Implicarea familiilor în prevenirea radicalizării

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Implicarea familiilor în prevenirea radicalizării

Un fel de educaţie

Studii VET 

Definiţia cursantului

Elev de 14-17 ani, educație vocațională.

Definiţia datei de început

Luis este un tânăr de 16 ani din Madrid dintr-o familie spaniolă din pătura de mijloc și amândoi părinții lucrează. Mama face curat în diferite case, iar tatăl este funcționar într-o companie. Luis are și o soră mai mică și toți patru locuiesc la periferie. 

De la o vârstă tânără, Luis a fost un elev cu o capacitate redusă de concentrare, căruia i se distrage foarte ușor atenția. Niciodată nu a stat o oră întreagă ascultând cuvintele profesorului, așa că adesea deranja toate orele, distrăgând atenția colegilor lui. În consecință, era adesea în centrul atenției. Tutorii lui au fost în permanență în contact cu familia lui pentru a-i comunica rezultatele slabe la învățătură. 

Pe măsură ce au trecut anii, Luis a făcut cursuri și niciodată nu a studiat pentru examene. În ciuda faptului că este talentat și inteligent, el a abandonat majoritatea obiectelor de studiu. Prin urmare, se așteaptă ca el să nu absolve și a fost îndrumat către Pregătire profesională de bază. 

Atitudinea lui Luis, după cum era de așteptat, este de rebeliune extremă față de lumea din jurul lui și de sfidare și violență față de oamenii care reprezintă o autoritate. Cu toate acestea, el este un băiat fermecător și prietenos când relaționează cu anumiți colegi(sunt și alții care îi fac viața imposibilă). Din cauza aparentei lui fermități și încrederi în a-i aborda pe ceilalți, el a reușit să devină leader-ul clasei și să influențeze comportamentul celorlalți. 

Ca adolescent, relația lui Luis cu părinții lui s-a înrăutățit până la a nu vorbi deloc cu mama lui și doar rar cu tatăl. Situația de acasă nu este plăcută și Luis încearcă să scape de furia și frustrarea pe care le simte atât la școală, cât și printre prieteni. Banda din care face parte este compusă din băieți care se întâlnesc noaptea și care au legături cu persoane ce vând droguri ca un mod de supraviețuire. 

În ultima vreme, Luis a participat la nenumărate demonstrații și a fost o dată arestat pentru comiterea de acte violente. În plus, a fost amendat de mai multe ori pentru daune aduse mobilierului urban (printre altele, graffiti). În ciuda tuturor acestor lucruri, Luis are excelente abilități pentru artă, în special desen și graffiti, dar de asemenea, pentru muzică. În plus, de câteva ori când a încercat să treacă un examen, el a făcut-o cu notă maximă și fără să fi studiat prea mult. 

Luis a mers la numeroși psihologi, încurajat de către părinții lui, dar se pare că rezultatele nu au fost cele așteptate și băiatul refuză orice ajutor de la profesioniști. Familia este disperată și este într-o situație limită din care nu știe cum să iasă. Părinții sunt îngrijorați deoarece ei se tem că Luis ar putea să ajungă într-o rețea de oameni care comit crime violente și apoi să sfârșească în închisoare. 

Descrierea echipei de predare

Profesori VET 

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Tutorele nu știe foarte bine cum să administreze situația cu elevul, așa că face o programare la psiholog pentru Luis. 

Elevul reacționează într-un mod negativ la această propunere și acest lucru îl face să retrăiască situația de rebeliune în care a fost implicat. El își asumă rolul de neînțeles, rebel și lipsit de succes. 

    Tutorele, împreună cu echipa de profesori, stabilește niște principii de urmat în lucrul cu elevul. Ele se vor axa pe întărirea pozitivă, pe sarcini și responsabilități care îl fac să își dea seama că el e important în clasă, motivarea lui prin acordarea de spațiu pentru a face acele lucruri care îi plac și la care e bun (ex. pancarte pentru a decora clasa, crearea unui musical care se va juca la serbarea școlară, etc ...).

    Elevul, nemulțumit de atitudinea profesorilor față de el, reacționează pozitiv la propunerile făcute. Încrederea în sine îi crește pe măsură ce realizează că sunt multe lucruri pe care le poate face bine și că i se aduce recunoaștere. 

    Tutorele școlii ia legătura cu familia pentru a verifica situația de acasă și felul în care elevul se poartă cu familia. El le împărtășește strategia pe care o va urma cu Luis, astfel încât atât școala, cât și familia să meargă în aceeași direcție și să poată verifica că există semne de îmbunătățire. 

    Pe măsură ce Luis are parte de aceeași stimuli acasă și la școală, acest lucru are un efect dublu pozitiv asupra comportamentului lui. Semnele radicalizării încep să dispară deoarece nu mai are aceeași nevoie de a-și canaliza furia, frustrarea și nemulțumirea. El începe să studieze la școală, ceea ce îl face să câștige stimă de sine și încredere în propria persoană. 

    Sfaturi, observatii, concluzii

    Relația stabilită între școală și familie este foarte importantă pentru dezvoltarea elevilor. Există o relație directă între eșecul școlar și comportamentul antisocial, care în multe cazuri poate duce la diferite forme de radicalizare. Acest lucru îi face pe mulți psihologi să considere eșecul școlar ca una dintre principalele cauze care duc la comportament infracțional. În plus, se spune că acei copii care sunt înclinați către violență au o stimă de sine scăzută și, prin urmare, au parte de eșecuri școlare.  

    Alte cauze potențiale de deviații comportamentale pot fi următoarele:

    • stimă de sine scăzută
    • apartenența la un grup dezorientat
    • respingerea familiei
    • eșec școlar
    • pedeapsă fizică
    • lipsa supervizării parentale
    • disciplina parentală ineficientă
    • dezavantaj social

    În multe cazuri, școlile sunt conștiente de posibilele deviații ale elevilor și tutorii fac eforturi pentru a identifica semnele inițiale și pentru a evita o posibilă radicalizare. Cu toate acestea, profesorii, educatorii, tutorii, formatorii nu au toate informațiile necesare pe care familia le-ar putea furniza. De aceea, invităm familiile la școală pentru a împărtăși lucruri despre dezvoltarea elevilor. 


    Surse

    • Aguirre, A.M.; Caro, C.; Fernández, S.; Silvero, M. Familia, escuela y sociedad. Unir, 2016.
    • Cagigal de Gregorio, V. La orientación familiar en el ámbito escolar. La creación de centros de atención a familias en los centros educativos a partir de la experiencia del CAF Padre Piquer. Obra Social Caja Madrid, Universidad Pontificia de Comillas, 2009.
    Cuvinte cheie
    Familie
    Radicalisation