Ανάπτυξη κριτικής ανάλυσης κατά των θρησκευτικών διακρίσεων

⌚︎ 5 min.

Learning resource

Ανάπτυξη κριτικής ανάλυσης κατά των θρησκευτικών διακρίσεων

Αυτή η ενότητα αποσκοπεί στην παροχή εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών με κάποιες γενικές ιδέες και πόρους που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία διάλυσης μύθων και παρανοήσεων που αποτελούν τη βάση για πολλές καταστάσεις θρησκευτικών διακρίσεων (που σχετίζ
Πρόταση για χρήση
Prevention of radicalisation
Ομάδα στόχος
Δάσκαλοι και εκπαιδευτές
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Moderated discussion
Στόχοι
  • να δώσει στους δασκάλους μερικές ιδέες για το πώς θα καταστήσουν τους μαθητές ενήμερους για τη σημασία της μη δημιουργίας της σύνδεσης μεταξύ του Ισλάμ και της τρομοκρατίας.
  • Για να αποφευχθούν πολιτισμικές και θρησκευτικές διακρίσεις εις βάρος Μουσουλμάνων.

  • Να παρέχουν στους καθηγητές κάποια μέσα που μπορούν να βοηθήσουν στη διαδικασία διδασκαλίας πώς να αναλύσουν από μια κρίσιμη προοπτική όλα τα μηνύματα που λαμβάνονται από τα μέσα ενημέρωσης.

  • Να προσδιορίσουμε πότε χρησιμοποιούμε γλώσσα που εισάγει διακρίσεις.

  • Να κατανοήσουμε την ακριβή έννοια (και τις συνέπειες) διαφορετικών όρων που συνήθως παρεξηγούνται και καταχρώνονται.

  • Προώθηση ενός διαπολιτισμικού διαλόγου

Περιγραφή

Αυτή η ενότητα ευαισθητοποίησης (απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς της ΕΕΚ) μπορεί να ξεκινήσει με μια κατάσταση που δημιουργεί διακρίσεις και μπορεί να έχει υποστεί ένας από τους μαθητές μας. Για παράδειγμα, δύο από τους μουσουλμάνους φοιτητές μας έχουν διακριθεί κατά τη διάρκεια του διάλειμμα στο σχολείο διότι έχουν κατηγορηθεί από άλλους ότι είναι εν μέρει ένοχοι ορισμένων πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων. Οι μαθητές που διακρίθηκαν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν να εξηγούν σε ολόκληρη την ομάδα πώς αισθάνονται αυτές τις καταστάσεις, τι συνέβη και γιατί πιστεύουν ότι συμβαίνει αυτό.

Ο δάσκαλος πρέπει να έχει κατά νου κάποια βήματα για να οδηγήσει τη σύνοδο και κάποιες έννοιες που πρέπει να είναι πολύ σαφείς. Για το λόγο αυτό, αυτή η ενότητα ευαισθητοποίησης όχι μόνο αναπτύσσει τις βασικές γνώσεις σχετικά με το θέμα, αλλά και απαριθμεί μερικά βήματα που μπορούν να ακολουθηθούν για την εφαρμογή αυτής της γνώσης σε μια συνάντηση με τους μαθητές.

Πρώτο μέρος

Βήμα 1.1:

Αφού η ομάδα ακούσει τη μαρτυρία των μαθητών που διακρίνονται, ο εκπαιδευτικός εξηγεί ότι περνούν κάποιες ειδήσεις (βλέπε παράρτημα) για να συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι ένα γενικό πρόβλημα που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο μια εξαιρετική περίπτωση στην σχολείο. Ειδικά οι Εβραίοι φοιτητές υφίστανται διαρκείς διακρίσεις στα σχολεία. Σε ορισμένες γειτονιές όπου οι Χριστιανοί είναι μειονότητα, είναι αυτοί που υποφέρουν από εκφοβισμό. Θα δημιουργηθεί μια συζήτηση και, τελικά, ο εκπαιδευτικός θα εξηγήσει τις διαφορετικές έννοιες που συνήθως παρεξηγούνται για να καταστρέψουν τους μύθους και τις παρανοήσεις σχετικά με το Ισλάμ.

