De la dragoste la ură

⌚︎ 2 min.

Learning resource

De la dragoste la ură

Lucrul cu o scurtă poezie care descrie cum apare ura și îi explică înțelesul, mai ales, în contextul terorismului
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Cursanți și elevi de toate vârstele în limbi variate(instrumentele pot fi adaptate și pentru alte workshop-uri)
Metodă pedagogică
Exerciţii
Obiective

Obiectiv general: dezvoltarea conștientizării cu privire la legătura dintre (ne)integrare în societate și sentimentele personale și dezvoltarea capacității de a detecta posibile cunoștințe aflate în situații de risc.  

Obiectiv concret: de a înțelege puterea emoțiilor și posibila lor influență asupra comportamentului ființelor umane; de a înțelege de ce anumite persoane încep treptat o viață în care acționează extrem de violent și distructiv, ca și în cazul terorismului.

Descriere

Muncă individuală, în pereche sau grupuri mici

Participanţii primesc structura cadru (a se vedea documentul pdf atasat) şi trebuie să completeze o poezie. Ulterior sunt discutate rezultatele şi semnificația poeziei. Posibilele subiecte de discuţie sunt sugerate dedesubt.

1. Completează cuvintele lipsă:

Această poezie indică modul în care dragostea s-a schimbat în ură. Încercaţi să introduceţi următoarele cuvinte în locurile potrivite: ură, teamă, respectat, recunoscut,  acceptat, observat.

2. Prezentarea rezultatelor și a discuțiilor :

  • Ce părere aveți despre această poezie? Vă place/nu vă place? De ce?
  • Ce cazuri de persoane sau grupuri de persoane cunoașteți care sunt expuse riscului de ură pentru că nu au primit suficientă iubire, dragoste și nu au fost integrate în societate?
  • Cum puteți descrie relaționarea dintre poezie și oamenii care se distrug pe sine înșiși și distrug și viața celorlalți prin izbucnirile de violență și acte de terorism?Aveți cunoștință de producții video care să prevadă un proces similar de acțiuni și sentimente?Prezentați-le
Resurse umane şi materiale
  • 1 profesor (formator/instructor/moderator/persoană care lucrează cu tinerii etc)
  • copii ale materialului (vezi pdf.file atașat) pentru fiecare cursant și pixuri (1 pentru fiecare pereche sau pentru fiecare grup)

Dacă realizați sarcina 3 (opțional):

  • flip-chart, ziar, reviste, fotografii, foarfece, lipici, rigle și carioci pentru adunarea ideilor (dacă realizați sarcina 3)
Evaluarea procesului de învăţare

Ca un prim pas, rezultatele se prezintă și se discută în plen (vă rugăm să vă uitați la sarcina a doua). Profesorul este atent ca toată lumea să înțeleagă cum apare schimbarea sentimentelor de la dragoste la ură.

Ca al doilea pas, cursanții/elevii își imaginează că se întâlnesc cu un coleg care a ratat workshop-ul cu această temă. Într-un joc de rol, ei încearcă să explice colegului ce au lucrat astăzi și să reformuleze ideea workshop-ului în propriile lor cuvinte. Se dorește autenticitate cu argou, dialect, limbaj al tinerilor, comportament informal. Un grup de voluntari face jocul de rol în fața întregii clase. 

Sugestii de urmărire
  1. Dacă utilizați versiunea în limba engleză a textului, traduceți textul complet în limba maternă sau în alte limbi.
  2. Dacă predați cunoștințe de calculator, traduceți textul cu ajutorul dicționarelor online de pe smartphones sau calculatoare.
  3. Dacă lucrați cu abilități creative, rescrieți textul cu litere decorative/caractere elegante, decupați-l, lipiți-l pe un poster uriaș și ilustrați fiecare rând cu tăieturi din ziare sau fotografii (sau lăsați cursanții să deseneze simboluri pentru sentimentele respective).
  4. Dacă aveți cursuri de artă, solicitați cursanților să creeze propria reprezentație a poeziei(prin dans, film, pictură, mimat etc.). Permiteți-le să descopere o nouă versiune a poeziei, invers: de la ură la dragoste.
Includere in setul de instrumente

Nu se solicită instrumente de lucru sau o ordine specifică, potrivită ca instrument de bază.

Type
Modul de conştientizare
Modalitati pedagogice
Dezbatere în clasă
Utilizare în grup
Numar de participanti
1 - 30 participanți
Durată
1 oră
Costuri
Niciunul
Creatori
Die Kärntner Volkshochschulen
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

Engleză

Franceză

Slovenă

Portugheză, Portugalia

Germană

Română

Italiană

Spaniolă

Olandeză

Cuvinte cheie
Integrare comunitară
Emoţii
Raising awareness
Detection
Violence