Learning resource
Από Αγάπη στο Μίσος
Γενικός στόχος: ανάπτυξη της ενημερότητας όσο αφορά το δεσμό μεταξύ (κακής)ενσωμάτωσης στη κοινωνία και προσωπικά αισθήματα , και έτσι γίνεται δυνατό να ανιχνευτούν γνωστοί/ κοντινοί που έχουν ρίσκο
Αμετάβλητος στόχος: να γίνει κατανοητή η δύναμη των αισθημάτων και η πιθανή επήρρεια στη συμπεριφορά των ανθρώπων, να γίνει κατανοητό γιατί μερικά άτομα σιγά σιγά βαδίζουν σε μια ζωή όπου δρουν βίαι και καταστροφικά σαν τρομοκρατία.
Εργασία - ο καθένας μόνος του, σε ζευγάρια ή σε μικρές ομάδες
Οι μαθητές λαμβάνουν ένα φυλλάδιο (βλ. Συνημμένο pdf αρχείο) και πρέπει να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν ένα ποίημα. Ακολούθως συζητούνται τα αποτελέσματα και η σημασία του ποιήματος. Πιθανά θέματα της συζήτησης προτείνονται από κάτω.
1. Συμπληρώστε τις λέξεις που λείπουν:
Αυτό το ποίημα δείχνει πώς η αγάπη μπορεί να αλλάξει σε μίσος. Δοκιμάστε να εισαγάγετε τις ακόλουθες λέξεις στα κατάλληλα κενά:
μίσος, φόβος, φόβος, σεβασμός, σεβασμός, αναγνώριση, αποδοχή, αποδοχή, παρατήρηση, παρατήρηση
2. Παρουσίαση αποτελεσμάτων και συζήτηση:
- Τι νομίζετε προσωπικά για αυτό το ποίημα; Σας αρέσει / δεν σας αρέσει; Γιατί;
- Ποιες γενικές ομάδες ή συγκεκριμένα άτομα γνωρίζετε ότι κινδυνεύουν από μίσος επειδή δεν λαμβάνουν αρκετή αγάπη, κατανόηση, ένταξη στην κοινωνία;
- Πώς μπορούν τα περιγραφόμενα βήματα στο ποίημα να σχετίζονται με τους ανθρώπους που τελικά καταστρέφουν τον εαυτό τους και τη ζωή των άλλων σε εκρήξεις βίας ή πράξεων τρομοκρατίας; Ξέρετε ταινίες με παρόμοια διαδικασία συναισθημάτων; Αναφορά από αυτά / τις γραμμές ιστορίας τους.
- 1 δάσκαλος (ή εκπαιδευτής / εκπαιδευτικός / συντονιστής / youth worker κ.λπ.)
- αντίγραφα του φυλλαδίου (βλ. συνημμένο pdf αρχείο) ανάλογα με τον αριθμό των μαθητών και στυλό (1 για κάθε ζευγάρι ή κάθε ομάδα)
Εάν κάνετε την εργασία παρακολούθησης 3 (προαιρετικό):
- flip-charts, εφημερίδες, περιοδικά, φωτογραφίες, ψαλίδια, κόλλα, χάρακες και χρωματικές πένες για τη συλλογή ιδεών
Στο πρώτο βήμα το αποτέλεσμα παρουσιάζεται και συζητείται στη πληρότητα (αναφερθείτε στο έργο 2 των οδηγιών). Ο δάσκαλος δίνει προσοχή ότι ο καθένας καταλαμβαίνει πως η αλλαγή των συναισθημάτων από αγάπη σε μίσος συμβαίνει.
Στο δεύτερο και τελευταίο βήμα, οι μαθητές συναντούν στο ελεύθερο τους χρόνου ένα φίλο που έχασε το εργαστήριο με αυτό το θέμα. Σε παιχνίδι ρόλων προσπαθούν να εξηγήσουν στο συνάδελφο τους τι είχαν κάνει τη συγκεκριμένη μέρα και να ξανασκεφτούν τις ιδέες του εργαστηρίου στις δικές τους λέξεις. Αυθεντικότητα με αργκό, διάλεκτο, νεανική γλώσσα, μη επίσημη συμπεριφορά κτλ. χρειάζεται απαραίτητα. Μια ομάδα από εθελοντές επιδυκνείουν αυτή τη σκηνή μπροστά στη υπόλοιπη τάξη.
- Αν χρησιμοποιήσατε την αγγλίκή έκδοση του κειμένου, αφήστε το ολοκληρωμένο κείμενο να μεταφραστεί στη μητρική γλώσσα ή σε άλλες γλώσσες.
- Αν εκπαιδεύετε ψηφιακό γραμματισμό, αφήστε το κείμενο να μεταφραστεί με τη βοήθεια ηλεκτρονικών λεξικών σε έξυπνα τηλέφωνα ή υπολογιστές.
- Εάν εκπαιδεύσετε δημιουργικές δεξιότητες, ας ξαναγράψουμε το κείμενο με διακοσμητικά γράμματα / φανταχτερά είδη, το κόψουμε σε μοναδικές γραμμές, το κολλάμε σε μια τεράστια αφίσα και εικονογραφούμε κάθε γραμμή με αποκόμματα από τίτλους εφημερίδων ή φωτογραφίες (εναλλακτικά αφήστε τους μαθητές να σύρουν σύμβολα για συναφή συναισθήματα).
- Αν θέλετε να απευθυνθείτε σε μαθήματα τέχνης, ζητήστε από τους μαθητές να δημιουργήσουν τη δική τους εκπροσώπηση του ποιήματος (με χορό, ταινία, ζωγραφική, μίμο κ.λπ.). Αφήστε τους να επεξεργαστούν μια νέα έκδοση του ποιήματος, δηλαδή το αντίστροφο: από το μίσος στην αγάπη.
Ούτε συγκεκριμένη σειρά οι προαπαιτήσεις χρειάζονται, έτσι είναι κατάλληλο σαν βασικό εργαλείο
English
French
Slovenian
Portuguese, Portugal
German
Romanian
Italian
Spanish
Dutch