Cooperând cu ceilalți putem progresa

⌚︎ 3 min.

Learning resource

Cooperând cu ceilalți putem progresa

O activitate de echipă (axată pe planificare și evaluare)în care cursanții trebuie să atingă un scop comun, în grupele lor.
Propunere de utilizare
Prevenirea radicalizării
Grup ţintă
Elevi 15-17
Metodă pedagogică
Simulare
Obiective
 • De a a putea organiza munca în echipă, astfel încât elevii să își poată asuma diferite roluri pentru a obține un scop comun. 
 • De a oferi anumite indicii cu privire la organizarea lucrului în echipă (astfel încât fiecare elev să se simtă încrezător, făcând tot ce îi stă în putință si ajutându-se reciproc).
 • Să poată evalua lucrul în echipă prin intermediul unei rubrici de evaluare.
 • De a-i determina pe elevi și pe profesori să înțeleagă beneficiile lucrului în echipă(față de cele ale lucrului individual) pentru a atinge un scop comun.
Descriere

Introducere

Cooperarea dintre cursanți și ocazia de a se cunoaște unii pe alții mai bine, lucrând împreună, este un element cheie pentru a preveni ura și radicalizarea. Cunoscându-ți partenerii mai bine, există o probabilitate mai mică de a-i urî din cauză că sunt diferiți. 

Cu toate acestea, elevii se simt reticenți când e vorba de lucrul în grupuri și de dezvoltarea unui mod cooperant de a învăța, deoarece ei nu și-au dezvoltat niciodată abilitățile necesare și atitudinile cooperante. De aceea nu putem introduce acest mod de a lucra dintr-o dată, ci pas cu pas, permițându-le să devină conștienți de toate beneficiile pe care le furnizează. Mai precis, cel mai bun mod de a ajuta elevii să obțină acele competențe este de a le permite să trăiască pozitiv și să își îmbogățească experiențele, lucrând într-o echipă. 

În următoarea secțiune noi sugerăm o activitate care poate fi un bun mod de a introduce munca în echipă și beneficiile pe care le furnizează. Poate fi un punct adecvat de plecare pentru întregul proces de implementare al metodologiei cooperante. 

Construirea unui turn în echipe

După ce au învățat contextul și principalele fapte ale învățării cooperante, grupul va începe activitatea. Profesorul poate urmări TedTalk de Tom Wujec, Construiți un turn, construiți o echipă.

Descrierea activității

Pentru a începe activitatea, cursanții trebuie să fie împărțiți în echipe de 5 persoane. 

Fiecare grup trebuie să construiască un turn, cât de înalt posibil, cu următoarele materiale pe care profesorul le va pune la dispoziția fiecărei echipe:

 • 20 spaghetti
 • un metru de bandă
 • un metru de sfoară subțire
 • o bezea

Ei au la dispoziție 20 de minute și trebuie să distribuie sarcinile și să își organizeze munca singuri. 

Fiecare grup va avea o masă mare și goală astfel încât să aibă suficient spațiu pentru a utiliza toate materialele. 

După ce au terminat, profesorul va verifica:

 • că toate turnurile stau vertical nesusținute.
 • că toate turnurile au bezeaua în vârf.
 • care este cel mai înalt turn (măsurându-le)

Va fi, de asemenea, important de verificat dacă fiecare grup a avut succes din următoarele perspective (aceste aspecte vor fi evaluate conform unei rubrici –vezi Anexa-):

 • Planificarea pașilor înainte de începere
 • Eficiență
 • Cea mai bună utilizare a materialelor
 • inovație

Profesorul va scrie pe tablă înălțimea tuturor turnurilor. Dacă sunt două cu aceeași înălțime, echipa care a utilizat cele mai multe materiale va fi câștigătoare. Profesorul va spune cu voce tare cât timp a rămas în timpul procesului de construire a turnurilor. Când a expirat timpul, e important ca nimeni să nu țină turnul, ca ele să stea nesusținute. 

 

Surse

1 Sursa: Pere Pujolàs. Aprender juntos alumnos diferentes. Los equipos de aprendizaje cooeprativo en el aula. 2004, Editorial Octaedro.

2 Sursa: Ted talk by Tom Wujec (2010): Build a tower, build a team: https://www.ted.com/talks/tom_wujec_build_a_tower?language=es

3 Imagine: http://laeduteca.blogspot.com.es/2014/01/expediente-newton-organizacion-y.html

4 Sursa: http://justificaturespuesta.com/3-maneras-de-organizar-grupos-cooperativos-en-el-aula/

5 González Rodríguez, 2000.

 

Resurse umane şi materiale
 • Între unu și trei profesori-formatori.
 • O masă mare pentru fiecare grup de 5-6 elevi.
 • Pentru fiecare echipă: 20 spaghetti, un metru de bandă, un metru de funie subțire, o bezea.
Evaluarea procesului de învăţare

Profesorul trebuie să evalueze cum s-a comportat fiecare elev în cadrul grupului și să poată identifica felul în care se descurcă fiecare elev:

 • Proactivitatea și nivelul de participare: de la a nu participa la sarcinile date la a fi complet implicat și a-și asuma întreaga responsabilitatea sarcinilor atribuite.
 • Responsabilitatea individuală: un elev își poate îndeplini toate sarcinile, având grijă de materialul de lucru și, pe de altă parte, poate sta pasiv, neterminând ce are de făcut.
 • Lucrul în grup: formatorul ar trebui să evalueze capacitatea de a-i asculta pe ceilalți, de a distribui roluri, de a furniza noi idei.

Ar putea fi util, de asemenea, sa utilizați o rubrică de evaluare inclusă ca o anexă. 

Type
Atelier de lucru
Modalitati pedagogice
Colaborare activă
Numar de participanti
10-30 participanți
Durată
2 ore
Costuri
Niciunul
Creatori
Escuelas Profesionales Padre Piquer
Data creării
Limbajul (limbile) disponibil (e)

Spaniolă

Portugheză, Portugalia

Franceză

Slovenă

Germană

Română

Olandeză

Cuvinte cheie
Cooperation
Metodologii
Formare de formatori