Αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ρητορικής μίσους

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Αντιμετώπιση της διαδικτυακής παρενόχλησης και της ρητορικής μίσους

Μετά την ανάλυση της συζήτησης, συμπεριλαμβανομένης της ρητορικής μίσους, παρουσίαση συμβουλών για την κατάλληλη αντίδραση, ακολουθούμενη από ένα παιχνίδι ρόλων.
Πρόταση για χρήση
Action and reaction in case of radicalisation
Ομάδα στόχος
15-25
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Simulation
Στόχοι
 • Να είναι σε θέση να αντιδράσει κατάλληλα όταν ένα μήνυμα μίσους αναρτάται  ή εκφράζεται σε μια συνομιλία πρόσωπο με πρόσωπο
 • Γνωρίζοντας μερικές συμβουλές για αναπροσανατολισμό της συζήτησης.
 • Εκπαίδευση για να αντιδράσει σε ένα παιχνίδι ρόλων.
Περιγραφή


1. Ο δάσκαλος παρέχει ένα ή δύο παραδείγματα online συζητήσεων, συμπεριλαμβανομένων των μηνυμάτων μίσους. Οι μαθητές πρέπει να τις ανιχνεύσουν. Μια ομαδική συζήτηση επιτρέπει να αναλυθεί σε ποιο πλαίσιο έχουν διατυπωθεί καθώς και οι απαντήσεις που παρέχονται. Οι μαθητές προτείνουν εναλλακτικές λύσεις.

2. Δίνεται μια στρατηγική για την απάντηση σε μηνύματα μίσους ή σε διαδικτυακή παρενόχληση:

 • Σε περίπτωση διαδικτυακής συνομιλίας, πάρτε το χρόνο σας, μην απαντήσετε αμέσως κάτω από συγκίνηση.
 • Αξιολογήστε το μήνυμα και αρχίστε να συλλέγετε τα επιχειρήματά σας.
 • Λάβετε υπόψη ότι ο σκοπός σας είναι να επιβάλλετε την ιδέα ότι η λογική και ο λόγος επικρατούν. Εάν το άλλο είναι πέρα ​​από τον ορθολογισμό, η ανταλλαγή είναι άχρηστη, μπορείτε να κλείσετε τη συζήτηση.
 •  Μην ξεκινήσετε αμέσως με αντιπαράθεση. Μην προσπαθήσετε να πείσετε. Είναι σημαντικό ο άλλος να έχει την ευκαιρία να εξηγήσει και ενδεχομένως να αναπτύξει τις απόψεις του.
 • Προσπαθήστε να δημιουργήσετε ένα κλίμα εμπιστοσύνης όπου ο άλλος μπορεί να μιλήσει. Οι άνθρωποι συνήθως πρέπει να μιλούν για τον εαυτό τους. Να είστε έτοιμοι να ακούσετε, ακόμη και αν δεν αποδέχεστε τι λέγεται. Θα θεωρηθεί ανοιχτό άτομο, διαθέσιμο για συζήτηση.
 • Μη διστάσετε να πείτε ευγενικά ότι έχετε πληγεί από τις λέξεις. Η συμπόνια και η ενσυναίσθηση μπορεί να ηρεμήσουν μια συζήτηση που είναι άσχημα εμπλεκόμενη. Αυτή θα είναι και η ικανότητα ακρόασης του δράστη.
 • Προσπαθήστε να κάνετε ερωτήσεις αντί να κάνετε δηλώσεις. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό των επιχειρημάτων του άλλου προκειμένου να ανιχνευθούν οι αδυναμίες και να τον οδηγήσει να επανεξετάσει προοδευτικά τη θέση του. Επίσης, με την αμφισβήτηση του, προτείνετε να έχετε πραγματικό ενδιαφέρον για τη γνώμη του.
 • Χρησιμοποιήστε έναν χιουμοριστικό τόνο, ακόμη και παράλογο, αλλά αποφύγετε την προσωπική κοροϊδία, βρίσκοντας μια σωστή ισορροπία. Υπογραμμίζοντας τον παραλογισμό κάποιων απόψεων, μέσω εικόνων ή πραγματικών παραδειγμάτων, μπορεί να οδηγήσει σε αυτολογοκρισία και να εγείρει αμφιβολίες.
 • Κλείστε τη συζήτηση. Αν η συζήτηση έχει μετριαστεί, ευχαριστήστε το άτομο για το καλό επίπεδο της ανταλλαγής. Εάν το άτομο παραμένει βίαιο και εναντίον οποιασδήποτε ανταλλαγής, απλώς αφήστε τη συζήτηση υπενθυμίζοντας τους κανόνες μιας δημοκρατικής συζήτησης και τη δυσκολία να συνεχιστεί με αυτόν τον τρόπο. Πείτε ότι θα είστε ευτυχείς να συζητήσετε και πάλι αφού έχετε αποδεχθεί τους κανόνες.


3. Οργάνωση δύο παιχνιδιών ρόλων που αντιστοιχούν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις: α) Απόσπαση του μηνύματος "Καλά γίνεται για τον Charlie Hebdo την επόμενη φορά που θα δώσουν προσοχή στο σχέδιο καρικατούρας" [Twitted στις 07/01/2015]. β) Σχολιάζοντας "Εφόσον όλοι πνίγονται!" σε ένα άρθρο σχετικά με τους πρόσφυγες σε έναν ιστότοπο μέσων ενημέρωσης. Μια ομάδα τριών μαθητών παίζει το ρόλο του δράστη, δύο ομάδες παίζουν το ρόλο των συμμετεχόντων στη συζήτηση, μία ομάδα θέλει να εξουδετερώσει την απόρριψη του δράστη, μία ομάδα παίζει το ρόλο του διαχειριστή του τόπου (πρέπει να αντιδράσει ως ένας μέλος έχει ζητήσει να παρέμβει). Ανάλογα με το χρόνο, οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν το ρόλο τους. Ο δάσκαλος συντονίζει μια ταξική συζήτηση που αναλύει κάθε περίπτωση που έχει αναπτυχθεί.

 

Ανθρώπινοι και υλικοί πόροι

Εκπαιδευτής με κάπια γνώση στη ρητορική μίσους

Αξιολόγηση της μαθησιακής διαδικασίας

Κατά τους επόμενους έξι μήνες, οι εκπαιδευόμενοι ασχολούνται με την παρακολούθηση της ρητορικής μίσους που αντιμετωπίζει στο διαδίκτυο ή τις συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο. Παρακολουθούν επίσης τον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν.

Προτάσεις για παρακολούθηση

 

Δραστηριότητα για την αντιμετώπιση της θεωρίας συνωμοσίας.

Type
Method
Παιδαγωγικοί μεθόδοι
Use in group
Αριθμός συμμετέχοντων
12-20
Διάρκεια
3 ώρες
Κόστος
None
Δημιουργοί
Greta du Velay
Ημερομηνία δημιουργίας
Γλώσσα(ες) διαθέσιμη (ες)

English

Portuguese, Portugal

Slovenian

French

German

Romanian

Italian

Greek

Spanish

Dutch

Λέξεις κλειδιά
Hate speech
Online harassment