), în timp ce islamist se referă la cine insistă pe aplicarea legii islamice în viața politică". Pe scurt, termenul " islamist "de obicei se referă la mișcările islamice radicale. Termenii legați de acest concept sunt, de exemplu, "fundamentalism islamic" a cărui cea mai violentă ramură este numită Jihadism.
 • Jihadist: Jihadism este "tendința ideologică radicală care susține jihad-ul."

Pasul 2.3: Profesorul poate, de asemenea, prezenta elevilor mișcarea “nu în numele meu”, ca un exemplu de inițiativă împotriva Islamofobiei, pentru a încuraja dezbaterea:

"#NotInMyName(Nu în numele meu) este o mișcare a britanicilor musulmani care protestează și condamnă susținătorii ISIS deoarece ei sunt neislamici, răi, abuzează de numele Islam, abuzează de inimi și de minți și nu au compasiune." Mișcarea a devenit populară mai ales pe rețelele sociale. 

După cum se poate citi pe website-ul lor, ei prezintă campania după cum urmează:

“Ca musulmani britanici, condamnăm cu tărie ISIS care abuzează de numele Islam cu actele lor de terorism.
Îi chemăm pe britanicii musulmani să se unească și să denunțe acest grup dăunător și actele lui – care sunt comise #NotInMyName(Nu în numele meu)”

Unele dintre sloganele lor, referindu-se la atacuri teroriste extreme și pentru a evita ura și xenofobia împotriva musulmanilor, sunt:

“Pentru că este total neislamic”

“Pentru că abuzați de inimi și de minți”

“Pentru că nu aveți compasiune”

#NotInMyName (Nu în numele meu)”

Surse

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/jun/07/anti-muslim-hate-crimes-increase-fivefold-since-london-bridge-attacks

https://www.nytimes.com/2016/09/18/us/politics/hate-crimes-american-muslims-rise.html

http://www.elmundo.es/internacional/2016/01/12/5693f8e7268e3eda638b462b.html

https://www.elconfidencial.com/mundo/2017-06-24/oleada-ataques-violencia-musulmanes-refugiados-europa-terrorismo_1402593/

 

Mituri despre Islam, întrebări/răspunsuri despre Islam și definiția diferiților termeni:

 http://www.publico.es/sociedad/respuestas-islamofobia-mitos.html

 https://www.webislam.com/articulos/18431-preguntas_y_respuestas_sobre_el_islam_y_los_musulmanes.html

 http://www.univision.com/nueva-york/wxtv/noticias/religion/esta-es-la-diferencia-entre-arabe-musulman-islamista-y-yihadista

 http://www.eldiario.es/madrid/islamista-musulman-yihadismo-Al_Fanar-integracion_0_607889628.html

 https://actualidad.rt.com/actualidad/232849-diferencias-musulman-islamista-yihadista

 http://traducinando.com/diferencia-entre-arabe-musulman-islamico-e-islamista/

 http://www.fundeu.es/recomendacion/islamico-e-islamista-135/

Campania Not in my name: http://isisnotinmyname.com/

Resurse umane şi materiale

Profesori VET 

Evaluarea procesului de învăţare

Pentru a evalua procesul de învățare al elevului, ar fi util de căutat anumite știri sau un scurt video în care are loc o situație discriminatorie. Se verifică dacă elevii au înțeles esența sesiunii, formatorul poate solicita ca fiecare elev să scrie individual pe o bucată de hârtie o mică reflecție cu privire la cazul expus. Formatorul va citi toate textele și va detecta ce elevi nu au obținut nivelul dorit de înțelegere și, în acele cazuri, va aprofunda subiectul individual prin sesiuni succesive.

Fişiere
Type
Modul de conştientizare
Modalitati pedagogice
Dezbatere în clasă
Numar de participanti
15-20 participanti
Durată
2 ore
Costuri
Niciunul
Creatori
Escuelas Profesionales Padre Piquer
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

Italiană

Portugheză, Portugalia

Franceză

Slovenă

Engleză

Germană

Română

Greacă

Spaniolă

Olandeză

Cuvinte cheie
Discrimination
Media