Διδακτικές μεθόδοι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Διδακτικές μεθόδοι κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού

Είδος μόρφωσης

VET,για ενήλικες πιστοποίηση 2-3 επίπεδο EQF.

Ορισμός του μαθητευόμενου

 

Ενηλίκων εθνικών και ξένων κρατουμένων.

Περιγραφή της ομάδας

Ομάδα περίπου 12 φοιτητών. Οι φοιτητές, αφού υπέβαλαν αίτηση στη φυλακή, έχουν επιλεγεί βάσει κριτηρίων ασφάλειας, στάσης και κινητοποίησης

Υπάρχουν εθνικοί και ξένοι ενήλικες, με εκπαίδευση χαμηλού έως μέσου βαθμού.

Οι ξένοι είναι σχεδόν όλοι οι μουσουλμάνοι. Το επίπεδο γνώσης της ιταλικής γλώσσας από τους αλλοδαπούς είναι μέσο - χαμηλό επίπεδο (A2).

Η θρησκευτική πρακτική είναι βαθιά αισθητή από μουσουλμάνους φοιτητές.

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

 

Βρισκόμαστε στην περίοδο του Ραμαζανιού που συμπίπτει με τον τελευταίο μήνα ενός μαθήματος κατάρτισης για ενήλικες φυλακισμένους.

Οι μουσουλμάνοι ασκούμενοι προσπαθούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και συγκεκριμένα τις ασκήσεις της ομάδας, κατηγορώντας την κόπωση για τη νηστεία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Μερικοί από αυτούς δηλώνουν ότι θέλουν να σταματήσουν το μάθημα.

Αυτή η κατάσταση ανησυχεί τους καθηγητές των επαγγελματικών τεχνικών θεμάτων όσον αφορά τις σχολικές επιδόσεις αυτής της ομάδας σπουδαστών και την προετοιμασία τους για την τελική εξέταση που είναι τώρα κοντά. Επιπλέον, αυτό το πλαίσιο δημιουργεί μια γενική αντίθεση μέσα στην τάξη ομάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των μη μουσουλμάνων φοιτητών που αισθάνονται την αδικία αυτής της στάσης και την αντιλαμβάνονται ως διάκριση.

 

Ο καθηγητής του μαθήματος αποφασίζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα άμεσα με την πρόθεση να βρει μια λύση που να σέβεται όλους, αλλά και να διασφαλίζει την επιτυχία του μαθήματος.

Περιγραφή του μαθήματος

 

Το μάθημα επαγγελματικής κατάρτισης των ενηλίκων κρατουμένων έχει ως στόχο την απόκτηση επαγγελματικών προσόντων με πολύ σημαντικό μέρος της πρακτικής.

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Η διδακτική ομάδα αποτελείται από

  • Καθηγητές που ειδικεύονται σε διαφορετικά θέματα
  • Ένα δάσκαλο τάξης.
  • Εκπαιδευτικός που ειδικεύεται στην ισότητα ευκαιριών.
Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Συζήτηση μεταξύ εκπαιδευτικών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων για την ισότητα ευκαιριών για τη διερεύνηση του προβλήματος.

Προσδιορίστε την έκταση της σύγκρουσης που δημιουργείται από την αντίθεση ανάμεσα στις διαφορετικές απόψεις, τις πιο ακραίες θέσεις και τη δυναμική μέσα στην ομάδα. Εντοπισμός πιθανών ενεργειών παρέμβασης και στη συνέχεια παρακολούθηση των αποτελεσμάτων.

Συζήτηση και συζήτηση μέσα στην τάξη με σκοπό την ανάδειξη του προβλήματος, των διαφορετικών θέσεων, της δυναμικής σύγκρουσης μεταξύ ομάδων και μεμονωμένων μαθητών.

 

Οι σπουδαστές είναι πρόθυμοι να βρουν μια λύση επειδή εμπλέκονται στην αναζήτηση λύσεων.

 

Ο εμπειρογνώμονας για τις ίσες ευκαιρίες προσφέρει ένα σε βάθος μάθημα για το Ραμαζανιού και μια σύγκριση με άλλες θρησκείες. Παράλληλα, προτείνεται μια παρέμβαση για την προώθηση της καταπολέμησης των διακρίσεων στη θρησκευτική ελευθερία και τη σκέψη, παρουσιάζοντας σειρά περιπτωσιολογικών μελετών ως παραδείγματα συμφιλίωσης μεταξύ εργασιακών / σχολικών δεσμεύσεων και της ίδιας της θρησκείας.

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι έχουν καλύτερη γνώση όλων των θρησκειών και είναι πιο έτοιμοι να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων.

 

Ο δάσκαλος της τάξης, σε συμφωνία με τους εκπαιδευτικούς, προτρέπει όλους τους μαθητές να βρουν μια λύση που σέβεται την ελευθερία του κάθε ατόμου. Υπενθυμίζει στους φοιτητές τα καθήκοντά τους και τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη συμμετοχή στο μάθημα (ήδη υπογράφηκε σε μια συμφωνία κατάρτισης), εξασφαλίζοντας την πορεία κατάρτισης και το σχολικό επίτευγμα. Ατομικά συνεντεύει κάθε μαθητή που έχει επιδείξει τις πιο άκαμπτες θέσεις για να φτάσει στη διαχείριση και επίλυση της σύγκρουσης.

