Μόρφωση φύλου για έφηβους σε πολυπολιτισμικά πλαίσια

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Μόρφωση φύλου για έφηβους σε πολυπολιτισμικά πλαίσια

Είδος μόρφωσης

Δευτερεύουσα εκπαίδευση (επαγγελματική εκπαίδευση)

Ορισμός του μαθητευόμενου

Μια 15χρονη τσιγγάνα μαθήτρια σε επαγγελματική εκπαίδευση

Περιγραφή της ομάδας

Ομάδα μαθητών από 12 με 16, είτε σε επίσημο ή ανεπίσημο πλαίσιο

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Η Abigáil είναι 15χρονη φοιτήτρια τσιγγάνων, η οποία παρακολουθεί το πρώτο επίπεδο βασικής επαγγελματικής κατάρτισης. Όπως και στο πλαίσιο της, πηγαίνει στο σχολείο μόνο λόγω της νομικής υποχρέωσης που υπάρχει για να εγγραφεί μέχρι την ηλικία των 16 ετών. Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ έξυπνη φοιτήτρια και με τεράστιο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, είναι πολύ σαφές ότι όταν γυρίζει 16 ηλικία από την οποία δεν είναι πλέον υποχρεωτική η εγγραφή) θα σταματήσει να σπουδάζει.

Η μαθήτρια έχει έναν φίλο που ζει στην ίδια γειτονιά και όταν τον βλέπει το κάνει κρυφά αν κάποιος τους δει μαζί, καθώς οι παραδόσεις υπαγορεύουν στο πολιτιστικό τους πλαίσιο, πρέπει να παντρευτούν. Σύμφωνα με τον απολογισμό της, από τη στιγμή που θα παντρευτεί, θα εξαρτηθεί από την οικογένεια του γαμπρού και από εκείνη την εποχή δεν θα θεωρηθεί ότι συνεχίζει να σπουδάζει.

 

Παρά το γεγονός ότι είναι σπουδαία φοιτήτρια και με βαθιά ικανότητα για κριτική ανάλυση της πραγματικότητάς της, αναλαμβάνει με παραίτηση ότι πρέπει να επιλέξει να στοιχηματίζει μεταξύ της αγάπης και να σχηματίσει μια οικογένεια ή να συνεχίσει τις σπουδές της για να αναπτύξει ένα επαγγελματικό μέλλον που μπορεί να επιλέξει και την ανεξαρτησία και την ελευθερία της (μια εναλλακτική λύση που δεν καταλήγει να είναι πλήρως αποδεκτή στο πλαίσιο του τσιγγάνου, στην περίπτωση των γυναικών). Προς το παρόν έχει σίγουρα αποφασίσει ότι θα επιλέξει την πρώτη επιλογή με όλες τις συνέπειες που θα συνεχίσει. Αυτό συμβαίνει επειδή, εάν αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της, θα είναι ένα εμπόδιο μόνο όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων που επέλεξε στη ζωή.

 

Όπως και οι περισσότεροι μαθητές, η Abigail ακολουθεί τα βήματα των αναφορών που γνωρίζει στο πλαίσιο της (γυναίκες στην οικογένειά της ή σε κοντινούς κύκλους, κανένας από τους οποίους δεν είχε την ευκαιρία να συνεχίσει τις σπουδές). Παρά την μεγάλη της πεποίθηση για την απόφαση που έλαβε, έχει επίγνωση της αδικίας της κατάστασης, δεδομένου ότι, για παράδειγμα, στην περίπτωση των αγοριών της ηλικίας της, έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν πιο ελεύθερα αν συνεχίσουν σπουδές ή όχι (αν και δεν είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στο πλαίσιο της εθνοτικής ομάδας των Τσιγγάνων).

 

Ο δάσκαλος της σχολής αισθάνεται ανίσχυρος επειδή δεν ξέρει πώς να χειριστεί αυτή την κατάσταση και έχει την αίσθηση ότι δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να δώσει περισσότερες ευκαιρίες για το μέλλον της Abigáil.

Περιγραφή του μαθήματος

Βασική επαγγελματική εκπαίδευση

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Δευτερεύων σχολείο, επαγγελματική εκπαίδευση μαθητλων ή εκπαιδευτών

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Ο εκπαιδευτής οργανώνει μια δραστηριότητα με όλη την ομάδα των φοιτητών, όπου κάθε μαθητής παρουσιάζει τον εαυτό του ή τον εαυτό του δείχνοντας τις προσδοκίες του για το μέλλον (επάγγελμα, πλαίσιο, ζωντανό ...).

Η ομάδα ενστερνίζεται με τους συναδέλφους τους και γνωρίζουν ο ένας τον άλλον, αφού ίσως ορισμένες από τις καταστάσεις είναι άγνωστες γι 'αυτούς. Γνωρίζουν επίσης την ποικιλομορφία που υπάρχει στην ίδια ομάδα.

