Harta rețelei sociale

⌚︎ 4 min.

Learning resource

Harta rețelei sociale

O hartă a rețelei sociale arată o vizualizare a resurselor potențiale ale participanților, dar și nevoia de schimbări care pot interveni. Cu o formulă poate fi calculată densitatea rețelei sociale.
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Persoane care prezintă riscul de radicalizare
Metodă pedagogică
Autoevaluare
Obiective

Acest proces de creare a hărții împreună cu participantul este deja bogat în conținut. Oferă ocazia de a vizualiza, vorbi și reflecta cu privire la sistemul social în care participantul este implicat.

Descriere

1. Utilizați formularul atașat ca o hartă. El arată 4 sectoare: prieteni/cunoștințe, familie, colegi și asistenți personali. Punctul din centru (numit ancoră) reprezintă participantul. Instructorul solicită participanților să numească persoane din rețeaua lui/ei socială și le aplică ca puncte pe hartă. 

Distanța dintre ancoră și acea persoană arată cât de apropiată e relația sau legătura cu acea persoană anumită. Dacă persoana și participantul au legătură în viața reală, ancora și acea persoană se unesc cu o linie. Când toate punctele sunt în final plasate, legați punctele persoanelor care au legături între ele cu o linie. În cele din urmă, întreaga rețea devine vizibilă. 

Profesorul/formatorul/asistentul social ar putea ajuta la găsirea potențialelor persoane, punând întrebări care se referă la familie, prieteni, organizații etc. Rugați participantul să numească toate persoanele la care se poate gândi, în cele din urmă participantul decide persoanele pe care dorește să le numească. Participantul decide unde să pună punctul. 

2. Calculând densitatea datelor, avem informații despre funcționalitatea rețelei participantului:

Densitatea urmează să fie calculată  cu următoarea formulă:

Densitate = n / { [ N (N-1) ] / 2 }

  • N = numărul total de persoane din rețea
  • n = numărul de perechi de persoane, care se cunosc reciproc și mențin contactul personal reciproc. (Fiecare pereche se numără doar o dată, ancora nu este luată în considerare.)
  • Valoarea măsurată a densității (în cazul exemplului de mai jos: 0,27) exprimă relația cu persoanele respective și dacă aceste persoane sunt interconectate. Valoarea este undeva între 0,00 (rețeaua constă doar din persoane singure, care nu se cunosc) și 1,00 (fiecare persoană are legături cu orice altă persoană din rețea).
  • Densitatea arată ce strâns și centrat este un sistem. Sistemele foarte strânse sunt, de obicei, caracterizate prin canale de comunicare disponibile, informații împărtășite și perspective asemănătoare. Asta ar putea aduce anumite dezavantaje membrilor rețelei, cum ar fi autonomie restrânsă sau chiar dependență și lipsa unor resurse variate. 
    • (De exemplu, o densitate a rețelei mai mare de 0,5 ar putea fi considerată relativ  mică.)

3. Ca poziții cheie relevante într-o rețea, următoarele elemente sunt menționate în acest context:

  • Steaua: Steaua este punctul care arată cele mai multe legături cu alte persoane. Aceasta persoană are cele mai multe relații în cadrul rețelei persoanei ancoră. Astfel, o persoană  "Stea" ar putea fi influentă și importantă, mai ales dacă relațiile sunt inter-sectoriale. 
  • Izolații: sunt persoane care doar arată linia de legătură cu persoana ancoră. Aceste persoane ar putea avea funcții remarcabile – ar putea fi consultanți perfecți. Lor li se poate spune orice, fără teama că informațiile ar putea sfârși în rețea. Izolații au o perspectivă externă, ei nu sunt direct implicați în evenimentele din interiorul rețelei. 
Resurse umane şi materiale
  • Formular de rețea socială (atașat).
  • Un profesor/formator/asistent social care simte o legătură pozitivă și constructivă cu participantul.
  • Ca pregătire, instructorul ar putea crea propria hartă a rețelei sociale pentru exersarea administrării instrumentului. Astfel, profesorul/formatorul/asistentul social devine familiarizat cu procedura înainte de a începe.
Evaluarea procesului de învăţare

Profesorul/formatorul/asistentul social și participantul fac împreună analiza pe hartă. Evaluarea se găsește în comunicarea cu privire la hartă:

  • Cum arată harta? Sunt contacte în fiecare sector? Sunt contacte între sectoare? Sunt majoritatea contactelor doar într-un sector?

    Cine este/a fost un model sau un idol și de ce? Lipsește vreun tip de model?

    Această rețea (cu privire la structura economică și politică a societății naționale) oferă o bază stabilă pentru o viață bună? Este implicată violența? Cine apreciază și cine nu apreciază sau acceptă identitatea dumneavoastră în această rețea? Simțiți că puteți participa în cadrul societății? Ce ar dori să schimbe persoana ancoră? Ce schimbări ar recomanda formatorul/profesorul/asistentul social?
  • Concentrați-vă pe potențialele resurse:
    Puneți întrebări așa-zișilor „izolați“ (dacă sunt) Care este relația cu acești oameni? Este recomandat să reîntărești aceste relații? Încercați să aflați dacă relația s-a schimbat - a fost mai bună înainte? Este vreo șansă să continue o relație anterioară care ar putea fi un contact pozitiv? Este o comunitate cu care vă simțiți asociați? Este o comunitate din care vă simțiți excluși?

    Reflectați la poziția stelelor:
    Ce înseamnă influența lor? Este bine să le ai într-o poziție puternică? Care este avantajul, care este dezavantajul?
  • Reflectarea vizualizării și a densității rețelei: Dacă densitatea este prea mare, ar putea vorbi despre opțiuni de schimbare: ex.: Sunt persoane cu care ați putea relua contactul?

    Gândiți-vă la întrebări adecvate care se referă la chestiuni ce țin de oamenii susceptibili la radicalizare: ex. rețele care dispar ale familiei extinse, societatea actuală, comunitățile religioase, integrare, suprasolicitare, lipsa solidarității, procesul de alienare ca precursor al radicalizării, etc.
Sugestii de urmărire
  • Participantul se poate gândi la câteva schimbări pe care ar vrea să le vadă la rețeaua lui/ei socială și să le deseneze cu altă culoare pentru vizualizare.
  • O altă rețea socială cu participantul poate fi realizată după o perioadă de timp. Astfel, schimbările ar putea deveni vizibile.
Fişiere
Type
Metodă
Modalitati pedagogice
Entretien individuel
Numar de participanti
Un instructor (profesor/formator/asistent social) și un participant
Durată
1 oră
Costuri
Niciunul
Creatori
Die Kärntner Volkshochschulen
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

English

Slovenian

Portuguese, Portugal

French

German

Romanian

Italian

Spanish

German

Dutch

Cuvinte cheie
Reţea socială
Integrare
Reflecţie asupra mediului