Ομοφυλοφιλία στα πλαίσια του σχολείου

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Ομοφυλοφιλία στα πλαίσια του σχολείου

Είδος μόρφωσης

 

Επιχειρηματική και Επαγγελματική Εκπαίδευση

Ορισμός του μαθητευόμενου

Οι μαθητές σε κατάσταση κοινωνικής τρωτότητας και με αποτυχημένα σχολικά μονοπάτια

Περιγραφή της ομάδας

15 με 20 συμμετέχοντες

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Οι νεαροί άνθρωποι μπορούν να αντιμετωπιστούν με το θέμα της ομοφυλοφιλίας, έτσι ώστε να παρουσιάσουν τις δικές τους αντιλήψεις και εμπειρίες. Αυτό μπορεί να δώσει μια ιδέα για το τι ξέρει η τάξη περί αυτού του θέματος.

Περιγραφή του μαθήματος

Ένας μαθητής με το φτιαχτό όνομα Τζόσεφ, προσκλήθηκε να φύγει από τη στρατιωτική σχολή που πάει γιατί επέδειξε σε συγκεκριμένη περίσταση μια εκδήλωση των συναισθημάτων του σε ένα άλλο μαθητή. Ένας υπάλληλος της σχολής είδε τη κατάσταση και το κατάγγειλε στη διεύθυνση του σχολείου. Αυτόματα ο Τζόσεφ εξοστρακίστηκε από τους συνεργάτες του, όλοι άρχισαν να μιλούν για αυτό, και η καθημερινή του ζωή έγινε πολύ δύσκολη.

Σύμφωνα με ένα πρώην μαθητή της σχολής υπάρχουν 3 συγκεκριμένα πράγματα που δεν δικαιούσαι στο σχολείο: ναρκωτικά, κλεψιά και ομοφυλοφιλία. Στο σχολικό διευθυντή, οι μαθητές είναι «αδέρφια», και έτσι, κατά κάποιο τρόπο, απαγορεύονται να έχουν αισθήματα ο ένας για το άλλο, ειδικά επειδή το σχολείο μοιράζεται, δεν υπάρχου απομονωμένοι χώροι… ότι λαμβάνει μέρος γίνεται γνωστό στη σχολή.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με το διευθυντή, το σχολείο είναι σαν «Μεγάλος Αδερφός»; Αν ένας μαθητής επιδείξει αισθηματική ή  οικεία συμπεριφορά σε ένα συνάδερφο, είναι πολύ πιθανών τι επόμενη μέρα να το ξέρουν όλοι

Προς αυτή τη υπόθεση υπάρχουν 2 πιθανά σενάρια!

Πρώτη Κατάσταση:

Ο μαθητής καλείται να αποχωρήσει από το σχολείο και το σχολικό περιβάλλον και οι συνεργάτες τον υποκινούν να πράξει έτσι. Εάν προσπαθήσει να εγγραφεί σε άλλες στρατιωτικές σχολές πιθανότατα να το ρωτήσουν γιατί έφυγε από τη προηγούμενη, και δεν ήξερε πώς να απαντήσει.

Χωρίς οικογενειακή υποστήριξη, δεν μπορεί να αποδεχτεί και να αντιμετωπίσει το τι έγινε, ο Τζόσεφ άρχισε να απομονώνει το εαυτό του. Η επικοινωνία με φίλους άρχισε να μειώνεται δραστικά, και δεν είχε κανένα να μιλήσει επειδή δεν ήθελα να ξέρουν το λόγο που έφυγε από το σχολείο.

Μόλις έρθει ο καιρός να γίνει από 17, σε 18 χρονών ο Τζόσεφ άρχισε να πάει καλά με μια συγκεκριμένη πολιτική ομάδα, που εκπροσωπεί ριζοσπαστικές αντιλήψεις για τη κοινωνία Χωρίς να αποκαλύπτει ποτέ το παρελθόν ή ότι ελκύεται από μέλη του ίδιου φύλου, άρχισε να ανακατεύεται στο έγκλημα, μέχρι τη ημέρα που θα είναι υπεύθυνος για επίθεση προς ένα πολίτη.

