Metoda "Cum îi vedem pe ceilalți?"

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Metoda "Cum îi vedem pe ceilalți?"

Această metodă constă în identificarea gândurilor principale pe care cursanții le au cu privire la "ceilalți". Include, de asemenea, o dezbatere cu privire la aspectul de a privi pe cineva care este diferit de ceilalți, într-un mod negativ.
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Cursanți vulnerabili din perspectivele sociale și economice
Metodă pedagogică
Discuţie moderată
Obiective
  • De a identifica concepțiile implicite și explicite pe care cursanții le au cu privire la ''celălalt";
  • De a promova, printre cursanți, reflectarea provocărilor ce țin de diversitate.
Descriere

Partea I

Punctul de plecare îl reprezintă două benzi desenate, axate pe două grupuri dezavantajate din punct de vedere social: femei și persoane sărace. Facilitatorul le prezintă grupului.

Mafalda strip 1Mafalda Strip 2

Provocarea este de a încadra în categorii modurile în care elevii îi definesc pe „ceilalți” în discursurile lor și organizează categoriile în "poziții conflictuale" și "poziții de încredere" cu privire la "celălalt" (în acest caz, oameni săraci și femei). .

Strategie sugerată: elevii identifică 3 până la 4 tipuri de "ceilalți" pe care îi recunosc în viața de zi cu zi și le explică relația pe care o au cu ei – chiar dacă nu sunt de acord cu cu aceste categorii, ei trebuie să le identifice pe cele pe care le știu și să le explice.

Partea II - Dezbaterea

După identificarea preconcepțiilor elevilor cu privire la modul  în care ei îl definesc  pe "celălalt", ar trebui promovată o dezbatere cu privire la categorii.

Justificarea acestei metode

"Celălalt" și modul în care oamenii se gândesc  la "celălalt" stă la baza tuturor provocărilor cu care se confruntă societatea noastră contemporană, fie în cazul relațiilor interpersonale dintre două persoane, fie reflectată în modurile în care organizațiile sau chiar statele comunică. În acest sens, conceptul de "celălalt" trebuie să fie pus în practică, ca un concept capabil să ilumineze practici mai etice.

Cele două poziții filosofice care definesc această dezbatere sunt situate între dimensiunea conflictului (Sartre, 1979) și posibilitatea încrederii (Ricouer, 1997). Este important să utilizăm reprezentări care apar când discutăm despre "celălalt”, de exemplu, utilizând categorii cum ar fi  "dușmanul" sau "străinul". Aceasta va fi o modalitate de a începe să reflectezi cu privire la etică și să promovezi gândirea critică cu privire la diversitate, inclusiv în relațiile umane, prin reprezentări de grup despre "celălalt".

În mod similar, "utilitatea" este un factor care contribuie la a-l vedea pe "celălalt" ca pe un obiect. Relațiile de putere sunt un exemplu. În acest mod, școlile trebuie să-și provoace elevii să analizeze problemele societății actuale și să identifice modurile în care este privit "celălalt". În grup, elevii trebuie să gândească în dimensiunea intimității, homofobia este un exemplu, să se gândească la construcția relațională a identității – ce provocare poate fi, de exemplu, șicanarea și să reflecteze la nevoia de a coopera pentru a promova o societate pașnică, ce se poate strica prin radicalizare (Derrida & Habermas, 2003).

Resurse umane şi materiale

Unul sau doi facilitatori activi.

Evaluarea procesului de învăţare

Dezbaterea și evaluarea ei ar trebui să permită să se vadă în ce măsură și cât de profund au fost atinse obiectivele creșterii conștientizării. Profesorii/formatorii trebuie să solicite participanților să scrie anonim(opțional) despre ce au învățat în timpul sesiunii. 

Sugestii de urmărire

Într-o altă sesiune, de exemplu, cursanții pot analiza situații în care, dintr-un anume motiv, oamenii sunt numiți "celălalt". Aceste situații pot fi relatate în media, în cinema sau în literatură. 

Type
Text
Modalitati pedagogice
Dezbatere în clasă
Numar de participanti
15 - 20 participanți
Durată
2 ore
Costuri
gratuit
Creatori
Universidade do Porto
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

English

French

Slovenian

Portuguese, Portugal

German

Romanian

Spanish

Italian

Dutch

Cuvinte cheie
Otherness
Reprezentarea studenţilor
Diversity
Pluralism