Contracararea țapului ispășitor

⌚︎ 3 min.

 

Case study

Contracararea țapului ispășitor

Un fel de educaţie

Liceu

Definiţia cursantului

Un elev Roma de 16 ani: impulsiv, izolat

Descrierea grupului

O clasă obișnuită cu elevi de liceu și un nou venit. 

Definiţia datei de început

Un elev Roma a fost transferat la un liceu foarte bun unde se studiază informația tehnologică, cu politici  restrictive de admitere, bazate pe rezultatele foarte bune ale elevilor. I s-a acordat o bursă de merit, dar elevilor nu li s-a spus asta. Nou venitul nu cunoștea pe nimeni și ceilalți elevi nu au făcut nici un efort să îl  integreze în noua clasă. La început, părea destul de lent, nejustificând bursa pe care o primise. Era destul de impulsiv, cu tendința de a spune ce gândește imediat, ceea ce i-a făcut pe colegi să nu îl placă. Adesea avea dezbateri intelectuale cu profesorul de matematică cu privire la soluțiile problemelor și exercițiilor. 

Într-o seară de iarnă, în timp ce se întorcea acasă de la școală, profesorul de matematică a fost atacat de un tânăr neidentificat, purtând o cagulă. În ziua următoare, toată lumea era de părere că fusese noul elev Roma, deși nu era nici o dovadă împotriva lui și el a negat cu tărie. Din acel moment, oricând se întâmpla ceva, toată lumea se uita la el. Elevul a devenit din ce în ce mai izolat și mai retras. Majoritatea profesorilor chiar se gândeau să îl mute la o altă școală.

Dirigintele s-a opus transferului elevului. El a vorbit despre posibilele riscuri cu colegii lui: directorii, ceilalți profesori și consilierul școlii și a reușit să-i convingă să dezvolte un plan de acțiune care a implicat întreaga școală. 

În acest lung proces, ajutorul consilierului școlii a fost, de asemenea, util. L.M., consilierul școlii, cu multă pregătire și experiență, a știut să facă elevul să se deschidă și să își exprime sentimentele despre această experiență; ei au găsit modalități prin care să îl ajute să relaționeze cu colegii de clasă. 

Descrierea cursului

Programa școlară, axată pe informatică și matematică. 

Descrierea echipei de predare

Director, profesori și consilier școlar bine intenționați și deschiși. 

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Implicarea elevilor în concursuri, proiecte și programe școlare/locale/naționale, care valorizează și recunosc munca elevilor; anunțarea publică a evenimentelor: organizarea evenimentelor speciale  pentru întreaga școală / comunitate. Contactarea/invitarea oficialităților.

Realizările la matematică ale elevului Roma au fost recunoscute în mod public (el a luat locul 2 la un concurs regional de matematică). Creșterea stimei de sine. Respect. Încredere în sine. Atitudinea elevilor față de el s-a schimbat. Dezvoltarea sentimentului de apartenență la un grup. Descoperirea reciprocă a punctelor tari.

Activități de cunoaștere reciprocă (grupe mici) menite a ajuta profesorii/elevii să se cunoască reciproc. Acțiuni comune cu consilierul școlar: activități care îi ajută pe elevi să se descopere / să identifice punctele tari, interesele, pasiunile și preferințele și îi ajută să se aprecieze în proiectele comune ale clasei/ale școlii.

Cunoaștere reciprocă. Stimularea înțelegerii și a comunicării. Un simț de apartenență la un grup. Creșterea stimei de sine. Respect. Încredere în propria persoană.

Organizarea activităților care intenționează să sporească toleranța:

  • elevii examinează asemănările și deosebirile care există între oameni/elevi; creațí o definiție a diversității: oamenii au credințe și valori diferite. 
  • elevii examinează felul în care oamenii își dezvoltă stereotipuri și analizează cum stereotipurile pot duce la prejudecăți/explorarea prejudecăților, consecințele lor și pot discuta incorectitudinea judecării oamenilor pe baza caracteristicilor asupra cărora nu au control.
  • elevii examinează escaladarea scării urii și discută despre dificultatea opririi acesteia odată ce începe. 

