Αντιμετωπίζοντας το αποδιοπομπαίο τράγο

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Αντιμετωπίζοντας το αποδιοπομπαίο τράγο

Είδος μόρφωσης

Λύκειο

Ορισμός του μαθητευόμενου

Ένας δεκαεξάχρονος μαθητής από τη Ρόμα; παρορμητικός και απομονωμένος

Περιγραφή της ομάδας

Μια κοινή τάξη με μαθητές υπολογιστών και ένας νεοφερμένος μαθητής από τη Ρόμα.

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Ένας φοιτητής από τη Ρομά μεταφέρθηκε σε ένα πολύ καλό γυμνάσιο πληροφορικής με πολιτικές περιορισμού εισδοχής με βάση τα υψηλά επιτεύγματα των μαθητών. Είχε λάβει επιχορήγηση για κάποια προσόντα, αλλά οι μαθητές δεν το ήξεραν. Ο νεοφερμένος δεν γνώριζε κανέναν και οι άλλοι μαθητές δεν προσπάθησαν να τον βοηθήσουν να ενταχθεί στη νέα τάξη. Στην αρχή φαινόταν αρκετά αργός, χωρίς να δικαιολογεί τη χορηγία που του είχε απονεμηθεί. Ήταν μάλλον λίγο παρορμητικός, με την τάση να μιλήσει αμέσως το μυαλό του, γεγονός που προσέλκυσε την αντίθεση των άλλων γι 'αυτόν. Συχνά είχε διανοητικές «συζητήσεις» με τον καθηγητή μαθηματικών σχετικά με τις λύσεις σε προβλήματα και ασκήσεις

 

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, ενώ πήγαινε σπίτι από το σχολείο, ο δάσκαλος των μαθηματικών δέχτηκε επίθεση από έναν άγνωστο νεαρό άνδρα που φορούσε κουκούλα. Την επόμενη μέρα όλοι πίστευαν ότι ήταν ο νέος φοιτητής τ που το έπραξε αν και δεν υπήρχαν στοιχεία εναντίον του και το αρνήθηκε. Από εκείνη την στιγμή, όταν συμβαίνει κάτι κακό, όλοι τον κοίταζαν. Ο σπουδαστής έγινε ολοένα και πιο απομονωμένος και αποσυρμένος. Οι περισσότεροι δάσκαλοι σκέφτηκαν να τον μεταφέρουν σε άλλο σχολείο.

 

Ήταν ο ίδιος ο δάσκαλος που έντονα αντιτάχθηκε στη μεταφορά του σπουδαστή. Μίλησε για τους πιθανούς κινδύνους με τους συναδέλφους του: τους διευθυντές, τους άλλους δασκάλους και τον σχολικό σύμβουλο και κατάφερε να τους πείσει να αναπτύξουν ένα σχέδιο δράσης το οποίο αφορούσε ολόκληρο το σχολείο

 

Σε αυτή τη μακρά διαδικασία η βοήθεια του σχολικού συμβούλου ήταν επίσης χρήσιμη. Ο Λ.Μ., ο σύμβουλος του σχολείου με μεγάλη κατάρτιση και εμπειρία, ήξερε πώς να θέσει τον μαθητή άνετα να ανοίξει και να συζητήσει τα συναισθήματά του σχετικά με την εμπειρία. Βρήκαν τρόπους να τον βοηθήσουν να συνδεθεί με τους μαθητές του.

Περιγραφή του μαθήματος

Σχολικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στους υπολογιστές και μαθηματικά

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Καλοπροαίρετος και ανοιχτόμυαλος διευθυντής, δασκάλοι και σχολικός σύμβουλος

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

 

 

Συμπλέξτε τους μαθητές σε σχολικές / τοπικές / εθνικές κλπ. Διαγωνισμούς, προγράμματα και προγράμματα που αξιοποιούν και αναγνωρίζουν το έργο των σπουδαστών. Κάνουν δημόσια τα επιτεύγματά τους: διοργανώνουν ειδικές εκδηλώσεις όπου οι σπουδαστές παρουσιάζουν τα επιτεύγματά τους σε ολόκληρο το σχολείο / κοινότητα. Επαφή / πρόσκληση επισήμων

 

Τα επιτεύγματα του σπουδαστή από τη  Ρομά στα μαθηματικά έχουν αναγνωριστεί δημόσια (κατέλαβε τη δεύτερη θέση σε ένα περιφερειακό διαγωνισμό μαθηματικών). Αυξήση της αυτοεκτίμησης. Σεβασμός. Αυτοπεποίθηση. Η στάση των σπουδαστών απέναντί ​​του άλλαξε. Αναπτύξτε την αίσθηση του ανήκειν σε μια ομάδα. Ανακαλύψτε τις δυνάμεις των άλλων.

