Abordarea comportamentului violent față de cursanții aparținând unei minorități

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Abordarea comportamentului violent față de cursanții aparținând unei minorități

Un fel de educaţie

Nivel gimnazial

Definiţia cursantului

O fată în vârstă de 16 ani, de origine africană. 

Descrierea grupului

Elevi de gimnaziu (15-16 ani), fete și băieți din sistemul clasic de educație. Clasa este alcătuită din grupul etnic majoritar cu câțiva elevi aparținând unei minorități (mai ales, refugiați și azilanți.)

Definiţia datei de început

În timpul lecției de educație fizică, imediat după un meci de baschet, fiind încă pe teren, membrii unei echipe atacă o fată din echipa adversă, după ce ea joacă foarte bine și jocul ei duce la câștigarea jocului de către echipa ei. Ea este de origine africană. Fată este rănită și dusă la spital pentru un control, unde este diagnosticată cu o comoție, zgârieturi adânci și vânătăi. Pe lângă impactul fizic al atacului, există și impactul fiziologic, care este mare, deoarece ea începe să arate semne de anxietate și deprimare, notele ei de la școală, care erau anterior mari, încep să scadă și ea își dorește să nu mai meargă la acea școală. 

Descrierea cursului

Programa nivel gimnazial

Descrierea echipei de predare

Profesorul de la clasă, dar, unde sunt disponibili și: consilier școlar, asistent social, psihologi. În legătură cu una dintre acțiuni și administrația școlară ar trebui implicată. 

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Un comitet interdisciplinar, format din personal didactic, personal de sprijin și personal administrativ este înființat pentru a examina incidentul cu scopul de a stabili o strategie de prevenire și pentru a evita replicarea unor astfel de incidente grave și de a stabili o pedeapsă pentru agresori, pentru a se garanta dreptate pentru victimă și pentru a îi avertiza pe ceilalți cu privire la astfel de comportamente. Se creează o strategie de prevenire care să încorporeze toți elevii(victime, agresori și observatori) care poate include grupuri, discuții și activități educaționale și culturale.

Mediul școlar(aât profesori, cât și elevi) este implicat în acest incident pentru a preveni apariția unor evenimente similare. Acest lucru va contribui la sustenabilitatea impactului. Dacă, de exemplu, incidentul ar fi rezolvat doar de către profesorul de la clasa respectivă, impactul ar fi limitat deoarece ar aborda doar acea situație și nu și motivele. Implicarea întregului personal necesită o strategie organizată. 

După ce pedeapsa a fost îndeplinită, profesorul (dirigintele sau profesorul de educație fizică) își dedică câteva sesiuni de discuții cu privire la această chestiune. Mai întâi, el/ea face un grup în care oferă cuvinte cheie/teme/întrebări cu privire la incident pentru a fi discutate în plen. Aici este nevoie de o abodare sensibilă, deoarece atât victima, cât și agresorii fac parte din grupul de discuții și, de asemenea, observatorii, care ar putea să se simtă prost deoarece nu au intervenit să ajute victima. Cu toate acestea, este un exercițiu benefic deoarece persoanele vor avea un spațiu deschis și sigur pentru a discuta chestiuni care au contribuit la escaladarea evenimentelor ce a dus la incidentul violent. Ca urmare a organizării acestui grup, profesorul poate avea sesiuni de lucru cooperante pentru a discuta ulterior și pentru a plasa cursanții (ca grupuri de lucru) în epicentrul găsirii soluțiilor la temele discutate (ex. comportament rasist / stereotipuri / prejudecăți, etc) și pentru a adopta regula generală de respingere a violenței. Lucrând împreună, cursanții vor putea să comunice unii cu alții și să aibă ocazia de a se înțelege mai bine și de a depăși stereotipurile care duc la marginalizare și, în cazul escaladării, la violență. 

Cursanții direct afectați și implicați (victimă, agresori și observatori) vor beneficia de o discuție deschisă care le va permite să își exprime emoțiile, preocupările și care îi va ajuta pe potențialii agresori să depășească stereotipuri, idei, comportamente de genul celor care au condus la violentul incident. 

Profesorul clasei în discuție le dă o sarcină în care să colaboreze pentru a organiza o activitate creativă care combate prejudecățile/stereotipurile, cum ar fi organizarea unei biblioteci active, cu un mini-show organizat și coordonat chiar de către elevi.   

Creativitatea îi va aduce pe elevi împreună pentru a lucra pe temele identificate în timpul discuțiilor. Elevii se pot gândi ulterior la aceste teme și pot depăși stereotipurile, iar victima poate fi împuternicită să devină activă în a-și apăra drepturile. Observatorul va avea, de asemenea, atitudini de solidaritate față de victimele unor astfel de incidente. Este necesar să incorporați o astfel de activitate pentru a facilita procesul de învățare și a dobândi valorile cheie care sunt semnificative pentru non-replicarea incidentului.

Sfaturi, observatii, concluzii

Pentru etapa de discuție este imperativ să existe un mediu sigur și deschis, mai ales pentru victima care este, probabil, traumatizată de incident, dar, de asemenea, pentru agresori, care pot să își exprime emoțiile și ideile și, în consecință, să le depășească. 

Etapa de discuții ar trebui să aibă loc înainte de etapa de creativitate pentru a permite o fluență bună (ex. hotărârea temelor cheie, a ideilor și problemelor, depășirea lor prin discuții și apoi lucrul creativ).

Pentru a conduce grupul focus, profesorul poate utiliza următoarele întrebări/cuvinte cheie: de ce credeți că s-a întâmplat asta? Către victimă - cum v-a făcut să vă simțiți? Către ceilalți - cum v-ați simți dacă ați fi în locul ei? Ce trebuie să facem ca să reparăm această situație? Ce fel de sprijin vă pot oferi, eu ca profesor?

Pentru sesiunile de lucru cooperante, profesorii sunt îndemnați să utilizeze metode cum ar fi scrisul pe ziduri, jocul de rol, inversarea rolurilor pentru a facilita comunicarea pe acest subiect dificil. Se recomandă ca trei cursanți să ia notițe cu privire la ce se discută și la sfârșitul procesului, împreună cu profesorul și cu alți participanți, să facă un mini-raport, conținând motive și soluții.  

Cuvinte cheie
Intercultural Education
Human Rights Education
Fără violenţă
Abordarea situaţiilor de conflict
Non-formal learning methodology
Community mediation
Acceptance
Communication
Raising awareness
Bullying
Intervention