Συμμετοχή των οικογενειών στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης

⌚︎ 4 min.

 

Case study

Συμμετοχή των οικογενειών στην πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης

Είδος μόρφωσης

VET σπουδές

Ορισμός του μαθητευόμενου

Φοιτητής 14-17 ετών σε σπουδές επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Ο Luis είναι μαθητής 16 ετών που γεννήθηκε στη Μαδρίτη σε μια ισπανική οικογένεια από τη μεσαία τάξη στην οποία εργάζονται και οι δύο γονείς. Έχει σποραδική δουλειά που κάνει οικιακές εργασίες σε διαφορετικά σπίτια και είναι υπάλληλος σε μια εταιρεία. Ο Λουίς έχει επίσης μια μικρή αδελφή και οι τέσσερις ζουν σε ένα σπίτι στα περίχωρα της πόλης.

 

Από μικρή ηλικία, ο Λουίς ήταν φοιτητής με μικρή ικανότητα συγκέντρωσης, πολύ συγκινημένος και εύκολα αποσπασμένος. Ποτέ δεν ήξερε να καθίσει για μια ολόκληρη ώρα ακούγοντας τα λόγια του δασκάλου, γι 'αυτό ήταν συχνά ο φοβερός φοιτητής που περιπλέκνυε το περιβάλλον σε όλες σχεδόν τις τάξεις και διέσχιζε τους συμμαθητές. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο Luis συχνά εκμεταλλεύεται στην τάξη και μερικές φορές ακόμη και στο κέντρο. Οι διαδοχικοί δάσκαλοι του ήταν πάντα σε μόνιμη επαφή με την οικογένεια για να γνωστοποιήσουν την καταστροφική ακαδημαϊκή του επίδοση.

 

Καθώς τα χρόνια έχουν περάσει, ο Λουίς έχει πάρει μαθήματα και δεν έχει καθίσει ποτέ για να σπουδάσει για εξετάσεις. Παρά το γεγονός ότι είναι ένας εξειδικευμένος και έξυπνος φοιτητής, ανέβαλε πάντα τα περισσότερα θέματα. Ως εκ τούτου, σήμερα αναμένεται ότι δεν θα πάρει το βαθμό του πτυχιούχου του σχολείου και έχει προέλθει από την εναλλακτική διαδρομή που ονομάζεται Basic Professional Training.

 

Η στάση του Luis, όπως αναμένεται, είναι μια ακραία επανάσταση εναντίον του κόσμου γύρω του και μια μόνιμη προκλητική και βίαιη στάση απέναντι στους ανθρώπους που μπορεί να υπονοούν μια κατάσταση εξουσίας γι 'αυτόν. Ωστόσο, είναι ένας γοητευτικός και φιλικός τύπος όταν πρόκειται για τους συναδέλφους που επιλέγει (αφού υπάρχουν άλλοι που κάνουν τη ζωή αδύνατη γι 'αυτόν). Λόγω της φαινομενικής του σταθερότητας και εμπιστοσύνης στην αντιμετώπιση άλλων, κατάφερε να γίνει ο ηγέτης της ομάδας του και έτσι να κατευθύνει τις συμπεριφορές των άλλων (συχνά εναντίον άλλων

εκλεγμένων).

 

Ως έφηβος, η σχέση του Luis με τους γονείς του έχει χειροτερέψει, μέχρι να μην μιλήσει με τη μητέρα του και σπάνια με τον πατέρα του. Η κατάσταση στο σπίτι είναι μη βιώσιμη και ο Luis αναζητά κάθε διαδρομή διαφυγής τόσο στο σχολείο όσο και με τους φίλους του για να απελευθερώσει όλη την οργή και την απογοήτευση που έχει κρατήσει. Η συμμορία με την οποία κινούνται αποτελείται από αγόρια που συναντώνται πρόσφατα εξαιτίας της εξόδου από τη νύχτα και συνδέονται με κύκλους όπου η πώληση ναρκωτικών έχει σχεδόν γίνει ένας τρόπος επιβίωσης.

Τον τελευταίο καιρό ο Luis παρακολούθησε πολυάριθμες διαδηλώσεις και κάποτε συνελήφθη για να οδηγήσει βίαιες πράξεις. Επιπλέον, σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, έχει επιβληθεί πρόστιμο για αποζημιώσεις στα αστικά έπιπλα (μεταξύ άλλων γκράφιτι). Παρ 'όλα αυτά, ο Luis έχει μια εξαιρετική ικανότητα για όλα τα καλλιτεχνικά έργα, ειδικά στο σχέδιο (και γκράφιτι) αλλά και στη μουσική. Επιπλέον, σε λίγες περιπτώσεις έχει προταθεί να περάσει μια εξέταση, το έχει κάνει με το μέγιστο βαθμό και χωρίς σχεδόν να μελετηθεί

 Ο Luis έχει πάει σε πολλούς ψυχολόγους καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, ενθαρρύνονται από τους γονείς του, αλλά μέχρι σήμερα φαίνεται ότι δεν έχουν εργαστεί και το αγόρι αρνούνται κατηγορηματικά να λαμβάνουν εξωτερική βοήθεια από επαγγελματίες. Η οικογένεια είναι απελπισμένη και κλειδωμένη σε μια κατάσταση που έχει φτάσει στο όριο της και για την οποία δεν ξέρουν πώς να φύγουν. Οι γονείς του ανησυχούν πολύ επειδή φοβούνται ότι ο Luis θα καταλήξει να συμμετέχει σε ένα δίκτυο ανθρώπων που διαπράττουν βίαια εγκλήματα και να φυλακιστεί.