Βήμα 1.2: Υπάρχουν μερικά ερωτήματα που μπορούν να εκτεθούν έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια συζήτηση:

  • Έχετε ζήσει ή έχετε ακούσει για άλλες παρόμοιες καταστάσεις όπως αυτές που εκτίθενται στα κομμάτια των ειδήσεων που έχουμε διαβάσει; Πιστεύετε ότι οι αντιδράσεις κατά της μουσουλμανικής κοινότητας είναι δίκαιες; Γιατί?
  • Τι γνωρίζετε για το Ισλάμ; Ξέρετε κάποιον μουσουλμάνο;
  • Ποιοι είναι οι αβάσιμοι μύθοι που συνήθως ακούμε για το Ισλάμ; (Ο εκπαιδευτικός θα αποσυναρμολογήσει μερικούς από τους πιο συνηθισμένους μύθους που ακούγονται σήμερα)
  • Γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ Μουσουλμάνων, Αράβων, Ισλαμιστών, Γιχάντ και Ισλάμ; (ώστε ο εκπαιδευτικός να είναι σε θέση να εξηγήσει τη διαφορά αργότερα)

 

Δεύτερο μέρος

Βήμα 2.1:

Μερικές ψεύτικες πεποιθήσεις για το Ισλάμ σχολιάζονται και ο εκπαιδευτικός βοηθά την ομάδα να τις διαλύσει:

Μύθος 1: "Το Hijab είναι ενάντια στις γυναίκες και δείχνει έλλειψη ενσωμάτωσης στη δυτική κοινωνία"

Μύθος 2: "Οι μουσουλμάνοι καταχρώνται το σύστημά μας και δεν εντάσσονται στην κοινωνία μας"

Μύθος 3: "Όλοι οι ισλαμιστές είναι τρομοκράτες"

Μύθος 4: "Στα τζαμιά υπάρχουν μόνο ριζοσπάστες που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και το Κοράνι υποκινεί μόνο το μίσος"

Είναι σημαντικό ο εκπαιδευτικός να αντικατοπτρίζει βαθιά τους μύθους αυτούς και τις αξίες ή τις απόψεις τους για αυτά, ώστε να έχει μια σαφή ιδέα για τα επιχειρήματα που θα εκτεθούν ενάντια στους μύθους που παρουσιάστηκαν.

Βήμα 2.2: Ο εκπαιδευτικός εξηγεί τη διαφορά μεταξύ Αραβικών, Μουσουλμάνων, Ισλαμιστών και Τζιχάντ.

Αραβική: ανεξάρτητα από τη θρησκεία που δηλώνει, την πολιτική του τάση, κλπ. Ένα άτομο που γεννιέται σε μια αραβόφωνη χώρα ονομάζεται Άραβας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις "αραβικές χώρες" υπάρχουν και άλλες γλώσσες και άλλοι πολιτισμοί: οι Βερμπέρ και οι Κούρδοι, για παράδειγμα, κατοικούν σε αραβικές χώρες αλλά δεν μιλούν αραβικά. Είναι σημαντικό να θυμάστε επίσης ότι μπορείτε να είστε αραβικοί χωρίς να είστε μουσουλμάνοι, όπως για παράδειγμα οι Κόπτες της Αιγύπτου (κλάδος του Χριστιανισμού).

Μουσουλμάνος: Ο μουσουλμάνος είναι άτομο που πιστεύει στη "θρησκεία του Μωάμεθ". Αν και υπάρχουν διαφορετικοί κλάδοι στη μουσουλμανική θρησκεία, δύο από τις κυριότερες είναι οι "Σουνίτες" και "Σιάια". Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των Μουσουλμάνων που δεν είναι Άραβες (για παράδειγμα, άνθρωποι από χώρες όπως το Ιράν ή το Πακιστάν).

Ισλαμιστής: "Ο ισλαμιστής είναι άτομο που από το Ισλάμ δημιουργεί μια πολιτική ιδεολογία". Είναι επιτακτική η αποσαφήνιση της διαφοράς μεταξύ ισλαμιστών και ισλαμιστών. Μπορούμε να καταστήσουμε σαφές τα εξής: "Το ισλαμικό είναι αυτό που σχετίζεται με το Ισλάμ (ισλαμική κουλτούρα, ισλαμική αρχιτεκτονική ...), ενώ ο Ισλαμιστής αναφέρεται σε ποιος υποστηρίζει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην πολιτική ζωή". Με λίγα λόγια, ο όρος "ισλαμιστής" αναφέρεται συνήθως σε ριζοσπαστικά ισλαμικά κινήματα. Οι όροι που συνδέονται με αυτήν την έννοια είναι για παράδειγμα ο «ισλαμικός φονταμενταλισμός», του οποίου ο πιο βίαιος κλάδος ονομάζεται τζιχάντις.

Yihadist: Ο τζιχάντισμος είναι η "ριζοσπαστική ιδεολογική τάση που υποστηρίζεται από τζιχάντ".

