Cursant molipsit de fundamentalismul religios I.S.?

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Cursant molipsit de fundamentalismul religios I.S.?

Un fel de educaţie

Trei ani într-o "madrassa" (școală privată religioasă) în țara sa natală, doi ani la o școală serală pentru educație de bază în țara învecinată, Iran, câteva ore de limbi străine și alfabetizare la sosirea în Europa. 

Definiţia cursantului

Emigrant din Afghanistan, în vârstă de 24 ani, bărbat, necăsătorit, trăiește singur, religie islamică, nu prea stăpânește limba țării în care se află, dar poate exprima(cu greșeli) aproape orice este important pentru el. 

Descrierea grupului

Cei 11 colegi pe care îi are sunt în aceeasși situație ca el. Ei cooperează, în general, destul de bine.

Definiţia datei de început

VET este îngrijorată că unul dintre cursanți e posibil să fi devenit membru al unei comunități religioase radicale: S-a auzit că un cursant frecventează acum o moschee care este acuzată că adăpostește instigatori la ură și au fost observate anumite schimbări minore de comportament. De exemplu, cursantul a devenit brusc mai interiorizat, nu vorbește prea mult cu colegii și și-a lăsat barbă. Deși nu este foarte modern, el poartă acum pantaloni cu glezna înaltă (s-a auzit că aceasta este tradiția în religia islamică).

VET nu știe dacă semnele trebuie luate în serios sau nu și cum să reacționeze. Ea vrea să afle ce să facă în astfel de cazuri și care sunt semnele pentru o posibilă radicalizare. 

Descrierea cursului

Cursuri de limbi străine pentru a învăța limba țării gazdă, nivelul B1 la comunicare, mai puțin la citit/scris/gramatică.

Descrierea echipei de predare

Un profesor calificat de limbi străine.

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Încercați să stabiliți cu cursantul o relație personală mai profundă. În anumite instituții educaționale, sunt asistenți sociali care sprijină personalul. Dacă nu este posibil să lucrați cu cursantul dumneavoastră înșivă, încercați să lucrați cu colegii lui de clasă și obțineți mai multe informații. În anumite situații, e posibil să lucrați cu familia persoanei respective. Încercați să îi contactați.

Acest lucru ajută cursantul să își exprime opiniile și împrejurările personale de viață în mod franc. Un comunicator bun permite dezvăluirea apectelor ascunse ale unei povești și sporește gradul de înțelegere. Doar cunoștințele ușurează situația și cursantul însuși este o sursă principală. O relație stabilă este, de asemenea, baza pentru o activitate de înlăturare a radicalizării. Ar putea fi convenabil să vorbiți cu cursantul în particular deoarece aspectele sensibile nu trebuie să fie dezvăluite în clasă.

Dacă nu este posibil să lucrați nici cu persoana în cauză, nici cu colegii, VET ar putea găsi o posibilitate, dând o sarcină tuturor cursanților, fără a îndrepta suspiciunea asupra unei persoane anume. Rugați-i să discute  dacă ei cred că toată lumea din societatea noastră ar trebui să aibă dreptul egal la propria identitate religioasă sau dacă un anumit segment religios este superior tuturor celorlalte și ar trebui să domine. Ar trebui ca noțiunile religioase să determine și viața politică și organizarea statului? Dacă da: Ce ar trebui interzicem, ce reguli ar trebui aplicate? Cum ar trebui procedat cu persoanele necredincioase sau cu oamenii de credință diferită? Această discuție poate fi realizată fie oral (asigurați-vă că toată lumea are ocazia să se exprime și că nimeni nu este intimidat de ceilalți) sau transmisă printr-un eseu.

Veți obține informații suplimentare și veți putea estima dacă persoana în cauză este în pericol sau nu. 

Dacă doriți să evitați discuțiile în plen și scrisul: Este de asemenea, posibil, ca toată lumea să deseneze simboluri cu viziunea proprie pe o foaie de hârtie și apoi să își prezinte gândurile. Alternativ, fotografii, imagini ar putea fi decupate din cataloguri și puse într-un colaj (utilizați-l în caz că nu sunt suficiente cunoștințele de limbă). Pentru cursanții care nu pot scrie un eseu ar fi posibil să scrie pe o foaie de hârtie doar cuvinte cheie care le trec prin minte(harta minții).

