Θεωρίες συνομοσίας στα κοινωνικά μέσα

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Θεωρίες συνομοσίας στα κοινωνικά μέσα

Είδος μόρφωσης

Βασική εκπαίδευση, νυκτερινό σχολείο

Ορισμός του μαθητευόμενου

 Ενήλικες (16-99)

Ομάδα μικτού φύλου

 

Πολλές εθνικότητες (συμμετέχοντες με γερμανικά ως πρώτη γλώσσα και συμμετέχοντες με τα γερμανικά ως δεύτερη γλώσσα).

Περιγραφή της ομάδας

Πολύ μικρές ομάδες λόγω της ανομοιογενούς σύνθεσης ομάδας και ατομικών σχεδίων για εκπαίδευση (6- ανώτατο όριο 10 σπουδαζόμενους)

Ορισμός της αρχικής κατάστασης

Η VET παρατήρησε μια αυξανόμενη συμπεριφορά στους Αυστριακούς συμμετέχοντες στη τάξη για βασική εκπαίδευση ενηλίκων. Η ομάδα αποτελείται από 6 άτομα διαφορετικής προέλευσης (3 Αυστριακή, 1 Τυνησιακή, 2 Μαροκινή). Ο νεαρός αυστριακός άντρας παρουσίαζε προβλήματα συμπεριφοράς πριν, αλλά η προσοχή του επικεντρώθηκε σε θεωρίες συνομωσίας. Είναι 28 ετών και κοινωνικά σε μειονεκτική θέση. Μεγάλωσε με θετούς γονείς, μετά μετακόμισε σε ελεγχόμενη κατοικία από τη παιδική μέριμνα, η επαφή με τους θετούς του γονείς έπαψε. Τώρα ζει στο δικό του διαμέρισμα με κατώτατο μισθό από τη κυβέρνηση. Οι κοινωνική του εγκατάσταση για δουλειά δεν πραγματοποιήθηκε μέχρι τώρα και ο άντρας αντιμετωπίζει τη απομόνωση


Έχει παρακολουθήσει ήδη το μάθημα για ένα μήνα και έχει είχε επικεντρωθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε συγκεκριμένα θέματα. Αυτή τη στιγμή άρχισε να διαδίδει ισχυρισμούς σχετικά με την πολιτική, την κοινωνία, το προσφυγικό κίνημα κλπ.

 

Ισχυρίστηκε ότι ο Jörg Haider (δημοφιλής δεξιός πολιτικός στην Καρινθία) είχε πράγματι δολοφονηθεί και δεν πέθανε από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Το προσφυγικό κίνημα αποτελούσε μέρος του υψηλότερου σχεδίου για την κατάκτηση της Ευρώπης και για την «ισλαμοποίηση» της. Οι πρόσφυγες ήταν μόνο οικονομικοί πρόσφυγες και είχαν υψηλότερο ελάχιστο εισόδημα από την κυβέρνηση απ 'ό, τι οι Αυστριακοί πολίτες κ.λπ.

 

Οι αντιδράσεις των άλλων συμμετεχόντων ήταν ποικίλες: συγκρατημένοι, χαμογελώντας, ενοχλημένοι, αλλά και ενδιαφέρονται. Η VET τελικά ήθελε να βρει έναν κατάλληλο τρόπο αντίδρασης σε αυτούς τους ισχυρισμούς, χωρίς να πιέσει αμέσως τον συμμετέχοντα σε μια γωνιά.

Περιγραφή του μαθήματος

Επικέντρωση σε βασικές ικανότητες (Μαυηματικά, Αλφάβητο, Διάβασμα, Υπολογιστές)

Διάρκεια: ατομική, αλλά μακροπρόθεσμη, σε σχέση με τις ανάγκες

3 ώρες διδασκαλίας την εβδομάδα

Περιγραφή της διδακτικής ομάδας

 

Ένας εκπαιδευτής: Προϋπόθεση για βασική εκπαίδευση για τα γερμανικά ως πρώτη γλώσσα

Πιθανές ενέργειες και επιπτώσεις
Ενέργειες
Impacts

 

Λόγω της μεγάλης προσοχής που προσέλκυσε το θέμα σε ολόκληρη την ομάδα, ο εκπαιδευτής αποφάσισε να πάρει το θέμα. Ανακάλυψε ότι ο νεαρός άνδρας εμπνεύστηκε από τα κοινωνικά μέσα, όπως το Facebook.

Έδειχνε την κατανόηση της πρόκλησης για να καταλάβει τι είναι αληθινό ή ψεύτικο σε αυτόν τον πλούτο των μέσων ενημέρωσης, ειδικά στα online κοινωνικά μέσα.

Ο εκπαιδευτής άρχισε να συνεργάζεται με τους συμμετέχοντες στο διαδίκτυο και μετριοπαθείς έρευνες σε ορισμένες από τις θεωρίες - το ήμισυ της ομάδας έψαχνε στοιχεία για τη θεωρία και το ήμισυ της ομάδας ψάχνει για στοιχεία ενάντια. Ο εκπαιδευτής καθοδήγησε τους συμμετέχοντες για να μάθετε ποιες σελίδες είναι αξιόπιστες και ποιες δεν είναι και πώς να κάνετε διπλό έλεγχο, εάν μια πληροφορία είναι αληθινή ή ψευδής.

Ο αντίκτυπος σε ολόκληρη την ομάδα των συμμετεχόντων ήταν:

Μάθαιναν να αναπτύσσουν σκεπτικισμό και έμαθαν πόσο σημαντικό είναι να αμφισβητήσουν ένα περιεχόμενο των μέσων μαζικής ενημέρωσης («ψεύτικα νέα»).
Μάθαιναν να κάνουν αναζητήσεις στο Διαδίκτυο

Ο σχετικός συμμετέχων γοητεύτηκε από τις «ψεύτικες πραγματικές φυσαλίδες». Κατά τη διάρκεια των ερευνών ανέπτυξε το αίσθημα ότι θα μπορούσε να είχε παραπλανηθεί από αυτές τις πληροφορίες και ανέδειξε αμέτρητα βήματα προς αμφισβήτηση των θεωριών συνωμοσίας.

Συμβουλές, σχόλια, συμπεράσματα
  • Παραδείγματα κατηγοριών που θα μπορούν να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένα θέματα και διεθνή αναφορά
  •  Αποφυγή κλισέ που τερματίζουν τη σκέψη  στη επικοινωνία με τους συμμετέχοντες
  • Όταν αντιμετωπίζετε θεωρίες συνωμοσίας σε μια ομάδα, ίσως είναι σκόπιμο να επισημάνετε το ζήτημα ενεργά αντί να υποτιμάτε ή να το αγνοήσετε!

Λέξεις κλειδιά
Conspiracy
Conspiration
Racism
Far right wing
Far left wing