 

 

Δραστηριότητες γνωριμιών (μικρές ομάδες) που αποσκοπούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς / μαθητές να γνωρίσουν ο ένας τον άλλο. Κοινές δράσεις με σύμβουλο του σχολείου: δραστηριότητες που βοηθούν τους μαθητές να ανακαλύψουν τον εαυτό τους / να εντοπίσουν ισχυρά σημεία, ενδιαφέροντα, χόμπι και προτιμήσεις και να τους βοηθήσουν να τους αξιοποιήσουν σε κοινά μαθήματα / σχολικά έργα

Να γνωριστούν καλύτερα. Ενθαρρύνετε την κατανόηση, την επικοινωνία. Μια αίσθηση ότι ανήκετε σε μια ομάδα. Αυξήστε την αυτοεκτίμηση. Σεβασμός. Αυτοπεποίθηση.

Οργάνωση δραστηριοτήτων με στόχο την αύξηση της ανοχής:

 

- οι μαθητές εξετάζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων / σπουδαστών αναπτύσσουν έναν εργασιακό ορισμό της διαφορετικότητας: οι άνθρωποι έχουν διαφορετικές πεποιθήσεις και διαφορετικές αξίες.

- οι μαθητές εξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναπτύσσουν στερεότυπα και εξετάζουν πώς τα στερεότυπα μπορούν να οδηγήσουν σε προκατάληψη / διερεύνηση της έννοιας της προκατάληψης, των συνεπειών της και να εξετάσουν την αδικία της κρίσης των ανθρώπων με βάση τα χαρακτηριστικά που δεν ελέγχουν.

- οι φοιτητές εξετάζουν την κλιμάκωση του μίσους και εξετάζουν τη δυσκολία να σταματήσουν τη ζωή τους μόλις αρχίσουν.

 

 

Τόνωση φιλίας

Οι σπουδαστές γίνονται πιο ανθεκτικοί και ανεκτικοί.

Αναπτύξτε τους νέους σε κρίσιμους στοχαστές που μπορούν να εκτιμήσουν μια σειρά από διαφορετικές προοπτικές μέχρι να διαμορφώσουν τις δικές τους απόψεις.

Βοηθήστε τους νέους να γίνουν ειδικευμένοι στη συνεργασία με άλλους.

Ανάπτυξη και βελτίωση τεχνικών διαχείρισης συγκρούσεων.

Δημιουργήστε δεξιότητες για θετική αλληλεπίδραση και συνεργασία.

 

Οργανώστε δραστηριότητες που στοχεύουν στην αύξηση της ενσυναίσθησης.

 • Βοηθήστε τους νέους να γίνουν ειδικευμένοι στη συνεργασία με άλλους.
 • Δημιουργήστε δεξιότητες για θετική αλληλεπίδραση και συνεργασία.
 • Υποστηρίξτε τους νέους να είναι ανθεκτικοί στις πιέσεις της ζωής και να είναι ικανοί να προωθήσουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους.
 • Ανάπτυξη θετικής σκέψης.
 • Βοηθήστε τους μαθητές να προσδιορίσουν και να εκτιμήσουν τις θετικές πτυχές της πολυδιάστατης ταυτότητας / πολυπολιτισμικότητά τους. Αναπτύξτε την αυτοπεποίθηση / αυτοεκτίμηση.
 • Κινήστε τους μαθητές σε εξωσχολικές δραστηριότητες που τους υποστηρίζουν να αναλάβουν νέες και εκτεταμένες δραστηριότητες (ως άτομα και ως ομάδα.)
 •  
 •  
 • Ενθαρρύνετε την εποικοδομητική δέσμευση.
 • Προώθηση επιτυχημένων σχολικών / κοινοτικών πρωτοβουλιών ως κίνητρο για νέες (ειδικά εκείνες στις οποίες η συμβολή των σπουδαστών μπορεί να κάνει τη διαφορά).
 • Προωθήστε πρόγραμμα επιτυχίας (π.χ. το δήμαρχο του Εδιμβούργου).
 • Οργανώστε τις διεθνείς σχολικές ανταλλαγές, οι οποίες αναπτύσσονται συνήθως σε διάφορες πτυχές: πολιτιστική, γλώσσα, εθελοντική εργασία κλπ. Αναπτύξτε μια αίσθηση αυτοπεποίθησης και μελλοντικών προσδοκιών, επιτυγχάνοντας νέα καθήκοντα / καταστάσεις που προκαλούν την εκτίμηση των άλλων.
 • Υποστηρίξτε τα άτομα να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια σειρά από διαφορετικές πιέσεις και προκλήσεις της ζωής.
 • Χρησιμοποιήστε μια σειρά ευέλικτων μεθόδων μάθησης για να βοηθήσετε στη δημιουργία ενός μαθησιακού περιβάλλοντος το οποίο ενθαρρύνει την προσωπική ανακάλυψη, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη, τη λήψη κινδύνων, την ενεργό ακρόαση.
 • Ενθαρρύνετε ανοιχτές συζητήσεις και τάξεις χωρίς αποκλεισμούς σε ένα μαθησιακό περιβάλλον που σέβεται τις απόψεις, τις προκλήσεις των συμβάσεων.
 • Υποστηρίξτε τους μαθητές να εξερευνήσουν, να καταλάβουν και να γιορτάσουν την προσωπική τους ταυτότητα
 • Ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας.
 • Ανάπτυξη ενεργών δεξιοτήτων ακρόασης.

