Μέθοδος "Πως σκεφτόμαστε το άλλο ?"

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Μέθοδος "Πως σκεφτόμαστε το άλλο ?"

Η μέθοδος αποτελείται από την αναγνώριση των κύριων σκέψεων που έχουν οι μαθητές όσο αφορά τη «διαφορετικότητα». Περιλαμβάνει επίσης μια συζήτηση που σχετίζεται με το θέμα του να βλέπεις κάποιον ο οποίος είναι διαφορετικός από τη ηγεμονία, με αρνητικό τρ
Πρόταση για χρήση
Prevention of radicalisation
Ομάδα στόχος
Μαθητές σε κοινωνική και οικονομική τρωτότητα
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Moderated discussion
Στόχοι
  • Να αναγνωρίσει τις υπονοούμενες και κατηγορηματικές αντιλήψεις που έχουν οι μαθητές σχετικά με το "άλλο"

  • Να προωθήσει τη σκέψη ανάμεσα στους μαθητές για τις προκλήσεις της ποικιλίας
Περιγραφή

Μέρος 1

Ξεκινάτε με δύο κομμάτια κόμικς, που επικεντρώνονται σε δύο συγκεκριμένες κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες: γυναίκες και μειονεκτούντες. Ο διευκολυντής παρουσιάζει τη δυναμική στην ομάδα..

Image removed.Image removed.

Η πρόκληση είναι να κατηγοριοποιήσει τους τρόπους που οι μαθητές ορίζεται το «ετερότητα» μέσα από ομιλίες τους, και Οργανώστε τις κατηγορίες σε «θέσεις των συγκρούσεων» και «θέσεις εμπιστοσύνης» σχετικά με τις «άλλες» (σε αυτή την περίπτωση, οι φτωχοί και οι γυναίκες).

Προτεινόμενη στρατηγική: οι μαθητές Προσδιορίστε 3-4 είδη των «άλλων» που reckonise στην καθημερινή ζωή τους, και να εξηγήσει τη σχέση που έχουν με αυτούς τους «άλλους» - ακόμα κι αν δεν συμφωνούν με αυτές τις κατηγοριοποιήσεις, πρέπει να προσδιορίσουν κάποια Ξέρουν και εξηγήστε τα.

Μέρος II - Συζήτηση

Μετά την ταυτοποίηση των προ-αντιλήψεις των μαθητών ό, τι αφορά τον τρόπο που ορίζουν «το άλλο» πρέπει να προωθηθεί συζήτηση σχετικά με τις κατηγορίες.

Αιτιολόγηση αυτής της μεθόδου

Η «άλλη» και τον τρόπο που οι άνθρωποι σκέφτονται για την «ετερότητα» βρίσκεται στο επίκεντρο όλων των προκλήσεων Αυτό σύγχρονη κοινωνία μας αντιμετωπίζει, είτε στις περιπτώσεις των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ δύο ανθρώπων, είτε αντανακλάται στους τρόπους ότι οι οργανώσεις ή ακόμα και μέλη επικοινωνούν. Με αυτή την έννοια, η έννοια της «διαφορετικότητας» πρέπει να μεταφραστεί σε πράξη, ως έννοια είναι σε θέση να διαφωτίσει περισσότερο ηθικές πρακτικές.

Οι δύο φιλοσοφικές θέσεις ψέμα που ορίζει αυτή η συζήτηση μεταξύ της διάστασης της σύγκρουσης, (Σαρτρ, 1979) και τη δυνατότητα της εμπιστοσύνης (Ricoeur, 1997). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε τις παραστάσεις που προκύπτουν όταν συζητά «το άλλο», για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας τις κατηγορίες ως «εχθρό» ή «τον ξένο». Αυτό θα είναι ένας τρόπος για να ξεκινήσετε να προβληματιστούν σχετικά με τη δεοντολογία και να προωθήσει την κριτική σκέψη για τη Διαφορετικότητα, Συμπεριλαμβανομένων στις ανθρώπινες σχέσεις, μέσα από αναπαραστάσεις της ομάδας Σχετικά με την «ετερότητα».

Ομοίως, η "χρησιμότητα" υπήρξε ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνιση του "άλλου" ως αντικειμένου, ότι οι σχέσεις εξουσίας είναι ένα παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό, τα σχολεία θα πρέπει να αμφισβητήσει τους μαθητές να ψάξουν σημερινή κοινωνία τους με τα θέματα και να εντοπίσει τους τρόπους που η «άλλη» εξετάζεται. Μεταξύ άλλων, οι μαθητές πρέπει να σκεφτούν τη διάσταση της οικειότητας, καθώς η ομοφοβία είναι ένα παράδειγμα. να σκεφτούμε τη σχεσιακή οικοδόμηση της ταυτότητας - ποια πρόκληση μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ο εκφοβισμός; και να προβληματιστούν σχετικά με την ανάγκη να συνεργάζονται για την προώθηση μιας ειρηνικής κοινωνίας, αυτό που μπορεί να καταστραφεί από ριζοσπαστικοποίηση για παράδειγμα (Derrida & Habermas, 2003).

 

Ανθρώπινοι και υλικοί πόροι

 Ένας με δύο διευκολυντές δράσης

Αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας

Η συζήτηση και η αξιολόγηση της θα πρέπει να επιτρέψουν να ανακαλυφθεί σε πιο μέγεθος και πόσο βαθιά οι στόχοι της ενημερότητας έχουν επιτευχθεί. Οι δασκάλοι/εκπαιδευτές πρέπει να ρωτήσουν τους συμμετέχοντες ανώνυμα (προαιρετικό) να γράψουν για το τι έμαθαν στη συνεδρία.

Προτάσεις για παρακολούθηση

Σε μια άλλη συνεδρία, για παράδειγμα οι μαθητές μπορούν να αναλύσουν καταστάσεις όπου, για κάποιο λόγο οι ανθρώποι κατηγοριοποιούνται σαν " οι άλλοι". Αυτές οι καταστάσεις μπορούν να αναφερθούν στα μέσα, διαμέσου του κινηματογράφου ή και μέσα στη λογοτεχνία.

Type
Text
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Discussion within classroom
Αριθμός συμμετέχοντων
15 με 20 άτομα
Διάρκεια
2 ώρες
Κόστος
Free
Δημιουργοί
Aequitas Human Rights
Ημερομηνία δημιουργίας
Γλώσσα(ες) διαθέσιμη (ες)

English

French

Slovenian

Portuguese, Portugal

German

Romanian

Spanish

Italian

Dutch

Λέξεις κλειδιά
Διαφορετικότητα
Students' representations
Diversity
Pluralism