Teoriile conspirației în mediile sociale

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Teoriile conspirației în mediile sociale

Un fel de educaţie

Educație de bază, seral

Definiţia cursantului

Adulți (între 16 și 99 de ani)

Grup mixt

Câteva naționalități (participanți cu limba germană ca prima limbă și cu limba germană ca a doua limbă)

Descrierea grupului

Grupe foarte mici cu o compoziție neomogenă și planuri individuale de învățare (6- max. 10 cursanți)

Definiţia datei de început

VET a observat o atitudine din ce în ce mai intolerantă a unui cursant austriac la o oră de educație de bază pentru adulți. Grupul este compus din 6 persoane de origini diferite (3 austrieci, 1 tunisian, 2 marocani). Tânărul austriac afișa și înainte probleme comportamentale, dar apoi atenția lui s-a axat pe teoriile conspirației. El are 28 de ani și este dezavantajat din punct de vedere social. El a crescut cu părinți foster și mai târziu a trebuit să se mute într-o locuință supervizată de protecția copilului și contactul cu părinții foster a încetat. Acum, el locuiește în propriul apartament cu un ajutor minim de la guvern. Integrarea socială pe piața muncii nu a funcționat și tânărul prezintă riscul izolării.

El frecventează deja cursul de o lună și avea diferite aspecte pe care se concentra pe o perioadă de timp. În prezent, a început să răspândească acuzații cu privire la politică, societate, mișcarea refugiaților etc.

Ex.: El a pretins că Jörg Haider (un politician popular de dreapta din Carinthia) fusese, de fapt, ucis și că nu a murit într-un accident de mașină, că mișcarea refugiaților face parte dintr-un plan mai mare de a cuceri Europa și de a o  “islamiza”; că refugiații sunt doar refugiați economici și că primesc de la guvern un venit minim mai mare decât cetățenii austrieci, etc.

Reacțiile celorlalți participanți au fost diverse: reținere, zâmbete, plictiseală, dar, de asemenea, interes. VET  a vrut să găsească, în cele din urmă, o modalitate adecvată de a reacționa la aceste acuzații, fără a împinge participantul la colț imediat. 

Descrierea cursului

Concentrarea pe abilitățile de bază (matematică, scriere corectă, citit, cunoștințe de calculator)

Durată: individual, dar pe termen scurt: adoptat nevoilor;

3 ore de predare pe săptămână

Descrierea echipei de predare

Un formator: Calificare pentru educația de bază pentru germana ca limba maternă

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Din cauza atenției mărite pe care subiectul l-a atras în cadrul întregului grup, formatorul a decis să aleagă acest subiect. Ea a descoperit că tânărul era puternic inspirat de platformele media de socializare Facebook.
Ea a încercat să înțeleagă ce este adevărat și ce este fals în multitudinea de informații media, în special din mediul online.
Formatorul a început să lucreze cu participanții pe internet și să modereze cercetările cu privire la unele dintre teorii – jumătate din grup căuta dovezi pentru teorie si jumătate căuta dovezi împotriva teoriei. Formatorul a îndrumat participanții să descopere ce pagini sunt de încredere, ce pagini nu sunt și cum să facă o dublă verificare pentru a afla dacă o informație este adevărată sau falsă.

Impactul asupra întregului grup de participanți a fost:
Ei au învățat să își dezvolte spiritul critic și au aflat cât de important este să îți pui întrebări cu privire la conținutul unei știri (“știri false”).
Au învățat să facă documentare pe internet.

Participantul în cauză a aflat ce înseamnă “baloane de realitate falsă”. În timpul documentării, el și-a dezvoltat sentimentul că de fapt ar fi putut fi înșelat de aceste informații și a făcut pași înspre a pune la îndoială teoriile conspirației. 

Sfaturi, observatii, concluzii
  • Exemplele de acuzații ar putea fi adaptate la referințe naționale și specifice. 
  • Evitarea clișeelor de comunicare cu participanții
  • Când vă confruntați cu teoriile conspirației într-un grup, ar fi bine să abordați în mod activ chestiunea în loc să o minimalizați sau să o ignorați!
Cuvinte cheie
Conspiracy
Conspiraţie
Racism
Extrema dreaptă
Extrema stângă