Η Πορτογαλική νύφη του tzixant

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Η Πορτογαλική νύφη του tzixant

Είδος μόρφωσης

Επιχειρηματική και Επαγγελματική Παιδεία

Ορισμός του μαθητευόμενου

Νεαροί ανθρώποι από ευαίσθητα κοινωνικά πλαίσια, και με αποτυχημένα σχολικά μονοπάτια.

Περιγραφή της ομάδας

15 με 20 συμμετέχοντες.

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Πραγματοποίηση μιας δραστηριότητας καταιγισμού ιδεών με θέμα  «Τι νομίζουμε είναι η ριζοσπαστικοποίηση"?

Περιγραφή του μαθήματος

Αγγέλα, 19, προέρχεται από Πορτογαλικής καταγωγής οικογένεια μη-εξάσκησης καθολικής παράδοσης, που ζούσε στη Ολλανδία. Ήταν ο τύπος κοριτσιού που συνήθιζε να καπνίζει, απολάμβανε να διασκεδάζει, πίνει... με γενικό τρόπο ήταν πολύ κοινωνική.

Σε μικρό χρονικό διάστημα, άρχισε να υιοθετεί διαφορετική συμπεριφορά: δεν ήθελε να διαβάζει ή να εργάζεται και περνούσε την πλείστη ώρα της στο υπολογιστή. Σε ένα σημείο, έγινε Μουσουλμάνα και, αργότερα, άρχισε να εκφράζει ριζοσπαστικές ιδέες για τη κοινωνία. Άρχισε να επισκέπτεται μερικές Αγγλικές και Ολλανδικές ριζοσπαστικές Ισλαμικές ομάδες. Δια μέσου του υπολογιστή, διαχειρίστηκε το γκρουπ «Το Ισλάμ στη καρδία» (γραμμένο στα Πορτογαλικά), το οποίο, στο μεταξύ , ήταν απενεργοποιημένο.

Η Αγγέλα έλεγε στη μητέρα της- με την οποία έμενε, μαζί με την αδερφή της – ότι το Τζιχάντ της ήταν στο Διαδίκτυο και ότι δεν θα την εγκατέλειπε.

Όμως, ένα χρόνο μετά, η Αγγέλα πήγε στη Συρία για να παντρευτεί ένα Πορτογάλο μαχητή του Ισλαμικού Κράτους, που ήρθε από το Σίντρα, στη Πορτογαλία. Γνωρίστηκαν μεταξύ τους δια μέσου του Facebook.

Στο Μενμπίτζ, στα βορειο-ανατολικά της Συρίας (σύνορα με τη Τουρκία) ζεί η Αγγέλα, που υιοθέτησε το όνομα “Umm”, και ο άντρας της Φάμπιο υιοθέτησε το όνομα “Abdu”.

Η Umm πρέπει να πάρει την άδεια του άντρα της για να φύγει από το σπίτι εκείνος ξέρει πότε είναι ασφαλές να πας έξω. Η Umm, όποτε φεύγει πάντα κρατάει ένα όπλο. Πηγαίνει με τις άλλες «αδερφές» στην αγορά, για να αγοράσει, όπως συνήθιζε να αναφέρει, «νόστιμα πράγματα», όπως τηγανιτές πατάτες, Πέπσι, Νουτέλλα, κοτόπουλο ή ρύζι.

 

Τώρα, η Umm μπορεί να θεωρηθεί εξτρεμίστρια, συνήγορος του Ισλαμικού Χαλιφάτος, αντίπαλος της Δύσης και των «άπιστων χωρών». Συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Facebook για να μεταδώσει μηνύματα που υποστηρίζουν τις βίαιες θέσεις του αυτοανακηρυγμένου  Ισλαμικού Κράτους.

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Παρουσία 2 διευκολυντών

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Συγκρότηση ομάδας από δασκάλους και σχολικού δυναμικού, υπεύθυνη για την οργάνωση αποτρεπτικών δράσεων κατά της ριζοσπαστικοποίησης της νεολαίας.

Συμμετοχή όλης της σχολικής κοινότητας στη συζήτηση και σκέψη για το θέμα της ριζοσπαστικοποίησης

Συζητήσεις με τους μαθητές όσο αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση και άλλα παρεμφερή θέματα, σε αρθρώσεις με το περιεχόμενο του προγράμματος.

Επέκταση της γνώσης όσο αφορά τη ριζοσπαστικοποίηση

Εκδηλώσεις ευαισθησίας μέσα από εθνικά και παγκόσμια άρθρα εφημερίδων, εικόνες και σποτ δημοσιότητας ή βίντεο.

Μεγέθυνση κριτικής σκέψης όσο αφορά τη ευσυνειδησία για τη ριζοσπαστικοποίηση, μέσα από αληθινές καθημερινές καταστάσεις

Εργαστήρια με μέλη οικογενειών των μαθητών για τη ριζοσπαστικοποίηση.

Ενίσχυση της γραμματικότητας για να αυξηθεί η ενημερότητα για κατάστασης ριζοσπαστικοποίησης

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

 Αυτή η υπόθεση έχει αφαιρεθεί από ένα Πορτογαλικό άρθρο εφημερίδας.

Μετά τη παρουσίαση της μελέτης περίπτωσης, προτείνεται στους συμμετέχοντες να προβληματιστούν από τα επόμενα αποκόμματα μηνυμάτων, που είχε πει η Umm (Αγγέλα). Οι συμμετέχοντες πρέπει να οδηγηθούν στο να σχολιάσουν και να δώσουν νόημα, κατά κάποιο τρόπο μπορούν να μάθουν περισσότερα για δείκτες ριζοσπαστικοποίησης.

[1] « Για όσους λένε ότι είναι ένας υποτιθέμενα άκακος δημοσιογράφος, δεν ήταν τίποτα παρά ένας Αμερικανός στρατιώτης που σκοτώνει τους ανθρώπους μας. Πόσοι άνθρωπο σκοτωθήκαν από αυτό το είδος λέξεων? Είναι ανούσιοι θάνατοι? Ένας Αμερικανικός θάνατος είναι χιλιάδες πίσω από το πόσο μας σκότωσαν εμάς».

[2] «Ποιος θα νικήσει? Ο εξωτερικός μας χώρος ή οι μισόγυμνες γυναίκες που πουλούν αποσμητικά?»

[3] « Όταν βλέπουμε τη άκρη του όπλου, βλέπουμε το Παράδεισο; Όταν ένα αεροπλάνο πετάει πάνω από τα σπίτια μας είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη βόμβα; όταν ένας πατέρας πέφτει σαν μάρτυρας, ο γιός του είναι έτοιμος να τον αντικαταστήσει. Θα κάνουμε τα πάντα για να διατηρήσουμε και να επεκτείνουμε το Ισλαμικό κράτος. Πως μπορείς να κερδίσεις ανθρώπους που δεν φοβούνται το θάνατο?»

Λέξεις κλειδιά
Religious radicalisation
Jihadism
Fundamentalism
Prevention