Relatări ale cursanților cu privire la rasism

⌚︎ 2 min.

 

Case study

Relatări ale cursanților cu privire la rasism

Un fel de educaţie

În țara sa natală, a urmat școala aproximativ 10 ani.

Definiţia cursantului

Solicitant de azil din Afghanistan, vârsta 26, în țara noastră de 2 ani, căsătorit, un copil mic, nivelul de germană: nivel elementar la scris (nivel A2) și nivel intermediar la vorbit(nivel B1)

Descrierea grupului

20 cursanți: 12 afgani, 1 rus, 1 somalian, 2 sirieni, 3 austrieci, 1 marocan

Definiţia datei de început

În timpul orei cu subiectul “German/comunicare/societate” un elev a relatat că a fost insultat de câteva ori pe stradă într-un mod rasist și că suferă din această cauză. Chiar în momentul atacului el a fost copleșit, nu a știut cum să reacționeze și a rămas mut.

Descrierea cursului

În prezent, frecentează școala pentru adulți, a doua șansa pentru a obține certificatul pentru nivelul de studii obligatorii (la seral).

Descrierea echipei de predare

2 profesori în clasă (co‐formatori) cu cunoștințe temeinice în domeniul psihicului uman

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Oferiți cursantului suficient timp pentru a se exprima și a-și povesti experiențele(profesorul este flexibil, stabilește un scop nou al orei din această seară, scopul noii lecții devine educația politică care face, de asemenea, parte din programă). O atmosferă pozitivă de încredere în profesori și colegi este esențială pentru împărtășirea experiențelor.

Acest lucru îl eliberează pe cursant de tensiuni. El simte că cineva îl ia în serios și că cineva îl ascultă. Negarea situației este ca și cum s-ar nega că acest lucru s-a întâmplat și, într-un fel, ar sprijini sau chiar repeta rasismul. 

  • Colegii ar putea afla că rasismul există și ce sentimente/emoții cauzează acesta. 
  • Cursanții care e posibil să fi experimentat situații similare află că nu sunt singurii care trec prin aceasta. Ar putea ajuta, de asemenea, un schimb de experiență și discutarea reacțiilor care pot fi fi adecvate sau inadecvate.

Introduceți primele 10 drepturi ale omului. Cursanții stabilesc ce drepturi au fost încălcate în situația descrisă de colegul lor. Implementarea drepturilor omului în cadrul legislației federale poate fi explicată și discutată.

Se conștientizează faptul că fiecare persoană are drepturi și că anti-rasismul nu este doar o chestiune ce ține de etică, ci că fiecare dintre noi este protejat de legi. Cursanții învață că acesta poate deveni un caz în instanță. 

Cursanții interpretează jocuri de rol/simulări ale situației prezentate (cu agresorul și cu victima) și încearcă să gândească moduri diferite prin care victima poate reacționa non-violent.

  • Cursanții se pregătesc să reacționeze în mod adecvat, fără violență, în aceste situații.
  • Cursanții care interpretează rolul agresorului pot înțelege și exprima(dar nu justifica) posibila motivație a agresorului. 

Profesorul le povestește cursanților despre ONG-ul Zara care ajută oamenii ce suferă din cauza rasismului. El le spune că este important să relateze toate incidentele astfel încât sa fie înregistrate în statisticile lor și că nu poate fi neglijat faptul că rasismul există în Austria.

Cursanții știu cui să se adreseze pe viitor, să devină mai autonomi și să înțeleagă că instituțiile și statul oferă o rețea de consiliere. 

Sfaturi, observatii, concluzii

Înainte de a decide să va axați pe această temă în clasă, asigurați-vă că cei prezenți nu se simt inconfortabil cu privire la acest aspect și că pot beneficia de această lecție cu o tematică destul de emoțională.

Cuvinte cheie
Discrimination
Racism