Οι μαθητές που έχουν τις πιο άκαμπτες θέσεις αρχίζουν να ανοίγουν το μυαλό τους.

Προτείνεται να οργανωθούν εναλλακτικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μετατοπίζοντας το πρωί στις πρακτικές ασκήσεις και στα απογευματινά θεωρητικά μαθήματα. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Μουσουλμάνοι φοιτητές κατηγορούν τη κόπωση το απόγευμα. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται η σημασία της συμμετοχής με δέσμευση και σοβαρότητα. Μια συμφωνία κατάρτισης αναδιατυπώνεται προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα στην ποικιλομορφία κάθε φοιτητή και τα καθήκοντά του προς την πορεία. Εκτός αυτού, προτείνεται να οργανωθεί ένα κόμμα για το τέλος του Ραμαζανιού. Ένα ανοιχτό χρόνο σε όλους τους μαθητές και καθηγητές του μαθήματος.

 

Όλοι οι μαθητές αισθάνονται ολοκληρωμένοι και θα κρατήσουν το κίνητρό τους για μάθηση. Οι μαθητές που δεν είναι μουσουλμάνοι συμφωνούν επίσης με αυτή την αλλαγή, επειδή είναι μια αλλαγή και συμφωνούν επίσης να έχουν τις μαθησιακές δραστηριότητες που απαιτούν μεγαλύτερη προσοχή το πρωί.

Εμπνευσμένο από τη συγκεκριμένη κατάσταση, ολόκληρη η οργάνωση του μαθήματος εξετάζεται προγραμματίζοντας έναν προγραμματισμό του μαθήματος που λαμβάνει υπόψη την περίοδο του Ραμαζανιού. Λαμβάνοντας υπόψη την πιθανή μείωση των ωρών κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού πλαισίου, υπογράφεται μια ανανεωμένη συμφωνία κατάρτισης που επικροτεί τις αρχές του δικαιώματος στην ποικιλομορφία.

 

Οι εκπαιδευόμενοι κατανοούν το νόημα της εργασίας και της οργάνωσης που απαιτεί. Γνωρίζουν την ακαμψία ή την ευελιξία ορισμένων θρησκευτικών αρχών και εθίμων της πατρίδας.

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

    Η φυλακή είναι περιεχόμενο που έχει ως προτεραιότητα έλεγχο και ασφάλεια, αλλά έχει στόχο να επανεκπαιδεύσει του φυλακιζόμενους

    Το περιβάλλον της τάξης, όπου εισάγονται ενήλικοι σπουδαστές διαφορετικής προέλευσης και υπόβαθρου, εκτίθεται ιδιαίτερα σε καταστάσεις παρεξηγήσεων ή διαπολιτισμικές προκαταλήψεις που μπορούν να κλιμακωθούν σε καταστάσεις σύγκρουσης.

    Μεταξύ των αιτιών, μπορεί να εντοπιστεί:

    • οι δάσκαλοι τεχνικών αντικειμένων που ασχολούνται με τη διαχείριση της διδασκαλίας δεν καταγράφουν τους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συγκρούσεις και μισαλλοδοξία στην ομάδα των τάξεων.

    • Οι ξένοι σπουδαστές αναπτύσσουν αίσθηση αδικίας στη φυλακή και στέρηση των δικαιωμάτων τους, γεγονός που τους καθιστά επιθετικούς έναντι των άλλων και κινδυνεύουν από θέσεις φονταμενταλιστών.

    • οι γηγενείς μαθητές, που εκτίθενται στα μηνύματα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συχνά βασίζονται σε στερεότυπα και προκαταλήψεις.

    • η ζωή των φυλακών είναι ένα ιδιαίτερα εύφορο πλαίσιο συγκρούσεων και αντιθέσεων μεταξύ των μερών.

     

    Η συνειδητοποίηση της ανάγκης δράσης σε οργανωτικό, μεθοδολογικό και εκπαιδευτικό επίπεδο είναι θεμελιώδης, προκειμένου να προωθηθεί η αναγνώριση του κοινού δικαιώματος στην ποικιλομορφία. Κατά συνέπεια, θα μπορούσε να προωθηθεί μια κουλτούρα ενσωμάτωσης και όχι της αντιπολίτευσης.

    Τονίζεται ότι οι δράσεις σε οργανωτικό επίπεδο πρέπει να έχουν προηγουμένως μοιραστεί από τους φορείς φυλακών φυλακών, προκειμένου να καθοριστούν κοινοί κανόνες που ισχύουν για το πλαίσιο. Σκοπός είναι επίσης να εξαπλωθούν αυτοί οι κανόνες στους αλλοδαπούς που ασχολούνται με εργασιακές δραστηριότητες εντός του Ιδρύματος.

    Η ακόλουθη διαδικασία μπορεί να ακολουθηθεί


    1.Έρευνα και ανάλυση του προβλήματος.

    2.Συντονισμός μεταξύ εκπαιδευτικών και εμπειρογνωμόνων για θέματα ίσων ευκαιριών.

    3.Άνοιγμα για συζήτηση στην ομάδα.

    4.Εκπαιδευτική δράση υποστήριξης

    5.Μεσολάβηση.

    6.Διδασκαλία της αναδιοργάνωσης.

    7.Ανασκόπηση της δομής του μαθήματος.

    Λέξεις κλειδιά
    Religious freedom
    Teaching organization
    Individual identification