Mireasa portugheză a jihad-ului

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Mireasa portugheză a jihad-ului

Un fel de educaţie

Educație vocațională și profesională

Definiţia cursantului

Tânără în vârstă de 19 ani, imigrantă portugheză în Olanda

Descrierea grupului

NA

Definiţia datei de început

Ângela, 19 ani, este o portugheză ce provine dintr-o familie catolică non-practicantă, care trăia în Olanda. Ea era genul de fată care fuma, căreia îi plăcea să se distreze, să bea. La modul general, era foarte sociabilă. 

În scurt timp, a început să adopte un comportament diferit: nu voia să studieze sau să lucreze și își petrecea cea mai mare parte a timpului la calculator. La un moment dat, a devenit musulmancă și, mai târziu, a început să exprime idei radicale cu privire la societate. A început să facă parte din câteva grupuri radicale islamice engleze și olandeze. Pe calculator, ea administra grupul «Islam-ul din inimă» (scrisă în portugheză), care, între timp, a fost deactivat.

Ângela obișnuia să-i spună mamei ei, cu care locuia, că Jihad-ul ei era pe internet și că nu ar abandona-o niciodată.

Cu toate acestea, după un an, Ângela, a plecat în Siria să se căsătorească cu un luptător portughez al Statului Islamic, care era din Sintra, Portugalia. S-au cunoscut pe Facebook.

În Menbij, în nord-estul Siriei (la granița cu Turcia) trăiește Ângela, care și-a luat numele de “Umm”, și soțul ei Fábio, care și-a luat numele de “Abdu”.

Umm trebuie să aibă acceptul soțului ei să părăsescă casa deoarece el știe când e în siguranță să iasă. Umm, când pleacă, are întotdeauna o armă. Ea merge cu celelalte  “surori” la piață, să cumpere, după cum spune, “lucruri gustoase”, cum ar fi cartofi prăjiți, Pepsi, Nutella, pui sau orez.

În prezent, Umm poate fi considerată o extremistă, avocat al Califatului Islamic, adversară a Vestului și a «țărilor infidele». Ea continuă să utilizeze Facebook-ul pentru a publica mesaje prin care apără violentele poziții ale auto-proclamatului Stat Islamic. 

Descrierea cursului

NA

Descrierea echipei de predare

NA

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Constituirea unei echipe de profesori și personal școlar, responsabili cu organizarea acțiunilor de prevenire a radicalizării tineretului.

Implicarea întregii comunități școlare și reflectarea cu privire la chestiunea radicalizării.

Dezbateri cu studenții cu privire la radicalizare și teme înrudite, pe baza conținutului programei.

Extinderea cunoștințelor cu privire la radicalizare.

Campanii de conștientizare cu privire la radicalizare prin articole de ziar naționale și internaționale, imagini, spoturi publicitare sau video-uri.

Aprofundarea gândirii criticie și a conștientizării cu privire la radicalizare, prin situații cotidiene reale.

Workshop-uri cu membrii familiilor elevilor despre radicalizare.

Aprofundarea cunoștințelor pentru conștientizarea situațiilor de radicalizare.

Sfaturi, observatii, concluzii

Acest caz poate fi utilizat pentru a dezvolta o activitate de brainstorming cu tema «Ce credem că este radicalizarea»?
După prezentarea studiului de caz, se sugerează ca participanții să reflecteze cu privire la următoarele pasaje, citate din Umm (Ângela). Participanții trebuie să fie îndrumați să comenteze și să interpreze, într-un mod prin care să învețe mai multe despre indicatorii radicalizării. 

[1] «Celor care spun că era un jurnalist nevinovat, nu era mai mult decât un soldat american care ne ucide oamenii. Câți oameni au fost uciși de acest tip de cuvinte? Sunt morțile inutile? O moarte americană nu este nimic comparativ cu câte mii au ucis ei». 

[2] «Cine va câștiga? Exterioarele noastre sau acele femei pe jumătate goale care vând deodorante?»

[3] « Când privim trăgaciul unei puști vedem Paradisul; când un avion zboară deasupra caselor noastre suntem gata să primim bomba; când un tată cade ca un martir, fiul este gata să îl înlocuiască. Vom face totul pentru a menține și extinde Statul nostru  islamic. Cum puteți învinge un popor căruia nu îi este frică de moarte?»

Cazul a fost luat dintr-un articol de ziar portughez Expresso.

Cuvinte cheie
Religious radicalisation
Jihadism
Fundamentalism
Prevenţie