Δεύτερη κατάσταση:

Ο Τζόσεφ ήθελε να φύγει από το σχολείο γιατί δεν ένοιωθε μέλος του πια. Όμως ο διευθυντής, έπεισε το μαθητή ότι έπρεπε τουλάχιστον να προσπαθήσει να μείνει ακόμα μερικές εβδομάδες στο σχολείο, για να καταλάβει περισσότερο τι ήθελε. Για αυτό, ο διευθυντής μίλησε με τους γονείς του Τζόσεφ να μείνει μερικές μέρες μαζί τους. Εν τω μεταξύ, συγκέντρωσε τους μαθητές και τους είπε να συλλογιστούν τη ομοφυλοφιλία και το ότι πρέπει να σέβονται τους «διαφορετικούς» χωρίς προκαταλήψεις ή στιγματισμού; επίσης υποκίνησε τους μαθητές να σκεφτούν τον υπέροχο μαθητή και άτομο που είναι ο Τζόσεφ, και τους ρώτησε αν αξίζει να χάσουν ένα τόσο σημαντικό και υπέροχο άτομο σαν το Τζόσεφ λόγω του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Το μήνυμα ήταν να συνεχίσουν να συμπεριφέρονται στο Τζόσεφ με σεβασμό και με φιλία μέχρι εκείνη τη μέρα. , ειδικά με τη υποστήριξη από τους πιο κοντινούς του φίλους, που ήδη ήξεραν για το σεξουαλικό του προσανατολισμό. Μερικές βδομάδες αργότερα, η αλληλεπίδραση μεταξύ όλων ήταν πιο ειρηνική, πράγμα που έδωσε ευκαιρία στο Τζόσεφ να μείνει στο σχολείο τουλάχιστο μέχρι τη τελευταία μέρα του ακαδημαϊκού έτους.

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

Ύπαρξη 2 διευκολυντών.

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Προώθηση απότρεψης εκδηλώσεων που αφορούν ομοφοβία.

Ενημερότητα που αναπτύσσεται στη Ισότητα και σεβασμό για τη ποικιλία διαφορετικών σεξουαλικών προσανατολισμών.

Εγγραματικότητα στη ποικιλία και αποκλεισμό, με το να απομυθοποίηση μερικών προκαταλήψεων αφορόντας διαφορετικούς σεξουαλικούς προσανατολισμούς

Ενσωμάτωση δραστηριοτήτων για ενημερότητα στο επίπεδο της αίθουσας διδασκαλίας, σχετικά με τη πολιτότητα και περιεχόμενα διαφορετικότητας.

Αναγνώριση της σημαντικότητας του να έχουν όλοι τα ίδια καθήκοντα και δικαιώματα.

Εγκαθίδρυση καλών πρακτικών στο επίπεδο  της διδασκαλίας και παιδαγωγικής εργασίας, αλλά και στο επίπεδο της διαχείρησης  και διεύθυνσης του σχολείου.

Ενσωμάτωση στη αποστολή και ιδανικά του σχολείου το σεβασμό για διαφορετικότητα, συμπεριλαμβανομένου και του επιπέδου σεξουαλικού προσανατολισμού. 

 

 

Συνεργασία με τη κοινότητα στη δημιουργία δραστηριοτήτων ενάντια στη ομοφοβία

Συμμετοχή της κοινότητας στη αποστολή να προωθήσουν σεβασμό και αξιοπρέπεια των ανθρώπων, άσχετα του σεξουαλικού προσανατολισμού τους

 

 

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

Αυτή η υπόθεση βρέθηκε μέσα σε άρθρο εφημερίδας για τη ομοφυλοφιλία σε στρατιωτική σχολή στη Πορτογαλία (υπάρχει στο http://observador.pt/especiais/vida-no-colegio-militar-parece-um-big-brother/).

Λέξεις κλειδιά
Homosexuality
Homophobia
Xenophobia
Discrimination
Preconceptions
Radicalisation