Κάθε φοιτητής τραβάει τη γραμμή της ζωής τους από το παρελθόν τους (όπου γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ...) μέχρι σήμερα. Σε αυτό το μέρος πρέπει να επισημάνουν τα πιο σημαντικά γεγονότα στη ζωή τους, που τους επιτρέπουν να είναι αυτά που είναι τώρα. Η γραμμή της ζωής πρέπει να συνεχιστεί προς το μέλλον και κάθε μαθητής πρέπει να γράψει πώς βλέπουν τον εαυτό τους στο μέλλον, τι θέλουν να επιτύχουν κλπ.

Μεμονωμένα ο μαθητής επικεντρώνει την προσοχή του στη ζωή του ή του, έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει τους πιθανούς πιθανούς τρόπους και επιλογές που έχει.


Μια εξωτερική μαρτυρία ενός ατόμου που έχει επιλέξει διαφορετικό μονοπάτι αναζητείται και παρουσιάζεται στην ομάδα (αν δεν είναι δυνατό να καταλάβεις ένα τσιγγάνικο κορίτσι, ο δάσκαλος μπορεί να παρουσιάσει την περίπτωσή της). Αυτό το πρόσωπο εξηγεί την κατάστασή της όπου η γραμμή της ζωής του ήταν εντελώς διαφορετική πριν από μερικά χρόνια σε σχέση με αυτό που είναι σήμερα. Δεν είχε καμία προσδοκία για το μέλλον της και σιγά-σιγά πέτυχε πολλά πράγματα που δεν περίμενα.

 

Η ομάδα συνειδητοποιεί ότι ορισμένες φορές οι προσδοκίες που έχουμε για το μέλλον ενός προσώπου εξαρτώνται από το πλαίσιο, την πολιτιστική του προέλευση ή το φύλο. Ανακαλύπτουν ότι άλλοι τρόποι ζωής είναι δυνατοί ακόμα και όταν οι παραδόσεις είναι τόσο δυνατές που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την απόφαση της κοπέλας λόγω των κοινωνικών και πολιτιστικών ριζών της.

 

                                                                                                               
Ολόκληρη η ομάδα σχολιάζει την μαρτυρία και εκφράζει την προσδοκία που είχε για τον άνθρωπο πριν γνωρίσει την ιστορία του (γνωρίζοντας μόνο το περιβάλλον του). Συγκροτείται μια συζήτηση για τα στερεότυπα των φύλων (και για το πώς θα τα ξεπεράσουμε) και τέλος καταλήγουμε σε συμπεράσματα.

Οι μαθητές εκφράζουν την άποψή τους σχετικά με την κατάσταση που αντικατοπτρίζει, αντιμετωπίζοντας την περίπτωση του συναδέλφου της στην περίπτωση της τσιγγάνικης γυναίκας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα. Διαφωνούνται διαφορετικές απόψεις και απορρίπτονται τα στερεότυπα. Η συζήτηση θα είναι πλουσιότερη, καθώς θα παρουσιαστούν διαφορετικές περιπτώσεις (πιθανώς μαθητές από διαφορετικούς πολιτισμούς και προέλευση).

 

Ο δάσκαλος παρουσιάζει την ακόλουθη ερώτηση στην ομάδα: Έχουμε διαφορετικές προσδοκίες για τους ανθρώπους ανάλογα με την προέλευση, τον πολιτισμό ή το φύλο τους;

 

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα θα προκύψουν στην ιδανική περίπτωση από το να γνωρίσουμε καλύτερα ο ένας τον άλλον και να αντικατοπτρίσουμε μια υπόθεση επιτυχίας ή ένα παράδειγμα που παρουσιάζεται.

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

Στην περίπτωση αυτή ο εκπαιδευτικός στο σχολείο ασχολείται με το πρόβλημα της διοργάνωσης μιας συνάντησης ευαισθητοποίησης στην οποία:

  • Οι μαθητές συνειδητοποιούν την κατάσταση.
  •  Ένας εξωτερικός άνθρωπος που έζησε κάτι παρόμοιο έρχεται στο σχολείο για να μιλήσει στην ομάδα.
  •  Έχει αναπτυχθεί μια συζήτηση ώστε να βρεθούν λύσεις στην κατάσταση.

 Το κατά προσέγγιση μήκος της συνεδρίας θα είναι δύο ώρες.

Ο διοργανωτής είναι υπεύθυνος για την αναζήτηση μαρτυρίας (π.χ. κάποιος που μπορεί να πάει στο σχολείο και να πει τη δική του ιστορία).

Δεν είναι απαραιτήτως μια γυναίκα τσιγγάνων που έχει επιτύχει περισσότερο από το αναμενόμενο στο πλαίσιο της, αλλά οποιαδήποτε άλλη ισοδύναμη περίπτωση.

Έχουμε εμπνευστεί από αυτή την πηγή: http://www.gitanos.org/publicaciones/50mujeres/ 

Λέξεις κλειδιά
Intercultural Education
Gender
Opportunities