Contracararea hărțuirii online și a discursului încărcat de ură

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Contracararea hărțuirii online și a discursului încărcat de ură

După analiza discuției cu privire la discursul încărcat de ură, sfaturi cu privire la reacțiile adecvate, urmate de un joc de rol.
Propunere de utilizare
Acţiune şi reacţie în caz de radicalizare
Grup ţintă
Vârsta 15-25
Metodă pedagogică
Simulare
Obiective
 • Să fii capabil să reacționezi în mod adecvat când un mesaj încărcat de ură este afișat online sau exprimat într-o conversație față în față. 
 • Să cunoști câteva indicii pentru reorientarea discuției.
 • Să te pregătești să reacționezi într-un joc de rol. 
Descriere

1. Profesorul furnizează unul sau două exemple de conversații online, incluzând mesajele încărcate de ură. Cursanții trebuie sa le detecteze. O discuție de grup permite analiza contextului în care au fost formulate ca și a răspunsurilor care sunt furnizate. Cursanții propun alternative.

2. Se oferă o strategie de răspuns la mesajele încărcate de ură sau la hărțuirea online:

 • În cazul unei conversații online, nu răspundeți imediat, sub impulsul emoției. 
 • Evaluați mesajul și începeți să adunați argumentele.
 • Rețineți că scopul dumneavoastră este de a impune ideea că logica și rațiunea sunt mai importante. Dacă cealaltă persoană trece dincolo de rațional, schimbul de replici este inutil, puteți părăsi conversația. 
 • Nu începeți imediat cu un contra-argument. Nu încercați să convingeți. Este important ca celălalt să aibă ocazia să explice și să își dezvolte ideile. 
 • Încercați să creați un climat de încredere în care celălalt să poată vorbi. Oamenii au nevoie, în general, să vorbească despre ei înșiși. Fiți gata să ascultați, chiar dacă nu acceptați ce se spune. Veți fi văzut ca o persoană deschisă, disponibilă pentru discuții. 
 • Nu ezitați să spuneți politicos că ați fost rănit/ă de anumite cuvinte. Compasiunea și empatia ar putea calma o conversație care a început rău. Depinde și de capacitatea de ascultare a celui care atacă.
 • Încercați să puneți întrebări, în loc să faceți afirmații. Acest lucru va duce la identificarea argumentelor celuilalt de a detecta slăbiciunile și a-l conduce progresiv să își revizuiască poziția. De asemenea, punându-i întrebări, sugerați că aveți un interes real față de opinia lui/ei. 
 • Utilizați un ton umoristic, chiar absurd, dar evitați sarcasmul, găsind un echilibru. Subliniați absurditatea unor opinii, prin exemple cu fapte sau imagini care pot duce la propria cenzură și la nașterea de îndoieli. 
 • Încheiați discuția. Dacă discuția s-a liniștit, mulțumiți persoanei pentru nivelul bun al discuției. Dacă persoana rămâne violentă și este împotriva oricărei discuții, abandonați discuția, reamintind regulile unei dezbateri democratice și dificultatea continuării în acel mod. Spuneți că veți fi dispuși să discutați din nou o dată ce a acceptat regulile. 

3. Organizarea a două jocuri de rol, corespunzând la două cazuri diferite: a) Afișarea mesajului "Bravo pentru Charlie Hebdo, data viitoare ei vor acorda atenție caricaturii" [Twitted on 07/01/2015]; b) Comentariul "Cu condiția ca toți să se înece!" la un articol despre refugiați pe un site web.  Unii cursanți interpretează rolul atacatorului, două grupuri joacă rolul participanților la discuție, un grup dorește să contracareze discursul atacatorului, un grup joacă rolul administratorului de site(care trebuie să reacționeze deoarece un membru l-a rugat să intervină). În funcție de timp, grupurile își pot schimba rolurile. Profesorul coordonează o discuție în clasă, analizând fiecare caz în parte. 

Resurse umane şi materiale

Formator cu cunoștințe în domeniul discursului încărcat de ură.

Evaluarea procesului de învăţare

În timpul următoarelor șase luni, cursanții se angajează să urmărească discursurile încărcate de ură afișate pe internet sau în conversații față în față. De asemenea, înregistrează reacțiile proprii.

Sugestii de urmărire

Activitate de contracarare a teoriei conspirației. 

Type
Metodă
Modalitati pedagogice
Utilizare în grup
Numar de participanti
12-20 participanți
Durată
3 ore
Costuri
Niciunul
Creatori
Greta du Velay
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

Engleză

Portugheză, Portugalia

Slovenă

Franceză

Germană

Română

Italiană

Greacă

Spaniolă

Olandeză

Cuvinte cheie
Hate speech
Online harassment