Συστηματική περιθωριοποίηση των παιδιών προσφύγων στη Κύπρο

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Συστηματική περιθωριοποίηση των παιδιών προσφύγων στη Κύπρο

Είδος μόρφωσης

Οι σπουδαστές τεχνικής σχολής της μέρας της μέρας (κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-16 ετών)

Ορισμός του μαθητευόμενου

Δύο νέοι μαθητές πρόσφυγες από τη Συρία.

 

 

Περιγραφή της ομάδας

Κανονική ομάδα τάξεων: 15-20 άτομα. Οι μαθητές των τεχνικών σχολών (κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-16 ετών), τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν στην «πλειοψηφική» εθνική ομάδα.

 

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Ο Adnan και ο Sayid είναι δύο νέοι μα

θητές πρόσφυγες από τη Συρία. Ήρθαν στην Κύπρο με τις οικογένειές τους και άρχισαν να φοιτούν σε δημόσιο σχολείο, με κυρίως Ελληνοκύπριους σπουδαστές. Τα δύο αγόρια δεν μπορούν να μιλούν πολύ καλά τη γλώσσα και οι άλλοι μαθητές δεν μιλάνε μαζί τους. Στην τάξη τους αφήνουν έξω από τις δραστηριότητες και στον ελεύθερο χρόνο τα άλλα παιδιά κάνουν συχνά τη διασκέδαση τους για το ότι δεν μιλούν τη γλώσσα και τον τρόπο που φορούν επειδή είναι πρόσφυγες από άλλη χώρα. Εκτός από το ότι διαχωρίζονται από άλλους μαθητές, τα αγόρια κατηγορούνται συνήθως για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζει η τάξη. Σε τρεις περιπτώσεις δέχτηκαν φυσική επίθεση από μια ομάδα άλλων μαθητών που φώναζαν συνθήματα όπως ο «Μουσουλμάνος πάει στο σπίτι», «Δεν ανήκες εδώ» και «Ένας καλός μουσουλμάνος είναι ένας νεκρός μουσουλμάνος». Με το πέρασμα του χρόνου τα αγόρια αρχίζουν να αισθάνονται ολοένα και πιο απομονωμένα από την ομάδα και αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως το άγχος και η θλίψη που επηρεάζουν όχι μόνο την ψυχολογική τους κατάσταση αλλά και τις σχολικές επιδόσεις τους. Η κατάσταση έχει γίνει τόσο δύσκολη για αυτούς που θέλουν να εγκαταλείψουν το σχολείο όλοι μαζί.

Περιγραφή του μαθήματος

Σχολή ημερήσιας φοίτησης για βασική ή τεχνική εκπαίδευση. Κατά τη διάρκεια της ημέρας υπάρχουν ποικίλα μαθήματα (τα κύρια μαθήματα περιλαμβάνουν θέματα όπως οι γλώσσες, οι επιστήμες και οι ανθρωπιστικές επιστήμες και η τεχνική περιλαμβάνει μαθήματα σχετικά με την επιλεγμένη κατεύθυνση (π.χ. μαγειρική, ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί).

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Σχολικοί καθηγητές

Ωστόσο, σε ορισμένες από τις προτεινόμενες δραστηριότητες θα συμμετάσχουν γενικότερα οι σχολικοί σύμβουλοι, οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και η σχολική διοίκηση.

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Δημιουργία μιας διεπιστημονικής ομάδας εντός του σχολείου που απαρτίζεται από τους δασκάλους, τους σχολικούς συμβούλους, τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς, καθώς και τους εκπροσώπους της σχολικής διοίκησης για σκοπούς σχεδιασμού και εφαρμογής συστηματικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης. Η ομάδα θα εξετάσει μηχανισμούς και μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν σε ατομικό, σχολικό και σχολικό επίπεδο.

Οι περιπτώσεις θα αντιμετωπιστούν με συστηματικό και ολιστικό τρόπο, διευκολύνοντας έτσι βιώσιμες λύσεις σε σχέση με την πρόληψη μιας τέτοιας συμπεριφοράς, αλλά και την αντιμετώπιση, εάν προκύψει.

 

Η δημιουργία μιας εβδομάδας προσφύγων στις σχολικές εγκαταστάσεις με ποικίλες πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες όπως προβολές βίντεο, εκθέσεις φωτογραφίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, τι σημαίνει να είσαι πρόσφυγας, πόσο σημαντική είναι η χώρα υποδοχής είναι η ζωή, η ασφάλεια και η αξιοπρέπεια ενός πρόσφυγα και οι θετικές συνεισφορές που προσφέρουν οι πρόσφυγες σε μια χώρα υποδοχής. Σκοπός αυτής της δράσης είναι να μεταβληθούν οι αρνητικές αφηγήσεις κατά των προσφύγων που αποτελούν τη βάση της διακριτικής και βίαιης συμπεριφοράς. Βασικό στοιχείο είναι ότι οι δραστηριότητες θα διευθύνονται και θα συντονίζονται από τους ίδιους τους μαθητές, με την υποστήριξη των εκπαιδευτικών.

