Trei povești

⌚︎ 2 min.

 

Case study

Trei povești

Un fel de educaţie

Educație vocațională nivel gimnazial. 

Definiţia cursantului

3 tineri imigranți în vârstă de 16 ani.

Descrierea grupului

Clasă de 20 de elevi în vârstă de 15-18, inclusiv imigranți.

Definiţia datei de început

În timpul pauzei grupuri de elevi stăteau afară și vorbeau. Conversația a devenit din ce în ce mai zgomotoasă, până când s-au auzit și țipete. S-au auzit diverse remarci și anumite cuvinte inadecvate(stereotipuri) care au început să se formeze față de trei imigranți din cauza culorii pielii. Acei trei imigranți făceau parte din clasa respectivă. Grupul, care în mod evident, considera că este superior oricui este 'diferit', a început să devină din ce în ce mai agresiv față de cei trei. Cele trei victime au rămas calme și nu au reacționat la provocări și la insulte, deși se simțeau răniți și triști. Pentru ei totul părea fără speranță și fără sens, o pierdere de energie pentru a demonstra că nu sunt oameni răi. Ei pur și simplu s-au retras și s-au închis în sine. 

Datorită colegei lor de clasă Manja, care a explicat profesoarei ce se întâmplă în pauze, lucrurile au început să se îmbunătățească. 

Descrierea echipei de predare

Colectiv de profesori la școala gimnazială profesională, incluzând formatori din domeniul științelor umane, un asistent social și un consilier. 

Acţiuni şi efecte posibile
Acţiuni
Impacts

Discuția de după incident -  Profesorul vorbește despre emigrare (din experiența proprie) și cauzele ei, urmată de o discuție despre diversitate, origini, religii, tradiții și obiceiuri, istorie și cultură. Trei exemple de situații de emigrare pot fi găsite în ziare sau pe internet. 

  • Elevii sunt conștienți că ceilalți sunt atenți la comportamentul lor inadecvat și că reacționează.
  • Elevii învață că emigrarea este un fenomen complex
  • Stimularea înțelegerii și acceptarea celorlalți
  • dezvoltarea empatiei față de imigranți 

Profesorul invită trei elevi să pregătească și să realizeze prezentări despre o poveste de emigrare cu tema ''Diferiți, dar inimoși''. În mod ideal, dacă ei se oferă ca voluntari și dacă povestea nu este prea dificilă, victimele atacului verbal își pot prezenta propriile povești și lumea imaginară în care evadează pentru a se ascunde de realitate(basmul lor preferat).

  • O înțelegere mai bună a celorlalți
  • Dezvoltarea empatiei față de imigranți
  • Dezvoltarea stimei de sine a imigranților 
  • Ajutarea elevilor în a-și dezvolta propriile abilități de comunicare și interculturale

Participarea activă a elevilor - Elevii sunt împărțiți în grupe mici (5-6 elevi) pentru a discuta poveștile, analizând poveștile de viață ale imigranților. Ei își pot împărtăși propria poveste și o pot compara cu cea a imigranților. Fiecare grup pregătește 2-3 întrebări pe care ar vrea să le pună imigranților.

  • Cunoaștere reciprocă
  • Dezvoltarea empatiei față de imigranți
  • Înțelegerea celorlalți
  • Abilități de comunicare

Stimularea rațiunii și a gândirii - În sesiunea plenară, un vorbitor din fiecare grup prezintă întrebările pe care ar vrea să le pună imigranților. Profesorul servește ca un element de legătură astfel încât fiecare grup să poată vorbi și să nu se pună aceleași întrebări. Ele rezumă rezultatele. 

  • Îndemnați elevii să își dezvolte gândirea critică și să dobândească abilități socio-emoționale
  • Observații
  • Respectarea opiniilor celorlalți
Sfaturi, observatii, concluzii

Înainte de a da ca temă prezentarea "Diferiți, dar inimoși’ asigurați-vă că elevii se simt confortabil cu împărtășirea poveștilor lor- încercați să încurajați elevii să se deschidă față de restul clasei. 

Cuvinte cheie
Migration
Tolerance
Incluziune socială
Xenophobia
Agresiune verbală
Communication