Het tegengaan van online intimidatie en haatzaaiende taal

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Het tegengaan van online intimidatie en haatzaaiende taal

Na de analyse van de discussie met inbegrip van haatdragende uitlatingen, presentatie van adviezen om adequaat te reageren, gevolgd door een rollenspel.
Proposal for use
Action and reaction in case of radicalisation
Target group
Leeftijd 15-25
Pedagogical method
Simulation
Objectives
  • Op de juiste wijze kunnen reageren wanneer een haatbericht on line wordt gepost of in een gesprek van aangezicht tot aangezicht wordt uitgedrukt.
  • Enkele tips kennen om de discussie te heroriënteren.
  • Opleiding om te reageren in een rollenspel.
Description

1. Leraar biedt een of twee voorbeelden van online gesprekken, waaronder haatberichten. Leerlingen moeten ze detecteren. Een groepsdiscussie laat toe om te analyseren in welke context ze zijn geformuleerd en welke antwoorden worden gegeven. Leerlingen stellen alternatieven voor.

2. Er wordt een strategie gegeven om haatboodschappen of online intimidatie te beantwoorden:

  • In het geval van een online gesprek, neem de tijd, niet onmiddellijk beantwoorden onder emotie.
  • Evalueer de boodschap en begin uw argumenten te verzamelen.
  • Houd er rekening mee dat uw doel is om het idee op te leggen dat logica en redelijkheid prevaleren. Als de ander niet rationeel is, is de uitwisseling nutteloos, dan kunt u het gesprek stoppen.
  • Begin niet onmiddellijk met tegenargumentatie. Probeer niet te overtuigen. Het is belangrijk dat de ander de mogelijkheid heeft om uit te leggen en eventueel zijn visie te ontwikkelen.
  • Probeer een klimaat van vertrouwen te scheppen waarin de ander kan spreken. Mensen moeten meestal van zichzelf spreken. Wees bereid om te luisteren, zelfs als je niet accepteert wat er gezegd wordt. Je wordt gezien als een open persoon, beschikbaar voor discussie.
  • Aarzel niet om beleefd te zeggen dat je gekrenkt bent door de woorden. Compassie en empathie kunnen een gesprek dat slecht geëngageerd is, tot rust brengen. Dit zal ook het luistervermogen van de dader zijn.
  • Probeer vragen te stellen in plaats van verklaringen af te leggen. Dit zal helpen de argumenten van de ander te achterhalen om zwakke punten op te sporen en hem ertoe aanzetten zijn standpunt geleidelijk aan te heroverwegen. Ook door hem te ondervragen, suggereert u dat u een echt belang hebt voor zijn mening.
  • Gebruik een humoristische toon, zelfs absurd, maar vermijd persoonlijke spot, het vinden van een juiste balans. Het benadrukken van de absurditeit van sommige meningen, door middel van beelden of feitelijke voorbeelden, kan leiden tot zelfcensuur en twijfel doen rijzen.
  • De discussie sluiten. Als de discussie tot rust is gekomen, bedankt voor het goede niveau van de uitwisseling. Als de persoon gewelddadig blijft en zich tegen elke uitwisseling verzet, laat dan gewoon de discussie achter zich door te herinneren aan de regels van een democratisch debat en de moeilijkheid om op die manier verder te gaan. Vertel dat u graag opnieuw zult debatteren zodra hij de regels heeft aanvaard.


3.  naar een artikel over vluchtelingen op een mediasite.


Een groep van drie leerlingen speelt de rol van de dader, twee groepen spelen de rol van deelnemers aan de discussie, een groep wil de discurse van de dader tegengaan, een groep speelt de rol van de sitebeheerder (er moet reageren als één lid heeft gevraagd om in te grijpen). Afhankelijk van de tijd kunnen groepen hun rol veranderen. De docent coördineert een klassendiscussie waarin elke ontwikkelde casus wordt geanalyseerd.

Human and material resources

Trainer met enige kennis van haatdragende spraak.

Evaluation of the learning process

Gedurende de volgende zes maanden houden leerlingen zich bezig met het bijhouden van haatdragende spraak op internet of in face to face to face gesprekken. Ze houden ook bij hoe ze hebben gereageerd.

Suggestions for follow-up

Activiteit om samenzweringstheorie tegen te gaan.

Type
Method
Pedagogical modalities
Use in group
Number of participants
12-20
Duration
3u
Cost
None
Creators
Greta du Velay
Date of creation
Language(s) available

English

Portuguese, Portugal

Slovenian

French

German

Romanian

Italian

Greek

Spanish

Dutch

Keywords
Hate speech
Online harassment