Με την τοποθέτηση των μαθητών στο επίκεντρο αυτής της δραστηριότητας υιοθετείται μια προσέγγιση εκμάθησης μέσω του ατόμου, διευκολύνοντας έτσι τα μαθησιακά αποτελέσματα, δηλαδή τη γνώση σχετικά με το ποιος είναι πρόσφυγας και τον θετικό του ρόλο στις κοινωνίες (αντιστροφή της αφήγησης), δεξιότητες όπως δεξιότητες επικοινωνίας και συμπεριφορές όπως αυτή της αλληλεγγύης. Αυξήστε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τους πρόσφυγες και τις χώρες καταγωγής και τους πολιτισμούς τους. Αυτό συμβάλλει στην αλλαγή των αρνητικών αφηγήσεων προς τους πρόσφυγες και στην εξανθρωπισμό τους. Πρόκειται για ένα φυγόκεντρο μέρος της αντιμετώπισης της μίσους συμπεριφοράς στους σπουδαστές των προσφύγων.

Συζήτηση στην τάξη σε θέματα όπως: οι πρόσφυγες, ο ρόλος τους, οι διαπολιτισμικές κοινωνίες, η αλληλεγγύη και η συνεργασία. Οι συζητήσεις συντονίζονται από τον δάσκαλο που τις ξεκινά 1. είτε αν είναι σχετικό με ένα συγκεκριμένο θέμα (ιδιαίτερα τη λογοτεχνία, τις γλώσσες ή τις ανθρωπιστικές επιστήμες) ή 2. αν ο δάσκαλος αποφασίσει ότι η σύγκρουση αυξάνεται μέσα στην τάξη. Η συζήτηση ξεκινά με τη δημιουργία μικρών ομάδων buzz (μέχρι 3 άτομα). Μια ομάδα buzz είναι μια μικρή, έντονη ομάδα συζήτησης που απαντά σε μια συγκεκριμένη ερώτηση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν: ποιος είναι ο ρόλος των προσφύγων στην κοινωνία μας; Ποια είναι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις; Τι είναι ο ρατσισμός και η βλάβη στον ρατσισμό; Τι είναι ο λόγος μίσους και ποιοι είναι τα θύματά του; Γιατί ο εκφοβισμός συμβαίνει στην τάξη; Ποιοι είναι οι συνήθεις στόχοι; Μετά από 15 λεπτά σε ομάδες, οι μαθητές μαζεύουν στην Ολομέλεια για να διεξάγουν ανοιχτή συζήτηση ακολουθούμενη από ανατροφοδότηση και εισήγηση του δασκάλου για τα βασικά σημεία και βασικά μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι μαθητές είναι εφοδιασμένοι με ένα ασφαλές περιβάλλον για να συζητήσουν τα θέματα που μπορεί να τους ενοχλούν, θέματα που συνήθως δεν συζητούνται ανοιχτά. Αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να ξεπεράσουμε ορισμένα εμπόδια και εμπόδια που προκύπτουν από ελαττωματικές αντιλήψεις και μισαλλόδοξες συμπεριφορές. Επιτρέπει επίσης τη φωνή στους παρευρισκόμενους και τα θύματα και στιγμές υλοποίησης για τους δράστες. Επιπλέον, διευκολύνει την κριτική σκέψη σχετικά με θέματα που μπορεί να αποτελούν τη βάση της αρνητικής συμπεριφοράς προς τους συμμαθητές τους (με φαινόμενα ανάλυσης όπως ο ρατσισμός και ο μίσος του μίσους), προωθώντας με αυτόν τον τρόπο θετικές στάσεις και δεξιότητες με βιώσιμο τρόπο.

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

Είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί μια προσέγγιση με επίκεντρο τον μαθητή στη συζήτηση και τον αδύναμο πρόσφυγα, καθώς αυτό διευκολύνει την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων, γνώσεων και στάσεων.

Μερικοί μαθητές (ιδίως οι δράστες και τα θύματα) μπορεί να είναι επιφυλακτικοί για να εμπλακούν αρχικά σε τέτοιες δραστηριότητες. Ωστόσο, με θετικές προτροπές και υποστήριξη από τους δασκάλους τους, τα εμπόδια αυτά μπορεί να ξεπεραστούν.

Σημειώστε ότι η απάντηση στην αρχική κατάσταση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε γενικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (non-zep) και VET που αποτελούνται κυρίως από την ομάδα πλειοψηφίας καθώς και για σκοπούς ανάπτυξης των γνώσεων, των δεξιοτήτων και των στάσεων τους όσον αφορά την αποδοχή άλλων πολιτισμών , θρησκείες και εθνοτικές ομάδες.

Λέξεις κλειδιά
Human Rights Education
Discrimination
Integration of minority
Critical thinking
Racism
Behaviour
Conflict
Acceptance
Bullying