Stimularea prieteniei

  • Elevii devin persoane mai răbdătoare și mai tolerante.
  • Încurajarea tinerilor să devină persoane care gândesc critic și sunt capabile să aprecieze o gamă de perspective diferite până când își formează propriile opinii. 
  • Sprijinirea tinerilor în a deveni experimentați în lucrul în echipă. 
  • Dezvoltarea și îmbunătățirea tehnicilor de management a conflictelor.
  • Construirea abilităților de interacțiune pozitivă și colaborare.

Organizarea activităților care intenționează să sporească empatia.

  • Sprijinirea tinerilor în a deveni experimentați în lucrul în echipă.
  • Construirea abilităților de interacțiune pozitivă și colaborare.
  • Sprijinirea tinerilor în a fi rezistenți la presiunile vieții și în a putea dezvolta o atitudine pozitivă.
  • Dezvoltarea gândirii pozitive.
  • Sprijinirea elevilor în a identifica și aprecia aspectele pozitive ale identităților lor cu multe fațete/multiculturalism.
  • Dezvoltarea încrederii în sine/stima de sine.
  • Implicarea elevilor în activități extracuriculare, sprijinindu-i să întreprindă activități noi (ca indivizi și ca grup. Încurajarea implicării constructive.
  • Promovarea inițiativelor de succes a școlii/comunității ca stimulent pentru noi activități (în special cele în care contribuția elevilor poate face o diferență).
  • Promovarea programelor de succes (ex. Premiul Ducele de Edinburgh).
  • Organizarea schimburilor școlare internaționale, care de obicei se dezvoltă pe segmente diferite: culturale, limbi străine, voluntariat etc.
  • Dezvoltarea unui sens al propriei valori și a aspirațiilor viitoare reușind în situații/ sarcini noi care aduc aprecierea celorlalți.
  • Sprijinirea indivizilor pentru a putea să facă față presiunilor și provocărilor diferite ale vieții.
  • Utilizarea unei game de metode de învățare flexibile pentru a ajuta la crearea unui mediu de învățare care încurajează descoperirea personală, crește stima de sine și încrederea, asumarea de riscuri și ascultarea activă. 
  • Încurajarea discuțiilor de la clasă deschise și inclusive, într-un mediu de învățare care respectă opiniile și provoacă convențiile. 
  • Sprijinirea elevilor în a explora, înțelege și sărbători identitatea lor personală. 
  • Dezvoltarea abilităților de comunicare.
  • Dezvoltarea abilităților de ascultare activă. 

Utilizarea ajutorului venit din partea consilierului școlar.

  • Face elevul să se simtă confortabil și îl ajută să se deschidă și să se simtă înțeles. 
  • Explorează și procesează sentimentele elevului într-un mod pozitiv constructiv. 
  • Explorează căi prin care elevul să comunice cu ceilalți din comunitate.  
Sfaturi, observatii, concluzii

Comentarii

Elevii se pot schimba dacă sunt ascultați, dacă li se arată încredere și li se dau alternative. Ignorarea, indiferența, lipsa de comunicare și lipsa de empatie printre elevi pot expune pe oricine unui risc. Ia timp și efort să schimbi un comportament și niște mentalități, dar ar putea fi o soluție bună pe termen lung. 

Implicați pe toată lumea în găsirea unei soluții.

Bazați-vă munca cu elevii pe colaborarea dintre școală, elevi, părinți și comunitate. Este importantă comunicarea cu consilierul școlii. 

Solicitările făcute școlii: flexibilitate, deschidere, cunoaștere bună a potențialului elevilor și deschidere în a-l valoriza (permanentă căutare de idei noi). Crearea unei comunități școlare solide bazată pe principii democratice. 

Cuvinte cheie
Căutarea țapului ispășitor(174)
Isolation
Comunicare(172)
Tolerance
Empatie