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

VET δάσκαλοι

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

Ο δάσκαλος δεν ξέρει πολύ καλά πώς να χειριστεί την κατάσταση με τον μαθητή, ώστε να κάνει ένα ραντεβού για τον Luis για να συναντήσει έναν ψυχολόγο.

Ο φοιτητής αντιδρά με αρνητικό τρόπο στην πρόταση να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση και αυτό τον αναγκάζει να ξαναζωντανέψει για άλλη μια φορά την κατάσταση της εξέγερσης που ανέκαθεν εμπλέκετο. Αναλαμβάνει το ρόλο του παρεξηγημένου, επαναστατημένου και ανεπιτυχερού, που τον κάνει να επιβεβαιώνεται και πάλι στη συμπεριφορά του.

   

  Ο δάσκαλος, μαζί με την ομάδα καθηγητών, θέτει κάποιες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσουν από τώρα και στο εξής όταν ασχολούνται με αυτόν τον φοιτητή. Θα επικεντρωθούν σε θετική ενίσχυση, θα σας κάνουν υπεύθυνο για τα καθήκοντα που σας κάνουν να δείτε ότι η δουλειά σας είναι απαραίτητη στην τάξη, να σας παρακινήσει δίνοντάς σας περιθώρια να κάνετε εκείνα τα έργα που σας αρέσουν και είναι καλά στα (π.χ. πανό για να διακοσμήσετε την τάξη , σχεδιασμός του μουσικού έργου που θα εκτελέσει στο σχολικό πάρτι κλπ.).

  Ο φοιτητής, ο οποίος δεν αισθάνεται ικανοποιημένος από τη στάση των δασκάλων μπροστά του, όπως ποτέ άλλοτε, αντιδρά πολύ θετικά συμφωνώντας με τις προτάσεις που γίνονται. Η αυτοπεποίθηση αυξάνεται καθώς συνειδητοποιείτε ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε καλά και είστε θετικά αναγνωρισμένοι.

  Ο δάσκαλος του σχολείου έρχεται σε επαφή με την οικογένεια για να ελέγξει την αρχική κατάσταση στο σπίτι και πώς συμπεριφέρεται ο φοιτητής με την οικογένεια. Μοιράζεται μαζί τους τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσουν με τον Luis, έτσι ώστε τόσο από το σχολείο όσο και από το σπίτι να πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση και να ελέγξουν εάν υπάρχουν ενδείξεις βελτίωσης στον μαθητή.

  Καθώς ο Luis λαμβάνει τα ίδια ερεθίσματα από το σπίτι και από το σχολείο, αυτό έχει διπλά θετική επίδραση στη συμπεριφορά του. Τα σημάδια της ριζοσπαστικοποίησης αρχίζουν να εξαφανίζονται επειδή δεν έχουν πλέον την ανάγκη να διοχετεύσουν την οργή τους, την απογοήτευση και τη δυσαρέσκειά τους. Αρχίζει να μελετά και να εγκρίνει θέματα, τα οποία με τη σειρά του τον κάνουν να συνεχίσει να αποκτά ασφάλεια και εμπιστοσύνη στον εαυτό του.

  Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα

   

  Η σχέση που δημιουργείται μεταξύ του σχολείου και των οικογενειών είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των μαθητών. Σε ευάλωτα περιβάλλοντα είναι μερικές φορές δύσκολο να υπολογίζουμε σε αυτά, ωστόσο είναι σημαντικό να καταβάλουμε προσπάθειες για να προσεγγίσουμε αυτά.

  Υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ σχολικής αποτυχίας και αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες μορφές ριζοσπαστικοποίησης. Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς ψυχολόγους να θεωρούν ακαδημαϊκή αποτυχία ως μία από τις κύριες αιτίες που οδηγούν σε εγκληματική συμπεριφορά. Επιπλέον, συνήθως λέγεται ότι τα παιδιά είναι επιρρεπή στη βία επειδή έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ως συνέπεια, για παράδειγμα, ακαδημαϊκής αποτυχίας.

  Ορισμένες άλλες πιθανές αιτίες των αποκλίσεων της συμπεριφοράς μπορεί να είναι οι ακόλουθες:

  • χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • ανήκουν σε μια αποπροσανατολισμένη ομάδα.
  • απόρριψη των συνομηλίκων
  • απόρριψη της οικογένειας.
  • σχολική αποτυχία.
  • σωματική τιμωρία.
  • έλλειψη γονικής εποπτείας.
  • αναποτελεσματική γονική πειθαρχία.
  • κοινωνικό μειονέκτημα.

  Σε πολλές περιπτώσεις, τα σχολεία γνωρίζουν τις πιθανές αποκλίσεις των σπουδαστών και οι εκπαιδευτές καταβάλλουν προσπάθειες για να εντοπίσουν τα αρχικά σημάδια για να αποφευχθεί η κατάληξή τους σε ριζοσπαστική κατάσταση. Ωστόσο, οι καθηγητές, οι εκπαιδευτικοί, οι εκπαιδευτές, οι εκπαιδευτές, δεν διαθέτουν πάντα όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες - τις οποίες θα μπορούσε να προσφέρει η οικογένεια -. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προτείνουμε να προσκαλέσετε οικογένειες στα σχολεία και να μοιραστείτε μαζί τους την ανάπτυξη των σπουδαστών.


  Πηγές

  • Aguirre, A.M.; Caro, C.; Fernández, S.; Silvero, M. Familia, escuela y sociedad. Unir, 2016.
  • Cagigal de Gregorio, V. La orientación familiar en el ámbito escolar. La creación de centros de atención a familias en los centros educativos a partir de la experiencia del CAF Padre Piquer. Obra Social Caja Madrid, Universidad Pontificia de Comillas, 2009.
  Λέξεις κλειδιά
  Family
  Radicalisation