Stiri false

⌚︎ 4 min.

Learning resource

Stiri false

Modulul familiarizează elevii cu criteriile pe care le pot folosi în evaluarea credibilităţii site-urilor web. De asemenea, îi ajută să distingă faptele de opinii şi, astfel, le permite să diferenţieze opinia de informaţie.
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Varsta15-25
Metodă pedagogică
Exerciţii
Joc
Obiective

Evaluarea credibilitatii si a fiabilitatii site-urilor web. Evaluarea site-urilor web aplicand criteriile de credibilitate. Evaluarea surselor inclusiv media sociala. Dezvoltarea competentelor mediatice ale elevilor.

 

 

                                                                                                                                                                                                

Descriere

a. Întreabă elevii ce site-uri web vizitează de obicei şi de ce. Întreabă-i dacă ştiu că site-urile web pot fi credibile sau false şi ce criterii folosesc pentru a le distinge.

b. Împarte elevii în grupuri şi cere-le să negocieze şi să noteze criteriile grupului lor în selectarea site-urilor web (când trebuie să facă cercetare pentru un proiect şcolar); după aceea, oferă-le criterii oficiale pe care le pot folosi sub forma de intrebari. Ar trebui sa se gandeasca de doua ori daca sa foloseasca siteul sau nu, in cazul raspunsul la una din intrebari este NU. (http://www.thenewsliteracyproject.org/sites/default/files/GO-Ten Questions For Fake NewsFINAL.pdf/                                                             

  • Cine este autorul site-ului?
  • Au expertiza?
  • Gasesti informatii despre autori pe internet?
  • Se dau detalii despre institutie sau puteti gasi pagina web a oganizatiei?
  • Are pagina accesata vreu link spre pagina web a organizatiei?
  • La sectiunea ‘about’ section, cum se descriu?
  • Este site-ul stabil, bine organizat, bine scris si nu are greseli de gramatica?
  • Exista bibliografie, iar sursele citate pot fi identificate si verificate ?
  • Este informatia exacta, documentata pe baza unei cercetari?
  • Sunt hyperlink-uri la alte surse de calitate?
  • Este informatia actuala?
  • Puteti verifica publicarea ei, cand a fost publicata?
  • Au o adresa de contact si se potriveste domeniului ?

Cere-le să compare criteriile grupului lor cu acestea şi după să completeze o listă cu criterii proprii. Discută fiecare listă împreună cu clasa. Insistă asupra argumentelor şi a justificării fiecărei alegeri.

c. Discută cu elevii asupra temelor lor de interes şi negociază pentru una. Apoi, stabileşte o sarcină de grup: elevii (grupe de patru) sunt rugaţi să cerceteze tema aleasă pe internet, să găsească patru site-uri legate de subiect şi să decidă dacă sunt de încredere sau false, în funcţiile de criteriile ce au fost alese. Elevii îşi prezintă constatările (susţinute de argumente) în faţa clasei. Se discută cum au îndeplinit sarcina (căutarea site-urilor, analiza site-urilor, folosirea criteriilor, etc).                                                                                                                                           

Dupa ce elevii au identificat cele mai importante aspecte, se discută cum au evaluat credibilitatea unui site (numele autorului, contact, scrisori de acreditare, informaţie utilă, dacă este la zi, potrivită vârstei lor), se discută cum şi unde pot găsi aceste informaţii despre site. Se discută necesitatea şi rolul criteriilor; beneficiile folosirii lor şi pericolele la care se expun utilizatorii când nu utilizează aceste criterii.

d. Informaţia poate fi fapt sau opinie. Întreabă elevii cum discern informaţia reală de opinie sau ficţiune. Cum disting între fapte şi opinii? De ce este important? Ce este fapt? Ce este opinie?               

Oferă-le elevilor exemple de fapte şi opinii (Fişă Activitatea 1). Aceasta le va permite să diferenţieze opiniile de fapte. De asemenea, este important să ajuţi elevii să facă diferenţa dintre opiniile care sunt constructive şi opiniile care doresc să manipuleze informaţia. Cere-le să examineze în grupuri propoziţiile date şi să se concentreze pe caracteristicile limbajului folosit în ştirile reale şi de opinie.

(Sugestii: Eu cred, Eu consider, Pare că; modale: ar trebui, ar fi bine, etc.  Adjectivele de opinie, punct de vedere; Folosirea anumitor adverbe care exprimă comentarii)                                                                                                          

e. Licitaţia

-joc                                                                                                                                    Implică elevii în joc, vorbindu-le despre licitaţii: Ştiţi ce sunt? Puteţi descrie o licitaţie? Aţi fost vreodată la o licitaţie?                                                                                                                            

Împarte elevii în perechi sau grupuri mici şi afişează 12 afirmaţii cu informaţie reală şi de opinie pe ecran (vezi Fişă Activitatea 2). Fiecărei pereche îi sunt daţi nişte 'bani' cu care să liciteze afirmaţiile afişate.                        

Explică regulile jocului de licitaţie.                                                                                                

Scopul jocului este de a cumpăra cât mai multe licitaţii cu informaţie reală pe cât posibil. Fiecare grup va avea un buget de 100 euro. Propoziţia va fi vândută celui mai mare licitator.(Foloseşte structurile: "10 euro o dată, 10 euro de două ori, 10 euro vândut grupului X!"). X!"). Câştigătorul jocului este grupul care a cumpărat cele mai multe propoziţii adevarate. Cere-le elevilor să planifice afirmațiile pe care le vor licita. Condu licitaţia într-un mod placut si antrenant. După ce toate propoziţiile au fost vândute, mai treci o dată prin ele şi obţine un vot al clasei asupra propoziţiilor care sunt adevarate. Confirmă răspunsurile. Cere-le să îşi numere banii. Cine a pierdut bani pe propoziţii de opinie?

Recapitulează ideile modulului. Ce aţi învăţat? Despre ce mai aveţi întrebări? Care a fost cel mai interesant lucru pe care l-aţi învăţat din această activitate?

Vorbeşte despre beneficiile şi riscurile internetului.        

Recomandari pentru profesor

Stabileşte reguli de discuţie cu elevii.

Asigură-te că tuturor le este oferită oportunitatea de a vorbi.

Fii un facilitator al discuţiei şi concentrează-te pe temă şi obiective.

Încurajează şi consolidează pozivit angajamentul constructiv în discuţie.

Resurse umane şi materiale

Fisa: Stiri false

Evaluarea procesului de învăţare

Chestionare.

Sugestii de urmărire

Împarte elevii în mai multe grupuri cu sarcini diferite:

-un afiş ilustrând criteriile folosite în evaluarea site-urilor web.

-un afiş ilustrând indicatori de strategii de manipulare folosite pentru a influenţa opinii

-cercetare ulterioară despre strategii de manipulare folosite pentru a influenţa opinii (prin examinarea articolelor noi)

Type
Modul de conştientizare
Dezbatere
Modalitati pedagogice
Colaborare activă
Utilizare în grup
Numar de participanti
12-24 participanti
Durată
2 ore
Costuri
Niciunul
Creatori
Fundatia EuroEd
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

English

French

Slovenian

Portuguese, Portugal

Romanian

Italian

Cuvinte cheie
Critical thinking
Fals
Media literacy
Credibility assessment
Căutarea informaţiilor
Noutăţi