Αναφορά μαθητών στο ρατσισμό

⌚︎ 2 min.

 

Case study

Αναφορά μαθητών στο ρατσισμό

Είδος μόρφωσης

Στη χώρα του, πήγαινε σχολείο περίπου 10 χρόνια

Ορισμός του μαθητευόμενου

Αφγανός ζητών ασύλου, ετών 26, στη χώρα μας εδώ και 2 χρόνια, παντρεμένος με ένα μικρό παιδί, επίπεδο Γερμανικών:βασικό επίπεδο στο γράψιμο (=Α2 επίπεδο) και προχωρημένο επίπεδο στη ομιλία (=Β1 επίπεδο) 

Περιγραφή της ομάδας

20 μαθητές: 12 Αφγανοί, 1 Ρώσσος, 1 Σομάλιοιος, 2 Σύριοι, 3 Αυστριακοί, 1 Μαροκινός 

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Αδιαμφισήτητο, κατά τη διάρκεια της τάξης ήταν το θέμα "Γερμανός/επικοινωνίες/κοινωνία" ένας μαθητής αναφέρει στη τάξη ότι πολλές φορές τον πρόσβαλλαν στο δρόμο με ρατσιστικό τρόπο και ότι υποφέρει από αυτό. Τη στιγμή της επίθεσης ήταν κατατροπωμένος, δεν ήξερε πως να αντιδράσει και έμενε άφωνος.

Περιγραφή του μαθήματος

Αυτή τη στιγμή συχνάζει στη 2η ευκαιρία εκμάθησης για ενήλικες έτσι ώστε να αποκτήσει το απολυτήριο σχολείου, υποχρεωτικόυ σχολείου (απογευματινών τάξεων)

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

2 δασκάλοι σε μια τάξη (συν-εκπαιδεύουν) με καλή γνώση της ανθρώπινης φύσης

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Να δοθεί στο μαθητή αρκετός χρόνος για να εκφραστεί και να μοιραστεί τις εμπειρίες του (ο δάσκαλος είναι ευλύγιστος, βάζει νέο στόχο αυτό το απόγευμα στη τάξη, ο σκοπός του νέου μαθήματος γίνεται πολιτική εκπαίδευση που είναι επίσης μέρος του προγράμματος). Μια θετική ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης σε καθηγητές και συνεργάτες είναι απαραίτητη για να μοιραστούν εμπειρίες.

  • ·         Αυτό δίνει στους μαθητές μια απελευθέρωση έντασης. Οι μαθητές νοιώθουν ότι κάποιος τους παίρνει σοβαρά και τους ακούει. Αρνούντας  τη κατάσταση είναι σαν να αρνείσαι ότι έγινε και έτσι κατά κάποιο τρόπο υποστηρίζεις ή επαναλαμβάνεις το ρατσισμό.
  • ·         Υπόλοιποι μαθητές μπορεί να μάθουν ότι ο ρατσισμός συμβαίνει και ποια αισθήματα/συναισθήματα προκαλεί
  • ·         Οι μαθητές που έχουν υποφέρει από παρόμοιες εμπειρίες μαθαίνουν ότι δεν είναι οι μόνοι. Μια ανταλλαγή εμπειριών και ποιες αντιδράσεις ήταν κατάλληλες ή ακατάλληλες μπορεί επίσης να βοηθήσουν.

Εισαγωγή των 10 πρώτων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι μαθητές αποφασίζουν ποιά δικαιώματα έχουν παραβιαστεί στη κατάσταση που περιγράφεται από άλλους μαθητές. Η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο  νόμο μπορεί να εξηγηθεί και να συζητηθε

Ενημερότητα ότι το κάθε άτομο έχει δικαιώματα και ότι ο αντι-ρατσισμός δεν είναι απλά μια ερώτηση ηθικής, αλλά,ο κα΄θενας μας προστατεύεται από νόμους. Οι μαθητές μαθαίνουν ότι αυτό μπορεί να γίνει υπόθεση για το δικαστήριο.

Οι μαθητές εκτελούν θεατρικά/προσομειώσεις της κατάστασηςπου έχει συμβεί (με ένα δράστη και ένα θύμα) και προσπαθούν να σκεφτούν διαφορετικούς τρόπους πως το θύμα να αντιδράσει  με μη βίαιο τρόπο.

  • Οι μαθητές προετοιμάζονται στο πως να αντιδράσουν με επαρκή τρόπο σε αυτές τις καταστάσεις
  • Οι μαθητές παίρνουν το ρόλο του θύτη για να καταλάβουν και να εκφράσσουν τα πιθανά (μη δικαιολογημένα) κίνητρα του θύτη. 

Οι δάσκαλοι λένε στους μαθητές για το μη κυβερνητικό οργανισμό “Zara” (Αγαπητή ομάδα πληροφορικής, Μπορείτε σας παρακαλούμε να βάλετε εδώ το σύνδεσμο για το https://www.zara.or.at/ ?)που βοηθά το κόσμο που υποφέρει από ρατσισμό . Αυτός λέει ότι είναι σημαντικό να αναφέρουμε όλα τα συμβάντα έτσι ώστε να είναι εγγεγραμμένα στις στατιστικές και να μην μπορεί να μείνει ανεξέλεγκτος ο ρατσισμός που υπάρχει στη Αυστρία  

Οι μαθητές ξέρουν σε τι θα γίνουν στο μέλλον, να γίνουν πιο αυτόνομοι και να καταλαμβαίνουν περισσότερο ότι τα ινστιτούτα, το κράτος κτλ. προσφέρουν ένα δίκτυο και συμβουλές.

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

Πριν αποφασίσεις να επικεντρωθείς στο θέμα στη τάξη βεβαιώσου ότι οι μαθητές δεν νιώθουν μη βολικά με το θέμα και είναι ωφέλιμο αυτή η εξέταση με το συγκεκριμένο θέμα

Λέξεις κλειδιά
Discrimination
Racism