Ea, de asemenea, permite obținerea mai multor informații dând posibilitatea cursanților fără suficiente abilități de scriere să se exprime într-un mod care să le dea încredere. 

Sfaturi, observatii, concluzii

Activități în clasă pentru detectarea radicalizării pot fi găsite pe acest website. Dacă doriți să evitați activitățile din clasă și căutați un instrument pentru lucrul cu o singură persoană, ar fi util să desenați o hartă-rețea a contactelor personale. 

Alegând un instrument convenabil care se potrivește lecției și acordând atenție specială cursantului aflat într-o situație vulnerabilă, veți obține mai multe informații pentru caz. 

Posibili indicatori ai contactului cu jihadism-ul:
VET se plâng uneori că nu pot localiza figurile critice pe care cursanții lor îi menționează deoarece sunt total nefamiliarizați cu contextul jihadismului. Devine și mai dificil deoarece numele sunt, de obicei, într-o limbă străină. Prin urmare, avem aici un extras cu nume. 

Predicatorii ne-slafistici și promotorii Jihad-ului includ: Pierre Vogel („Invitație în paradis“), Sven Lau, Denis Cuspert, Ebu Tejma, Mohamed Mahmoud, Abu Dujana, Abu Abdullah, Ibrahim Abou-Nagie, Abu Usama Al-Gharib, Muhammad Siddiq, Tarkhan Tayumurazovich Batirashvili, Abu Talha al-Almani. Ei se referp, printre altele, la doctrine din Sayyid Qutb, Abu Musab az-Zerqawi, Abu Ayyub al-Masri, Abu Bakr al-Baghdadi, Abu Muhammad al-Maqdisi, Ibn Taimiya, Hizb ut-Tahrir. Întoarcerea radicală la interpretarea antică a Islam-ului este numită „Salaf as-Salih“.

Grupuri cum ar fi Millatu Ibrahim, Takfir wal Hidjra, al-Jihad, al-Jamat al-Islamiya, Boko Haram, Wilayat Sinai, Jund a-Khilafah, Wilayat Khorasan, Wilayat Sanaa, Abu Sayyaf sunt organizații simpatizante ISIS. Grupul „Religia adevărată“ (interzis între timp) distribuit în multe țări europene prin „Lies!“-compaign Qur‘ans și persoane recrutate pentru „Jihad“ (războiul sfânt în Siria and Irak).

Fundamentaliștii radicali îi resping pe zioniști, imperialismul SUA, comunitatea Alevi Musulmană și vorbesc despre „trădătorii șiiți“ și, de asemenea, contestă faptul că ceilalți musulmani sunt ''adevărați musulmani“. Făcând parte din comunitatea lor dă noilor membri pentru prima oară sentimentul de apartenență, simț și perspectivă, siguranță și orientare. Noii membri vin din toate straturile sociale și de multe ori nu au practicat religia islamică înainte. Unii noi membri își dau nume arabe după ce s-au convertit.  

Fiți în gardă dacă auziți unul dintre aceste nume, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că elevul dumneavoastră este molipsit de această ideologie. În general, este o dezvoltare lentă și începe de la o curiozitate. Experiențele de înstrăinare și respingeri din cadrul societății favorizează implicarea ca membru într-o organizație fundamentală/radicală. 

Internetul cu mediile de socializare joacă un rol decisiv și perspectivele religioase radicale sunt adesea portretizate în clipuri profesioniste, asa numitele „pop jihadism“. Utilizând un stil tineresc, cu muzică, modă și video clipuri se transmit distracția și aventura și se atrag tinerii din vest. 

Jihadismul folosește serviciile de tot felul ale celorlalte canale media incluzând „Dabiq“ (Hochglanzmagazin), video-uri cu tortură în centrul media „al-Hayat“ și în mesajele de pe canalul satelit „Tawheed“.

(nume/idei parțial preluate din „Jihadism. Ideologie, prevenire și deradicalizare“ de Thomas Schmidinger, 2015, publicată la Editura Mandelbaum)

Consecințe/contacte suplimentare:
Dacă observați dovezi puternice de radicalizare și simțiți nevoia să vorbiți cu profesioniști, ați putea apela la organizații de sprijin național. 

Cuvinte cheie
Religious radicalisation
Detection