 

 

Βήμα 2.3: Ο εκπαιδευτικός μπορεί επίσης να παρουσιάσει το κίνημα "όχι στο όνομά μου" στους μαθητές, ως παράδειγμα πρωτοβουλίας κατά της ισλαμοφοβίας, για να προωθήσει τη συζήτηση:

"#NotInMyName είναι ένα κίνημα βρετανών μουσουλμάνων που διαμαρτύρονται και καταδικάζουν τους οπαδούς του ISIS επειδή είναι μη-ισλαμικοί, κακοί, καταχραστούν το όνομα του Ισλάμ, καταχρώνται καρδιές και μυαλά και δεν έχουν συμπόνια". Έχει γίνει δημοφιλής κυρίως μέσω των κοινωνικών δικτύων.

Όπως διαβάζεται διαβάστε στην ιστοσελίδα τους, παρουσιάζουν την καμπάνια ως εξής:

"Ως Βρετανοί Μουσουλμάνοι, καταδικάζουμε απερίφραστα το ISIS που καταχράται το όνομα του Ισλάμ με τις πράξεις τρομοκρατίας. Καλούμε τους συναδέλφους Βρετανούς Μουσουλμάνους να ενώσουν και να καταγγείλουν αυτήν την κακή ομάδα και τις πράξεις τους - οι οποίες γίνονται #NotInMyName " Και μερικά από τα συνθήματα τους, αναφέροντας τις εξτρεμιστικές τρομοκρατικές επιθέσεις και προκειμένου να αποφευχθεί το μίσος και η ξενοφοβία εναντίον μουσουλμάνων, είναι:

"Επειδή είναι εντελώς un - ισλαμικό"

"Επειδή κακοποιείτε τις καρδιές και τα μυαλά"

"Επειδή δεν έχετε συμπόνια"

#NotInMyName

Πηγές

https://www.theguardian.com/uk-news/2017/jun/07/anti-muslim-hate-crimes-increase-fivefold-since-london-bridge-attacks

https://www.nytimes.com/2016/09/18/us/politics/hate-crimes-american-muslims-rise.html

http://www.elmundo.es/internacional/2016/01/12/5693f8e7268e3eda638b462b.html

https://www.elconfidencial.com/mundo/2017-06-24/oleada-ataques-violencia-musulmanes-refugiados-europa-terrorismo_1402593/

 

 

Μύθοι για το Ισλάμ, ερωτήσεις / απαντήσεις για το Ισλάμ και ορισμός των διαφορετικών όρων:

 http://www.publico.es/sociedad/respuestas-islamofobia-mitos.html

 https://www.webislam.com/articulos/18431-preguntas_y_respuestas_sobre_el_islam_y_los_musulmanes.html

 http://www.univision.com/nueva-york/wxtv/noticias/religion/esta-es-la-diferencia-entre-arabe-musulman-islamista-y-yihadista

 http://www.eldiario.es/madrid/islamista-musulman-yihadismo-Al_Fanar-integracion_0_607889628.html

 https://actualidad.rt.com/actualidad/232849-diferencias-musulman-islamista-yihadista

 http://traducinando.com/diferencia-entre-arabe-musulman-islamico-e-islamista/

 http://www.fundeu.es/recomendacion/islamico-e-islamista-135/

Not in my name καμπάνια: http://isisnotinmyname.com/

Ανθρώπινοι και υλικοί πόροι

VET teachers.

Αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας

Προκειμένου να αξιολογηθεί η μαθησιακή διαδικασία του μαθητή, θα ήταν χρήσιμο να αναζητηθούν περαιτέρω νέα ή κάποιο σύντομο βίντεο όπου θα υπάρξει μια κατάσταση που δημιουργεί διακρίσεις. Για να ελέγξει αν οι σπουδαστές έχουν κατανοήσει την ουσία της συνόδου, ο εκπαιδευτής μπορεί να ζητήσει από κάθε μαθητή -ατομικά- να γράψει σε ένα χαρτί μια μικρή αντανάκλαση για το τι σκέφτεται για την εκτεθειμένη περίπτωση. Ο εκπαιδευτής θα διαβάσει όλα τα κείμενα και θα εντοπίσει ποιοι μαθητές δεν έχουν επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο κατανόησης και, σε αυτές τις περιπτώσεις, θα μπει βαθύτερα στο θέμα ξεχωριστά κατά τη διάρκεια διαδοχικών συνεδριών.

Αρχείο (α)
Type
Awareness module
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Discussion within classroom
Αριθμός συμμετέχοντων
15-20
Διάρκεια
2ώρες
Κόστος
None
Δημιουργοί
Escuelas Profesionales Padre Piquer
Ημερομηνία δημιουργίας
Γλώσσα(ες) διαθέσιμη (ες)

Italian

Portuguese, Portugal

French

Slovenian

English

German

Romanian

Greek

Spanish

Dutch

Λέξεις κλειδιά
Discrimination
Media