Χρησιμοποιήστε τη βοήθεια του σχολικού συμβούλου

 

 • Κάνετε το σπουδαστή να νιώσει άνετα και τ βοηθήστε να ανοίξει και να νοιώσειι κατανοητός
 • Εξερευνήστε και επεξεργαστείτε τα συναισθήματά του με εποικοδομητικό θετικό τρόπο.
 • Εξερευνήστε τρόπους με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί με άλλους στην κοινότητά του.
Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

Σχόλια

 

Οι μαθητές μπορούν να αλλάξουν αν ακούγονται, παρουσιάζονται εμπιστοσύνη και δίνουν εναλλακτικές λύσεις

 Η άγνοια, η αδιαφορία, η έλλειψη επικοινωνίας και η έλλειψη ενσυναίσθησης μεταξύ των μαθητών μπορεί να θέσουν όλους σε κίνδυνο.

Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια για να αλλάξει συμπεριφορά και νοοτροπίες, αλλά μπορεί να είναι μια καλή λύση μακροπρόθεσμα.

Συμβουλές

Χρησιμοποιήστε μια σειρά από ευέλικτες μεθόδους μάθησης για να δημιουργήσετε ένα περιβάλλον μάθησης που ενθαρρύνει την προσωπική ανακάλυψη, ενισχύει την αυτοεκτίμηση και την εμπιστοσύνη, τη λήψη ρίσκου, ενεργητικές δεξιότητες ακρόασης.

Χρησιμοποιήστε εξωσχολικές σραστηριότης ως σημαντικό εργαλείο. Οι μαθητές μπορούν να δουν τον αντίκτυπό τους σε άλλους ανθρώπους. Συνειδητοποιούν ότι η συμβολή τους μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και ουσιαστική.

Ενθάρρυνση ανοικτών συζητήσεων για τάξεις χωρίς αποκλεισμούς σε περιβάλλον μάθησης που σέβεται τις απόψεις και τις προκλήσεις των συμβάσεων. Να αναπτύξουν επικοινωνία και ενεργητικές δεξιότητες ακρόασης.

Προσέξτε όλους να βρουν μια λύση

Στηρίξτε τη δουλειά σας με τους μαθητές για τη συνεργασία μεταξύ σχολείου, φοιτητών, γονέων, κοινότητας. Η συνεργασία με τον σύμβουλο του σχολείου είναι σημαντική.

Χρησιμοποιήστε διαδραστικές μεθόδους που βελτιώνουν την αυτοεκτίμηση και τον σεβασμό. Την εκτίμηση και την αξιοποίηση των επιτευγμάτων και των ταλέντων των μαθητών.

Χρησιμοποιήστε διαδραστικές μεθόδους που γιορτάζουν τη συνεργασία και τη συνεργασία όπου όλα τα άτομα αποτιμώνται και μπορούν να συμβάλλουν στα επιτεύγματα του ομίλου. Αναπτύξτε την αίσθηση ότι ανήκετε σε μια ομάδα.

Χρήση, προώθηση και ανάπτυξη ενεργών τεχνικών ακρόασης / δεξιοτήτων διαχείρισης συγκρούσεων.

 

 

Επικεντρωθείτε στις θετικές ιδιότητες των μαθητών και ενημερώστε τους, ποια είναι τα θετικά τους πεδία / ιδιότητες και δείξτε τους ξανά και ξανά. Γράψτε σε ένα κομμάτι χαρτί, το οποίο μπορούν να πάρουν στο σπίτι και να το διαβάσουν όταν θέλουν και όταν χρειάζονται ενθάρρυνση σε αρνητικές ή αγχωτικές καταστάσεις. Αφήστε τους άλλους μαθητές της ομάδας να μοιραστούν θετικές σκέψεις, απόψεις για άλλους μαθητές. Οι ομάδες θα πρέπει να αναμειγνύονται και να αλλάζουν όλη την ώρα, έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να έχουν την ευκαιρία να μοιραστούν τις θετικές τους σκέψεις για τους άλλους και επίσης να λάβουν τα σχόλιά τους.

 

Απαιτήσεις στο σχολείο: ευελιξία, ανοιχτό πνεύμα. Καλή γνώση των δυνατοτήτων των μαθητών και ανοικτό πνεύμα αξιοποίησης τους (μόνιμη αναζήτηση νέων ιδεών). Δημιουργήστε μια σταθερή σχολική κοινότητα βασισμένη στις δημοκρατικές αρχές.

Λέξεις κλειδιά
Scapegoating
Isolation
Communication
Tolerance
Empathy